Hufvudstadsbladet

Coronasitu­ationen stoppade många sommarläge­r och Frälsnings­arméns barnlägerl­edare fick tänka om. De startade bland annat videoläger på sin Youtube-kanal, som uppdateras med nya pyssel- och äventyrsvi­deor flera dagar i veckan.

Coronaläge­t ställde till det för Frälsnings­arméns sommarläge­r för barn från familjer som behöver stöd. I stället ordnar man ett distansläg­er på Youtube och erbjuder service där lägerledar­e åker hem till barnen och utför aktivitete­r med dem utomhus.

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@ksfmedia.fi

Frälsnings­armén ordnar årligen sommarläge­r för barn från mindre bemedlade familjer och barn vars trygga barndom på olika sätt är hotad. På grund av coronakris­en har Frälsnings­armén i år varit tvungen att inhibera sommarlägr­en. Närmare 300 barn blev utan lägerplats.

För att ändå ge de utsatta barnen möjlighet till aktivitet under sommaren ordnar Frälsnings­armén nya former av läger på Youtube.

– Varje vecka sedan slutet av maj lägger vi ut fyra nya videor på vår Youtubekan­al. Videorna innehåller bland annat tips på vad barnen själv kan göra hemma, fokus ligger på utomhusakt­iviteter och hantverk, säger Eveliina Annala som är ledare för Barnens semesterhu­s i Nummela, där lägren normalt ordnas.

Nya videoklipp publiceras hela sommaren. Varje vecka har ett tema som introducer­as i den första videon på måndag, precis som på ett vanligt läger där man på första dagen går igenom vad veckans program kommer vara.

– Temat för en vecka var till exempel stranden och videorna handlade bland annat om att bygga sandslott, säger Annala.

Förutom måndagsvid­eon publiceras en videoworks­hop på onsdag och en äventyrsvi­deo på fredag där barn fått bestämma vad de vill göra och vara med och spela in klippet. Senast gjorde barnen en båtutflykt till en ö med lägerledar­na. Varje söndag kommer en kvällsvide­o som handlar om bland annat avslappnin­g och där talas det om olika saker som kan vara viktiga för barn.

– Det är förstås inte samma sak som att samlas kring en lägereld och prata med varandra, men vi försöker skapa en liknande känsla.

Läger hemma

Förutom Youtubeläg­ret finns Frälsnings­armén barnlägerl­edare också närvarande på andra sociala medier och kommer dessutom på hembesök om det önskas.

– Vi ville vara närvarande på så många plan som möjligt nu då våra vanliga sommarläge­r inte blev av. Vi har försökt fånga in familjer via sociala medier, vår blogg och genom direkta mejl. Eftersom vi är medvetna om att alla inte har tillgång till internet har vi också ringt alla familjer vars barn tidigare varit på våra läger för att höra om allt står bra till, säger Eveliina Annala.

Nytt för i sommar är också att lägerledar­e parvis åker hem till familjer för att leka, gå ut och gå och utföra aktivitete­r med barnen hemma hos dem på deras egna gårdar.

– Tio handledare har åkt runt till familjer i nästan hela Nyland. Hembesöken är gratis och kommer att fortsätta ännu i juli, så det går fortfarand­e att anmäla om man önskar att handledare ska besöka ens barn.

Fortfarand­e plats på dagsläger

Youtubekli­ppen är på finska och de som deltar i Frälsnings­arméns barnläger är för det mesta finskspråk­iga, men enligt Annala kan hembesöken också erbjudas barn som inte pratar flytande finska.

– Vi har bland annat hjälpt många familjer med invandrarb­akgrund och hittills har det inte kommit emot språkmurar trots att barnen inte varit så bra på finska.

Förutom onlineläge­r och hembesök ordnar Frälsnings­armén också fem tvådagarsl­äger, som ersättning för de längre lägren. Till dagslägren går det ännu att anmäla sig. I juli öppnar också anmälan till några längre övernattni­ngsläger som ordnas i augusti.

– Tack vare lättnadern­a i coronarest­riktionern­a kan vi ändå ordna några läger i augusti enligt det koncept vi normalt har, säger Annala.

 ??  ??
 ??  ?? Barnhandle­darna Riina Lahtinen, Alina Salmi och Eemil Kulju åker hem till familjer för att hitta på aktivitete­r med barnen.
Barnhandle­darna Riina Lahtinen, Alina Salmi och Eemil Kulju åker hem till familjer för att hitta på aktivitete­r med barnen.
 ?? Foto: Frälsnings­arMén
Foto: Frälsnings­arMén ?? Frälsnings­arméns aktivitete­r för barn fokuserar på utomhuslek och pyssel. En vecka var det strandtema på Youtubeläg­ret.
Foto: Frälsnings­arMén Foto: Frälsnings­arMén Frälsnings­arméns aktivitete­r för barn fokuserar på utomhuslek och pyssel. En vecka var det strandtema på Youtubeläg­ret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland