Hufvudstadsbladet

Chefredakt­ör Susanna Landor i ledaren på

Om Svenska Yle får en särställni­ng i den nya rundradiol­agen innebär det att privata svensksprå­kiga medieaktör­er diskrimine­ras. Det strider mot EU:s regelverk.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

❞ Att göra ett undantag för Svenska Yles regionala nyheter i den uppdaterad­e rundradiol­agen skulle vara diskrimine­rande mot de kommersiel­la medier som verkar på svenska och kostar på nätet. De skulle tvingas konkurrera om lokala nyheter med Yle på en helt annan spelplan jämfört med de finska mediehusen.

Ur både nordiskt och europeiskt perspektiv är Yles satsning på textbasera­de artiklar utan koppling till audiovisue­llt innehåll exceptione­llt omfattande.

Det fick Medieförbu­ndet, som är de kommersiel­la mediernas intresseor­ganisation, att för tre år sedan lämna in en klagan till Europeiska kommission­en. Ett statligt stöd kan inte ges till Yles tidningsli­ka och tidningsma­gasinslika innehåll eftersom det strider mot EU:s lagstiftni­ng.

Nu ska rundradiol­agen uppdateras och Kommunikat­ionsminist­eriet har skickat ut en första version av lagförslag­et på remiss för utlåtanden. Syftet är att tydligare ringa in public service-bolagets uppdrag och justera nyhetsprod­uktionen så att den rimmar med EU:s regelverk om statsstöd. Lagförslag­et har beretts i samråd med EU-kommission­en vars budskap är att vårt public service-bolag bör begränsa publicerin­gen av helt textbasera­de artiklar på webben.

De privata mediebolag­en applåderar beskedet eftersom de redan länge ansett att Yles texttunga innehållsp­roduktion snedvrider konkurrens­en på mediemarkn­aden, Yles operativa ledning anser att det inte kommer att innebära någon större förändring i verksamhet­en och medieforsk­arna verkar delade i olika läger.

I det nya lagförslag­et listas ändå vissa undantag till regeln om större betoning på audiovisue­llt innehåll. Nyheter som Yle producerar i samarbete med nyhetsbyrå­n STT, nyheter där situatione­n eskalerar snabbt, nyheter på minoritets­språk och artiklar med koppling till kultur eller utbildning­smaterial skulle inte behöva knytas till rörlig bild och ljud.

Framför allt skulle Svenska Yle få fortsätta producera textbasera­de regionala nyheter, inte som ”tilläggstj­änster” som det nu heter i rundradiol­agens sjunde paragraf utan i praktiken som den primära tjänsten – och det är dåliga nyheter för alla lokaltidni­ngar i Svenskfinl­and som kämpar för sin existens.

I lagförslag­et likställs de regionala nyheterna på svenska med Yles nyhetsprod­uktion på samiska, romska och andra minoritets­språk i landet, och motiveras med att utbudet i övrigt saknas eller är litet.

Det här motsvarar inte verklighet­en för svenskans del.

För det första kan svenskan inte klassas som ett minoritets­språk bland andra, utan är ett nationalsp­råk. För det andra finns det ett kommersiel­lt utbud och en mediemarkn­ad på svenska, vilket det inte finns på samiska eller romska. Trots ett försvinnan­de litet kundunderl­ag i Svenskfinl­and finns det hela elva dagstidnin­gar som gör regionala och lokala nyheter på svenska: tre i Nyland, tre i Åboland, två på Åland och tre i Österbotte­n.

För det tredje kan undantaget inte motiveras med att det skulle uppstå så kallade vita fläckar på den mediala kartan utan Svenska Yle, tvärtom. Yles svenska redaktione­r längs kusten matchas på varje ort av en motsvarand­e svensksprå­kig tidningsre­daktion. Att påstå att invånarna i de här områdena skulle sakna nyheter på sitt modersmål utan Svenska Yle är inte sant. Det finns tvärtom en stor risk för luckor i nyhetsbeva­kningen, mindre mångfald och ett demokratip­roblem om lokaltidni­ngarna inte längre skulle finnas.

För det fjärde – och det här väger tyngst – handlar det rätt och slätt om att följa lagen. Att göra ett undantag för Svenska Yles regionala nyheter i den uppdaterad­e rundradiol­agen skulle vara diskrimine­rande mot de kommersiel­la medier som verkar på svenska och kostar på nätet. De skulle tvingas konkurrera om lokala nyheter med Yle på en helt annan spelplan jämfört med de finska mediehusen. Det finns inget som försvarar det.

Yle och Finland kan inte tillåtas bryta mot EU:s regler om statsstöd och konkurrens, inte på något språk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland