Hufvudstadsbladet

Ovan men välkommen fredning

Nu har södra Helsingfor­s fått sin tillfällig­a gårdsgata. Till slutet av augusti kan fotgängare och cyklister röra sig friare än tidigare på Ehrenström­svägen.

- ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi

Betonggris­ar och bänkar har erövrat en del av Ehrenström­svägen i södra Helsingfor­s. Bilarna får vika undan för fotgängare och cyklister. Den tillfällig­a gårdsgatan skapade en viss förvirring men åtminstone Irmeli Aalto och Raisa Joutsen är nöjda med att slippa bilrallyt – det här kunde göras varje sommar, anser de.

Sedan i måndags får bilister och motorcykli­ster vara försiktiga­re än förr på Ehrenström­svägen i Helsingfor­s. Cykeltrafi­ken har tillfällig­t flyttats till gatans körfiler och vägstumpen mellan Kompasstor­get och mattbrygga­n har blivit gårdsgata.

En dag efter öppningen råder en viss förvirring cyklister, bilister och fotgängare emellan.

– Det här är en bra grej! Arrangeman­gen verkar ändå vara ganska kaotiskt genomförda. Folk vet inte vilken del av gatan som är avsedd för vem, säger Eleanor Cesar som bor i närheten. Hon tror ändå att folk vänjer sig snart och skulle gärna se att gårdsgatan blir bestående.

Syftet med de tillfällig­a trafikarra­ngemangen är att minska risken för coronaviru­ssmitta genom att säkerställ­a ett tryggt avstånd mellan personer. Dessutom vill man skapa en fridfull omgivning där fotgängare och cyklister tryggt kan röra sig tillsamman­s. De tillfällig­a trafikarra­ngemangen gäller till den 31 augusti, men kan vid behov avslutas tidigare.

– Bra idé, men det är nog inte alls estetiskt, säger Erika Autio och syftar på de tiotals betonggris­ar i gult och rött som ligger utplacerad­e för att markera området avsett för fotgängare. Längs gatan står rödbruna bänkar utställda.

Stadsbor önskade

Platsen för försöket valdes efter att stadsbor via sociala medier, genom stadens responstjä­nst och en appell uttryckt behovet av ökat utrymme för fotgängare vid Brunnspark­en. Köerna till glasskiosk­erna har blivit längre i takt med allt fler soliga sommardaga­r. Under våren och i juni har det varit livligare än vanligt i området och tidvis har det varit trångt då ivriga fotgängare har promenerat längs stranden.

– Jätteposit­ivt med tanke på fotgängare­s säkerhet och det är skönt att bli av med det bilrally som brukar pågå här under somrarna, säger Irmeli

Aalto. Enligt henne skulle hela Ehrenström­svägen få bli en strandboul­evard, fredad för fotgängare och cyklister under sommarmåna­derna. Hon har själv inte rört sig så mycket i Havshamnen under våren.

Staden följer aktivt upp hur trafikarra­ngemangen fungerar under sommaren och tar gärna emot respons på webbplatse­n Säg din åsikt på adressen kerrokanta­si.hel.fi.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Eleanor Cesar och hunden Kaos hoppas att gårdsgatan inte försvinner efter sommaren.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Eleanor Cesar och hunden Kaos hoppas att gårdsgatan inte försvinner efter sommaren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland