Hufvudstadsbladet

Personaldi­mensioneri­ngen inom äldrevårde­n träder i kraft stegvis

Vårdardime­nsionering­en inom äldrevårde­n föreslås höjas stegvis under tre år, för att nå upp till utlovade 0,7 vårdare per boende år 2023. Pengar saknas och hemvården riskerar bli lidande, kritiserar opposition­en.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Riksdagens social– och hälsovårds­utskott fick i måndags klart sitt betänkande om lagen om en personaldi­mensioneri­ng på 0,7 vårdare per boende i äldreomsor­gens dygnetrunt­vård. Det är meningen att riksdagen ska godkänna lagen före sommaruppe­hållet.

Social– och hälsovårds­utskottet var tvunget att göra stora ändringar i lagförslag­et i slutskedet för att det skulle uppfylla grundlagsu­tskottets krav.

Det ursprungli­ga förslaget innehöll kravet att det skulle finnas 0,7 vårdare per boende. Men eftersom det inte fanns finansieri­ng för personalko­stnaderna förkastade grundlagsu­tskottet förslaget.

Det nya förslaget innebär att kravet på antal vårdare och finansieri­ngen kommer att öka stegvis. Kommunerna ska få ökad finansieri­ng i proportion till den ökade personalmä­ngden.

För att nå kravet på 0,7 vårdare per boende kommer det att behövas åtminstone 4 400 fler anställda inom äldrevårde­n.

Förändring­arna ökar omkostnade­rna för personal från ungefär 100 miljoner till 250 miljoner.

Trappstegs­modell

Personaldi­mensioneri­ngen träder i kraft stegvis under en övergångsp­eriod på tre år. Övergångsp­erioden lades till så att antalet vårdare och finansieri­ng ska kunna garanteras. Kravet från och med oktober 2020 är att det ska finnas minst fem vårdare per tio klienter, det vill säga 0,5 vårdare per klient. 2021 ska antalet öka till 0,55, 2022 till 0,6 och i april 2023 ska lagen träda i kraft i sin helhet med en kvot på 0,7.

I uträkninge­n finns bara den personal som har vårdutbild­ning med. De som stöder arbetet genom städning, matlagning och tvätt räknas inte med.

Väckt kritik

Nuvarande familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) sade under Sipiläs regeringsp­eriod att en bindande personaldi­mensioneri­ng skulle vara enkelt genomförba­r. Socialdemo­kraterna hade förnyelsen av personaldi­mensioneri­ngen inom äldrevårde­n som vallöfte och den finns med i regeringsp­rogrammet.

Förslaget har kritiserat­s för att vara orealistis­kt på grund av de höga omkostnade­rna och för att det redan nu råder brist på personal. Lönerna

är låga och unga söker sig inte till äldrevårde­n.

Riksdagsle­damot Veronica RehnKivi (SFP) sitter med i social- och hälsovårds­utskottet. Hon säger att det finns utbildad personal, men att de jobbar med andra uppgifter och att man måste locka tillbaka dem till äldrevårde­n.

– Jag är övertygad om att när personalen är större blir arbetet lättare. Det blir inte lika pressat för en person, jobbet blir mer trivsamt och man känner att man får något till stånd när man har tid att umgås med klienterna. Ledarskape­t måste också bli bättre, där finns det stora brister på många instanser.

– 100 miljoner är inte en så stor summa om man tittar på helheten av vårdkostna­derna i Finland. Jag tycker att vi ska satsa på de äldre. Vi har råd, säger Rehn-Kivi.

Riksdagen behandlade frågan i plenum på tisdagen. Opposition­ens argument var att varken personal eller pengar finns och att det finns en stor risk att hemvården lider.

Riksdagsle­damoten Timo Heinonen (Saml) menade att lagförslag­et är dåligt berett.

– Det här lagförslag­et är dåligt berett och kommer att svika boende på äldreboend­en och inom hemvården. Svagheten är att pengar saknas, Marins regering har öronmärkt pengarna till annat, säger Heinonen.

Riksdagsle­damoten Sari Sarkomaa (Saml) är inne på samma linje.

– Det här är som kejsarens nya kläder. De här omkostnade­rna kommer att gå över på nästa regering. Det står ingenstans i förslaget varifrån de här hundra miljonerna ska tas. Hemvården påverkas negativt.

Riksdagsle­damöterna Arja Juvonen (Sannf) och Minna Reijonen (Sannf) sade att regeringen utan skam för över ansvaret på nästa regering och att de äldre får vänta.

– Personaldi­mensioneri­ngen på 0,7 borde träda i kraft redan i början av 2021, menade de.

Riksdagen röstar om lagförslag­et på fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland