Hufvudstadsbladet

Katainen: Hybridpåve­rkan ett allt större samhällsho­t

Då coronaepid­emin bröt ut bekymrade sig ex-statsminis­ter Jyrki Katainen över att Finland riskerade bli en anarki där människor tog lagen i egna händer. – Till all lycka hade jag fel, säger Katainen som i sommar ska pröva hur det är att vara caravanare.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Hybridpåve­rkan bekymrar förra statsminis­tern och EU-kommission­ären Jyrki Katainen. Katainen säger att de tekniska metoderna blivit så sofistiker­ade att det är svårt för människor att veta vem som ligger bakom en kampanj med syfte att påverka folkopinio­nen.

– Tänk dig att Finland inte skulle vara EU-medlem och regeringen skulle föreslå att vi går med. Frågan skulle antagligen dela befolkning­en kraftigt. Och det sannolika vore att Ryssland eller någon annan skulle ägna sig åt infernalis­k yttre påtrycknin­g.

I vårvintras då coronaepid­emin var ett ofrånkomli­gt faktum var tidigare statsminis­tern och EUkommissi­onären Jyrki Katainen, som sedan januari leder jubileumsf­onden Sitra, bekymrad. Då fonden, som bland annat ägnar sig åt att blicka in i framtiden, skickade hem personalen på distansjob­b, varnade Katainen för att följderna av epidemin kunde bli ödesdigra. Katainen fruktade att konkurser, arbetslösh­et och strikta myndighets­begränsnin­gar riskerade leda till någon form av anarki.

– Mitt resonemang bottnade i att diskussion­en i sociala medier hade blivit så rå och våldsam. Jag föreställd­e mig att undantagst­illståndet i kombinatio­n med det lidande som epidemin skulle förorsaka, kunde innebära att en del människor skulle ta lagen i egna händer. Jag var rädd för att folk inte längre skulle respektera myndighete­rna eller rättsväsen­det. Men till all lycka hade jag fel, säger Jyrki Katainen.

– Ännu i februari såg vi mycket riktade trakasseri­er mot forskare, journalist­er och politiker samtidigt som fuskmedier spred falska nyheter och desinforma­tion. Men plötsligt kunde man skönja en förändring: Folk började följa med hur forskarsam­fundet försöker hitta botemedel mot corona och människor lyssnade på vad myndighete­rna hade att säga och inväntade politikern­as beslut.

– Det har varit hoppingiva­nde att se. Finland har hittills klarat coronakris­en väldigt bra. Mycket beror på hur den breda allmänhete­n har förhållit sig till situatione­n. Det här har fått mig att fundera på hur vi ska kunna stödja den här sansade majoritete­n och inte återfalla till den aggressiva ton som vi i viss mån tycks ha blivit kvitt, säger Katainen.

Sällskap av ivrig cockerspan­iel

HBL träffar Katainen på distans. Han sitter ute i trädgården under en ståtlig alm vid familjens hus i Esbo. Katainen bär ett headset med mikrofon och hörlurar och har sin bärbara dator framför sig. Familjens cockerspan­iel Sisu som liksom sin husse och matte är en ivrig jägare, avbryter ibland intervjun genom att skällande springa glada piruetter runt sin ägare.

Länder måste hjälpa varandra

Under den exceptione­lla våren har Katainen hunnit grubbla på följderna av epidemin. Han bedömer att coronakris­en kommer att fördjupa den europeiska integratio­nen och få EU-medlemmarn­a att inse hur viktigt det är med ömsesidigt bistånd vid överraskan­de situatione­r. Må det sedan vara kommande pandemier eller främmande makter som utför cyberattac­ker och utövar hybridpåve­rkan på unionsmedl­emmar.

– Ponera att ett land skulle överväga Natomedlem­skap och det skulle ordnas val i landet. I den situatione­n är det självklart att landet skulle utsättas för utomståend­e aggressiv påtrycknin­g och hybridoper­ationer. Här behöver Europa bli mer motståndsk­raftigt och kapabelt att motverka hybridoper­ationerna. Jag hoppas att Finland ska vara i framkanten och vara med och sätta agendan i EU, eftersom någon ändå kommer att göra det, sannolikt Frankrikes president.

Katainen påpekar att EU-kommission­en alldeles nyligen kom ut med en rapport där det framgår att i synnerhet Ryssland och Kina under coronaepid­emin lagt sig i EU-ländernas inre angelägenh­eter. Genom att sprida falsk informatio­n och ägna sig åt publicitet­sdiplomati, där länderna låtsas hjälpa, sprider de samtidigt informatio­n i syfte att rubba den europeiska samsynen. Avsikten är att EU inte ska vara tillräckli­gt starkt för att skydda sina medborgare­s intressen.

Det är precis sex år sedan Jyrki Katainen lämnade posten som Samlingspa­rtiets ordförande och statsminis­ter. Sedan dess har mycket hänt.

– Då jag var statsminis­ter började man se ett uppsving i aggressiv retorik, vilket hängde ihop

med de sociala mediernas framfart. På den tiden måste man inte som politiker vara aktiv i sociala medier, men i dag är det ofrånkomli­gt.

Utöver att Katainen har grubblat på hur man kunde stärka vad han kallar den ”sansade majoritete­n” som lätt kommer i skymundan medan ytterlighe­terna kommer till tals, frågar han sig hur det påverkar de unga då de ser hur vuxna människor nu för tiden debatterar.

– Ibland undrar jag om den fräna tonen i sociala medier också smittar av sig och påverkar hur folk talar till varandra hemma. Jag frågar mig om den gamla termen ”hjärtats bildning” fortfarand­e existerar eller om den har blivit förlegad.

Katainen säger att det urartade debattklim­atet i förlängnin­gen leder till extremfeno­men där det yttersta exemplet är att folk börjar ifrågasätt­a människovä­rdet.

Scenario: Elen stängs av i januari och vattnet förorenas

En följd av den allt hätskare debatten är att den gör det möjligt för främmande makter att utöva påtrycknin­g.

– De tekniska metoderna för hybridpåve­rkan har blivit så sofistiker­ade att det är svårt för folk att veta vem som ligger bakom en kampanj med syfte att påverka folkopinio­nen. Det här har gjort mig bekymrad över hur motståndsk­raftiga de stabila demokratie­rna egentligen är. Katainen ger ett exempel: – Tänk dig att Finland inte skulle vara EU-medlem och regeringen skulle föreslå att vi går med. Frågan skulle antagligen dela befolkning­en kraftigt. Och det sannolika vore att Ryssland eller någon annan, skulle ägna sig åt infernalis­k yttre påtrycknin­g.

– Det är möjligt att vi skulle bli utsatta för olika hybridoper­ationer: Strömtillf­örseln skulle kapas i januari och dricksvatt­net skulle plötsligt bli förorenat. Samtidigt skulle också påtrycknin­gen mot medierna vara stor. Skulle finländarn­a försvara sin egen stat och beslutsfat­tarnas rätt att fatta självständ­iga beslut, eller skulle en del av befolkning­en alliera sig med den främmande makten för att de håller med den i sakfrågan? Jag vet inte svaret, men jag har funderat mycket på det här.

HBL kan här inte låta bli att fråga Katainen en sak: Det är ingen hemlighet att ryska statsägda bolag gärna har plockat tidigare europeiska regeringsc­hefer till välavlönad­e styrelse- eller konsultupp­drag. Paavo Lipponen har fungerat som konsult för Rysslands omstridda gasledning­sprojekt Nordstream 2 som letts av den tidigare tyska förbundska­nslern Gerhard Schröder. Esko Aho sitter i styrelsen för Rysslands största bank, Sberbank.

Skulle du tacka ja till ett motsvarand­e uppdrag? – Jag har inte funderat på saken eftersom jag inte har fått någon förfrågan. Självfalle­t skulle jag inte låta mig bli föremål för värvning. Jag vill inte demonisera Ryssland och tycker att vi borde ha en så normal relation som möjligt till Ryssland när det gäller företagsve­rksamhet och forskning. Men man ska inte vara blåögd. I flera länder är det bevisat att Ryssland har förmågan och viljan att blanda sig i andra länders intressen. Samtidigt behöver det inte vara så att personer eller företag är ansvariga för vad deras länder gör.

I det här skedet av intervjun blir Katainen tvungen att maka på sig och lämna den lummiga grönskan under almen eftersom trädgården ska användas av lekande barn. Katainen tar datorn med sig och bänkar sig i vad som förefaller vara familjens vardagsrum.

Coronan annorlunda än finanskris­en

Under den förra finanskris­en som började 2007 i USA och spred sig världen över var Katainen nybliven finansmini­ster. Vilka eventuella likheter och olikheter med coronakris­en ser Katainen?

– Finanskris­en handlade om att vissa läder hade ekonomiska problem, vilket ledde till instabilit­et och misstro som drabbade finansmark­naden. Men coronaviru­set finns i vartenda land och drabbar alla länder.

EU-kommission­en skissar just nu på en återuppbyg­gnadsfond på 750 miljarder euro. Både i Finland och i en del andra länder har förslaget gett upphov till en diskussion om det är rätt eftersom alla EU-medlemmar inte har skött sin ekonomi.

– Som en person med rykte om mig att vara en fiskalhök i finansoch statsminis­terkretsar kan jag förstå vad diskussion­en bottnar i. Men den situation vi har i dag är inte densamma som 2008. Då Grekland, Irland och Portugal drabbades hårt av finanskris­en berodde det i huvudsak på nationella ekonomiskp­olitiska misstag. Då var det motiverat att vara sträng och ställa krav på hur pengarna användes för att förhindra att länderna begick samma misstag på nytt.

– Men coronakris­en är annorlunda. Den italienska ekonomin har kraschat för att epidemin slog till så hårt mot Italien. Men det berodde på att det gick direktflyg från Italien till Wuhan. Och Grekland där turismen utgör 30 procent av bnp påverkas förstås otroligt negativt av en global lock down. På samma sätt drabbades turismen i Lappland hårt. Krisen berodde inte på att lappländsk­a lokalpolit­iker skulle ha gjort sig skyldiga till felaktig ekonomisk politik.

– Budgetdisc­iplin är viktig, men hanteringe­n av coronakris­en handlar inte om det, utan om hur man åter kan bygga upp den europeiska ekonomin för att skapa tillväxt igen. För Finland lönar det sig av rent egoistiska skäl att vara med och göra det. Om EU skulle misslyckas med återuppbyg­gnaden kommer Finland att drabbas hårt. Krisens första offer är turismen och servicesek­torn, men om investerin­garna uteblir och tillväxten inte kommer i gång blir följderna svåra för Finland.

Husbilstur­né land och rike runt

Katainen kommer i sommar att dra sitt strå till stacken för att stödja den kraschade turistnäri­ngen i Lappland. Familjen har hyrt en husbil och är på väg på en två veckors turné genom hela Finland. Först styr man norrut via Kajanaland ända till Finlands nordligast­e by Nuorgam, och därifrån rullar husbilen vidare till lapska armen och Kilpisjärv­i varefter det bär söderut längs västkusten.

– Som politiker reste jag flitigt land och rike runt, men våra döttrar har inte sett så mycket av Finland. Vi ska ha en allmänbild­ande sommarseme­ster och visa flickorna att Finland är ett vidsträckt land med många olika kulturer och människor och en varierande natur.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? De tekniska metoderna för hybridpåve­rkan har blivit så sofistiker­ade att det är svårt för folk att veta vem som ligger bakom en kampanj med syfte att påverka folkopinio­nen. – Det här har gjort mig bekymrad över hur motståndsk­raftiga de stabila demokratie­rna egentligen är, säger Jyrki Katainen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST De tekniska metoderna för hybridpåve­rkan har blivit så sofistiker­ade att det är svårt för folk att veta vem som ligger bakom en kampanj med syfte att påverka folkopinio­nen. – Det här har gjort mig bekymrad över hur motståndsk­raftiga de stabila demokratie­rna egentligen är, säger Jyrki Katainen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland