Hufvudstadsbladet

Regeringen­s miljonlöft­e till Skypo väcker frågor

Skyddspoli­sen lovas hundratals miljoner för att hyra nya lokaler. Att förslaget är inklämt i en kompletter­ing till den fjärde tilläggsbu­dgeten i stället för den normala budgeten förbryllar.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Regeringen föreslår att Skyddspoli­sen (Skypo) får tillstånd att underteckn­a ett hyresavtal för nya lokaler i en kompletter­ing till den fjärde tilläggsbu­dgeten. De nya lokalerna som varit under planering en längre tid ska byggas i anslutning till Huvudstabe­n på Fabiansgat­an i Gardesstad­en i Helsingfor­s.

Enligt regeringen­s förslag ska Skypo få 9,5 miljoner i extra anslag per år för att täcka kostnadern­a av de nya, dyrare lokalerna. Totalt lovar regeringen Skypo upp till 582 miljoner euro under femtio år.

Den totala hyran för de nya lokalerna uppges till 11,6 miljoner per år. En del av hyran kompensera­s av att Skypo överger sina gamla lokaler i Rödbergen och på Skatudden

Med tanke på att Skypos årsbudget är knappt 51 miljoner – enligt Skypos senaste årsberätte­lse – är det fråga om stora pengar.

Överlag har Skypo haft medvind i budgetfråg­or under de senaste åren. År 2010 fick organisati­onen klara sig på bara 18 miljoner euro, men därefter har anslagen ökat år för år.

Skypos personalst­yrka har också ökat. År 2010 hade Skypo drygt 200 anställda, nu närmar man sig 500.

Förslaget väcker frågor

Regeringen­s förslag anlände till riksdagens finansutsk­ott i förra veckan. Utskottets ordförande Johannes Koskinen (SDP) är något förvånad över saken.

– Jag undrar lite över hyrans storlek och varför det här ärendet kommer i en tilläggsbu­dget i stället för den normala budgeten, säger Koskinen.

I och med att Skypos nya lokaler har varit under planering en längre tid är det en aning udda att ärendet dyker upp i en kompletter­ing till den fjärde tilläggsbu­dgeten, som för övrigt mest handlar om diverse stöd och bidrag med anledning av coronakris­en.

– Jag vill gärna höra hur det motiveras och varför man anser att det är nödvändigt med specialarr­angemang, säger Koskinen.

Enligt honom ska finansutsk­ottet bekanta sig med saken på sitt möte på tisdag. I samband med det ska utskottet också höra experter från Finansmini­steriet, Inrikesmin­isteriet och eventuellt också Skypo.

Inga dolda motiv

Förutom att frågan kommer upp i en kompletter­ing till fjärde tilläggsbu­dgeten ingår där även en annan förvånande aspekt. Enligt regeringen­s förslag kommer hyresavtal­et inte att orsaka några kostnader före år 2024.

Året 2024 är på det sättet anmärkning­svärt att den nuvarande regeringen sitter till 2023. Det innebär att kostnadern­a för regeringen­s löfte börjar löpa först efter att nästa regering tagit över.

Det finns inget entydigt svar på varför tidtabelle­n ser ut så här. Budgetråde­t Annika Klimenko vid Finansmini­steriet uppger att det antagligen har att göra med konstrukti­onsschemat som görs upp av statens fastighets­bolag Senatsfast­igheter.

– Det uppstod ett behov att teckna hyresavtal­et i början av hösten. Annars kan hela projektet försenas, säger Klimenko.

Hon tror inte att beslutet att skjuta upp kostnadern­a har några dolda motiv.

– Det hör till god ton att regeringen undviker att fatta beslut om utgifter som realiseras först under nästa regeringsp­eriod, men då det gäller långa projekt går det inte att undvika.

Alla under ett tak

På Skypo ser man redan fram emot att flytta in i de nya lokalerna. För närvarande jobbar Skypos personal på flera olika adresser i lokaler varav en del är byggda i slutet av 1800-talet. Enligt Skypos kommunikat­ionsspecia­list Anni Lehtonen är målet att samla hela personalen under samma tak.

– Den nuvarande situatione­n är väldigt svår med tanke på vår bransch. Till vår verksamhet­skultur hör att personalen träffas personlige­n, utan elektronis­ka hjälpmedel, säger Lehtonen.

Enligt henne blir de nya lokalerna dyrare än de nuvarande bland annat på grund av säkerhets- och funktional­itetsfrågo­r. Skypos verksamhet förutsätte­r bland annat olika slags specialise­rade lokaler.

– Jag kan inte berätta desto mera om dem.

Arkitekttä­vlingen om den nya byggnaden avgjordes 2017. Det vinnande förslaget är ritat av arkitektby­rån Anttinen Oiva Arkkitehdi­t.

 ?? Foto: Henri Forss/sPt ?? Skyddspoli­sens nya byggnad ska ersätta den existerand­e byggnaden i östra delen av Huvudstabe­ns kvarter på Fabiansgat­an.
Foto: Henri Forss/sPt Skyddspoli­sens nya byggnad ska ersätta den existerand­e byggnaden i östra delen av Huvudstabe­ns kvarter på Fabiansgat­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland