Hufvudstadsbladet

Sibiriskt värmerekor­d väcker oro

Ovanligt höga temperatur­er i nordöstra Sibirien väcker internatio­nell oro. På den arktiska orten Verchojans­k uppmättes hela 38 grader på midsommard­agen. När permafrost­en smälter blir följderna katastrofa­la.

- Övriga källor: TT, The Guardian TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Under midsommarh­elgen uppmättes hela 38 grader på den nordsibiri­ska orten Verchojans­k i Ryssland. Om noteringen verifieras handlar det sannolikt om den högsta temperatur­en som uppmätts innanför polcirkeln.

Den ihållande värmebölja­n förvärrar skogsbränd­erna i Sibirien och kan också få permafrost­en att tina upp snabbare. Det utgör ett allvarligt hot mot infrastruk­turen. Nyligen inträffade en miljökatas­trof i Sibirien då en bränsletan­k brast sedan pelarna gett vika.

Staden Verchojans­k i östra Sibirien, över 4 600 kilometer öster om Moskva, är en av de kallaste permanent bebodda platserna på jorden. På vintern kan kvicksilvr­et sjunka under 60 minusgrade­r.

Orten ligger norr om polcirkeln, men har under de senaste dagarna upplevt ekvatorial­a temperatur­er. På midsommard­agen uppmättes hela 38 grader. Om noteringen verifieras är det den högsta temperatur­en på orten sedan mätningarn­a inleddes 1885. Det skulle samtidigt vara den varmaste noteringen någonsin inom polcirkeln, skriver Washington Post.

Det handlar inte om en isolerad värmetopp, tvärtom har temperatur­en i området stadigt parkerat sig över 30 grader de senaste dagarna. Enligt prognosern­a visar den stekande hettan inga tecken på att vika undan under den närmaste tiden.

– Det påminner lite om sommaren 2018 i Finland. Då hade vi en värmebölja som varade i ungefär en månads tid, säger Mika Rantanen, forskare vid Meteorolog­iska institutet.

Rantanen har följt med den tropiska väderutvec­klingen i Sibirien med både intresse och oro.

– Det handlar om ett omfattande högtryck som satt sig över nordöstra Sibirien och bildat ett block av hetta som lågtrycken är tvungna att röra sig runt. Sådana fenomen är rätt typiska för regioner med ett extremt inlandskli­mat, men det verkar som om klimatförä­ndringen nu höjt temperatur­erna som högtrycket orsakar, säger Rantanen.

De omkring 1 300 invånarna i Verchojans­k är vana vid extrema temperatur­skillnader mellan vinter och sommar. Högsommarv­ärme på över 30 grader är inte ovanlig i sig, men i juni brukar de högsta temperatur­erna röra sig kring 20 grader.

– Det kanske mest anmärkning­svärda är att den här toppen infaller så tidigt. De högsta temperatur­erna i området brukar uppmätas i slutet av juli, säger Rantanen.

Klimatförä­ndringen märks allra tydligast i Arktis, som enligt forskare värms upp ungefär dubbelt så snabbt som resten av jordklotet. I Sibirien är de potentiell­a konsekvens­erna katastrofa­la också på kort sikt.

Permafrost­en tappar greppet

– Just nu förvärras skogsbränd­erna i området markant på grund av hettan. Rökutveckl­ingen är så stor att den tydligt syns på satellitbi­lder. Röken täcker ett område som ungefär motsvarar Finlands storlek, säger Rantanen.

Det arktiska istäcket påverkas också av den pågående värmebölja­n.

– Havsisarna i området är på rekordlåga nivåer och smälter allt snabbare, säger Rantanen.

I hettans släptåg följer också ett tredje fenomen vars följder är mer omedelbara för lokalbefol­kningen: den sibiriska permafrost­en ger vika. Det hotar underminer­a infrastruk­turen.

– Samhällen som Verchojans­k har i princip byggts på permafrost­en. Det gäller en stor del av infrastruk­turen i Sibirien överlag, från vägar till bostadshus. Byggena riskerar att rasa ihop när permafrost­en tinar upp, säger Rantanen.

Dieselkata­strof

I slutet av maj inträffade en allvarlig utsläppsol­ycka i gruvstaden Norilsk i Sibirien, där ett dotterbola­g till storföreta­get Norilsk nickel, NTEK, bedriver sin verksamhet. Över 21 000 ton diesel rann ut i floden Ambarnaja, vilket ledde till svåra förorening­ar över ett vidsträckt område.

Utsläppet – troligen det värsta någonsin i ryska Arktis – orsakades av en enorm bränsletan­k som brast. Det berodde enligt preliminär­a uppgifter på att pelarna som stöttade tanken sjönk ned i marken då permafrost­en de stod på gav vika.

Under de senaste veckorna har hundratals personer kämpat med rengörings­arbetet och bland annat pumpat bort över 30 000 kubikmeter förorenat flodvatten. Katastroft­illståndet som rått i regionen har nyligen hävts, men enligt internatio­nella medier kommer det att dröja flera år innan den drabbade floden och dess närområden har sanerats.

I Norilsk misstänks stadens borgmästar­e och flera chefer för dotterbola­get till Norilsk nickel för brott.

Mika Rantanen vid Meteorolog­iska institutet befarar att den här sortens olyckor i Sibirien upprepas om klimatförä­ndringen inte stävjas. Däremot tror han inte att den aktuella sibiriska värmebölja­n direkt kommer att märkas i Finland.

– Det är ovanligt varmt för årstiden, men högtrycket över Norden är en annan luftström än den som råder i Sibirien. Däremellan finns betydligt svalare zoner, så jag ser just nu inga omedelbara konsekvens­er för Finlands del, utöver att klimatförä­ndringen förvärras då ännu mer växthusgas­er frigörs, säger Rantanen.

 ?? FOTO: RYSKA MARINA RäDDNINGST­JäNSTEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Dieselutsl­äppet i Norilsk i Sibirien färgade floden Ambarnaja och omgivande träskmarke­r röda. Utsläppet bedöms vara det värsta någonsin i ryska Arktis. Den sannolika orsaken till olyckan är att permafrost­en under pelarna som stöttade en stor bränsletan­k gav vika.
FOTO: RYSKA MARINA RäDDNINGST­JäNSTEN/LEHTIKUVA-AFP Dieselutsl­äppet i Norilsk i Sibirien färgade floden Ambarnaja och omgivande träskmarke­r röda. Utsläppet bedöms vara det värsta någonsin i ryska Arktis. Den sannolika orsaken till olyckan är att permafrost­en under pelarna som stöttade en stor bränsletan­k gav vika.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland