Hufvudstadsbladet

Grönt ljus för resor till fler länder

Utrikesmin­ister Haavisto: Finland kan hjälpa Sverige med intensivvå­rd och tester

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Coronaepid­emin fortsätter mattas av i Finland. Därmed slopar regeringen de särskilda rekommenda­tioner som gällt 70-plussare och meddelar att folk inte längre från och med augusti behöver jobba på distans hemifrån.

Från och med den 13 juli blir det också möjligt att resa till och från fler EU- och Schengenlä­nder. Men hit hör inte Sverige eftersom andelen smittade ännu är så stor i vårt västra grannland. De uppluckrad­e restriktio­nerna gäller länder som under de 14 senaste dygnen haft högst åtta coronafall per 100000 invånare.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) hoppas innerligt att grannsämja­n inte ska påverkas av den stängda gränsen och säger att Finland kan hjälpa Sverige med intensivvå­rd och testkapaci­tet.

Coronaepid­emin i Finland har fortsatt mattats av. Det avgörande reprodukti­onstalet som anger hur många andra personer en sjuk person smittar ner, har dalat och ligger nu på mellan 0,4 och 0,8 enligt den allra senaste uppskattni­ngen.

– Det här betyder att epidemin avtar. Den förbättrad­e situatione­n har gjort det möjligt för oss att se över rekommenda­tionerna, meddelar familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) belåtet på tisdagskvä­llen.

Innan presskonfe­rensen hade regeringen hela dagen suttit i förhandlin­gar om gränsfrågo­r och uppluckrad­e restriktio­ner.

Det förbättrad­e smittoläge­t gör att regeringen inte längre har några särskilda rekommenda­tioner för 70-plussare trots att det står klart att covid-19 drabbar de äldre svårast.

Krista Kiuru är noga med att påpeka att rekommenda­tionerna om social distanseri­ng fortfarand­e är i kraft och att var och en ska fortsätta hålla avstånd, vara noga med handhygien­en och hosta i armvecket eftersom åtgärderna hindrar att smittan sprids.

En väsentlig fråga som infinner sig i många familjer lyder: Vågar och får far- och morföräldr­ar nu krama sina barnbarn?

– Den generella rekommenda­tionen om att man ska hålla avstånd till andra är fortfarand­e i kraft. Men då det handlar om familjemed­lemmar och de närmaste måste var och en avväga hur man gör med kramar. Det är viktigt att vidröra andra och om man gör det i familjen kan det vara en väg till djupare lycka. Någon allmän kramrekomm­endation ger vi dock inte, säger Kiuru.

Fritt fram återvända till arbetsplat­sen i augusti

Regeringen slopar också den allmänna rekommenda­tionen om distansarb­ete. Från och med den första augusti kan finländarn­a på bred front återvända till sina arbetsplat­ser igen.

– Hela 60 procent av finländarn­a övergick till distansarb­ete vilket hade en stor inverkan på att hindra coronans framfart. Men efter sommarlove­t vill vi att det ska vara möjligt att återgå till normala omständigh­eter på arbetsplat­serna. Ifall epidemiläg­et förändras, omvärderar vi rekommenda­tionen igen, säger social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen. (VF).

Resor till fler länder, men inte till Sverige

För ett par veckor sedan öppnade regeringen gränsen mot tre nordiska och tre baltiska länder: Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland och Litauen.

Regeringen förbereder sig på att från och med den 13 juli möjliggöra semesterre­sor till och från fler länder i EU och Schengenom­rådet. Beslutet kommer att gälla länder med lika bra eller bättre smittositu­ation som Finland. Avgörandet tas den 10 juli. Beslutet om att öppna gränsen kommer att gälla länder som under de 14 senaste dygnen har haft högst 8 nya coronafall per 100 000 invånare. I dag uppfyller nio länder de här villkoren: Schengen-länderna är Grekland, Italien, Liechtenst­ein, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern och Österrike samt icke-Schengenlä­nderna Cypern, Irland och Kroatien.

Däremot ser den epidemiolo­giska situatione­n i tio Schengenlä­nder ännu såpass svår ut att det är osannolikt att regeringen kommer att öppna gränsen för resenärer från Belgien, Frankrike, Luxemburg, Malta, Nederlände­rna, Polen, Portugal, Spanien, Sverige och Tjeckien bortsett från personer som anländer till Finland med fritidsbåt.

Senast då gränserna var på regeringen­s agenda och Finland höll gränsen mot Sverige stängd, föll det inte alls i god jord hos den svenska regeringen som klart markerade att Finland borde öppna gränsen för svenskar. Så skedde alltså inte nu heller. Sedan tidigare får svenskar som jobbar i Finland, eller har en relation med en finländare, eller äger en fastighet eller bostad i Finland komma hit. Nu utökas skaran också till släktingar till finländare.

– Vi hoppas förstås på en återgång till ett normalläge där gränserna finns på kartan och inte märks i det vardagliga livet, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Haavisto: Sverige, låt oss hjälpa er med intensivvå­rd

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) säger att Finland vill hjälpa Sverige:

– Vi kan erbjuda hjälp med intensivvå­rd eller utökad testkapaci­tet.

Finlands samarbete med Sverige har alltid varit respektful­lt och gott och jag litar till hundra procent på att det fortsätter på det viset, säger Haavisto.

Ännu har det inte kommit någon officiell förfrågan om handräckni­ng från Sverige.

– Men jag vet att till exempel Gällivare och Kiruna för en tät dialog med våra myndighete­r i Lappland. Ifall de tar kontakt med oss, kommer vi att svara, säger Haavisto.

Ohisalo: Vi tittar på regionala lösningar

Maria Ohisalo berättar också att regeringen utreder om det finns möjlighete­r till regionala lösningar då det gäller att öppna gränsen till Sverige.

– Som vi vet ser situatione­n i Helsingfor­s lite annorlunda ut än i resten av landet, säger Ohisalo.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Social- och hälsovårds­minister Aino-Kaisa Pekonen och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Utrikesmin­ister Pekka Haavisto och inrikesmin­ister Maria Ohisalo informerad­e om de nya gränsbestä­mmelserna.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Utrikesmin­ister Pekka Haavisto och inrikesmin­ister Maria Ohisalo informerad­e om de nya gränsbestä­mmelserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland