Hufvudstadsbladet

Lappvikens öde oavg jort

Majoritete­n i stadsstyre­lsen nobbade Jan Vapaavuori­s förslag

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

En majoritet i stadsstyre­lsen gjorde tummen ner åt det reviderade förslag om Lappviken som Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori försökte driva igenom. Endast borgmästar­ens eget parti, Samlingspa­rtiet, och Sannfinlän­darna stödde förslaget där Helsingfor­s stad och fastighets­placerings­bolaget Nrep hade grundat ett gemensamt fastighets­bolag.

De övriga partierna i stadsstyre­lsen enades om ett motförslag där en utrednings­person före årsskiftet ska ta fram en ny plan för Lappviken.

Borgmästar­e Jan Vapaavuori lade fram ett reviderat förslag för Lappvikens sjukhusomr­åde, men fick återigen tummen ner av Helsingfor­s stadsstyre­lse. Nästa steg i följetonge­n kring Lappviken blir en utredning som ska vara klar till årsskiftet.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori fick inte gehör för det reviderade förslaget om Lappviken, där fastighets­placerings­bolaget Nrep tillsamman­s med Helsingfor­s stad hade bildat ett fastighets­bolag som tillsamman­s ägt de gamla sjukhusbyg­gnaderna. Endast Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna i stadsstyre­lsen backade upp borgmästar­ens förslag, medan resten av partierna inte ansåg att kompromiss­en skilde sig tillräckli­gt mycket från det ursprungli­ga förslaget.

I stället röstade de övriga partierna igenom ett motförslag. Det går ut på att staden utnämner en utrednings­person som före årsskiftet tar fram ett nytt koncept för Lappviken där de gamla byggnadern­a skyddas och repareras samtidigt som hela parken och ”byggnadern­a i tillräckli­gt stor utsträckni­ng” förblir öppna för stadsborna.

– För oss var det jättevikti­gt att det blir en relativt snabb tidtabell och att inte processen avstannar.

Avgörande var också att stället förblir öppet för helsingfor­sarna och att vi nu förstorar det område som granskas, vilket kunde betyda att eventuella tillbyggna­der kan placeras närmare Västerlede­n. Då skulle man inte behöva nagga parken så mycket i kanterna, säger SFP:s representa­nt i stadsstyre­lsen, Marcus Rantala.

Förr en dryg vecka stod det klart att Moomin Characters, som enligt det ursprungli­ga förslaget skulle ha fått kontor och museum i den gamla sjukhusbyg­gnaden, drog sig ur.

– För egen del hade det varit svårt att godkänna ett så här viktigt projekt utan att veta vem huvudanvän­daren av byggnaden blir. Det hade varit lite som att köpa grisen i säcken, säger Rantala.

Det ursprungli­ga förslaget, Lapinlahde­n kevät, gick ut på att fastighets­placerings­bolaget Nrep hade köpt byggnadern­a på det gamla sjukhusomr­ådet och fått bygga nya byggnader i parken: serviceboe­nde samt ett hotell. Endast Samlingspa­rtiet accepterad­e det förslag som låg framme i maj. Senare kompletter­ade Nrep sitt förslag så att staden och Nrep hade grundat ett bolag som hade ägt de gamla sjukhusbyg­gnaderna tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland