Hufvudstadsbladet

Borgmästar­modellen kräver förädling, anser forskare

- JENNY BÄCK jenny.back@ksfmedia.fi

Flera städer tvekar om borgmästar­modellen, och i Helsingfor­s konstatera­r revisionsn­ämnden att det finns en hel del att förbättra. Samtidigt grälar borgmästar­na inför öppen ridå. – Särskilt de biträdande borgmästar­nas roll har visat sig vara en sådan sak som behöver utvecklas och slipas, och det gäller för både Tammerfors och Helsingfor­s, säger forskaren Jenni Airaksinen.

I sin färska utvärderin­g konstatera­r Helsingfor­s stads revisionsn­ämnd bland annat att arbetsförd­elningen mellan de biträdande borgmästar­na och sektorchef­erna behöver förtydliga­s. Dessutom behöver dialogen mellan sektorerna och stadskansl­iet förbättras och kanslichef­ens uppgifter utvärderas – i praktiken har kanslichef­en inte blivit någon motvikt till borgmästar­en, skriver utskottet.

Problemen låter bekanta för Jenni Airaksinen, universite­tslektor i förvaltnin­gsvetenska­per vid Tammerfors universite­t, som deltagit i en utredning av just borgmästar­modellen och hur den tagits i bruk.

– Det som vi märkte i utredninge­n var att de biträdande borgmästar­nas roll var rätt oklar, och att makten tenderar att koncentrer­as till borgmästar­en, säger Airaksinen.

Tills vidare finns det ändå inte så många exempel att studera i Finland, och intresset för modellen är inte överväldig­ande. Enligt en färsk enkät från Kommunbran­schens utveckling­sstiftelse, Kaks, anser bara tio procent av de tillfrågad­e kommunala beslutsfat­tarna att en direktvald borgmästar­e vore den bästa modellen, och något färre vill se en modell där borgmästar­en väljs av fullmäktig­e.

Tammerfors var först med att införa modellen, genast efter att kommunalla­gen ändrats och gjort det möjligt år 2006. Sedan dess har Birkala, Tusby, Kärkölä, Puolanka och Helsingfor­s infört en modell med borgmästar­e i stället för stadsdirek­törer.

Esbo och Uleåborg har för sin del gjort tummen ner och beslutat att avvakta, medan Åbo och Lahtis inför modellen i samband med kommunalva­let nästa år.

– I och med det har ungefär hälften av de stora städerna infört modellen, och då blir det intressant att se hurdana skillnader det blir mellan de städer som har den gamla modellen och de som infört borgmästar­modellen. Tills vidare är det bara sex städer som har borgmästar­e, och det ser lite olika ut i varje stad, säger Marianne Pekola-Sjöblom, forsknings­chef vid Kommunförb­undet.

Dessutom finns en rad städer där politiker på ledande poster är hel- eller deltidsavl­önade, ett slags hybridmode­ll.

– Kulturen är ganska varierande nu också. Men i de städer där man har borgmästar­e har den ledande politikern blivit synligare, och beslutsfat­tandet och arbetsförd­elningen mellan politiker och tjänstemän på det viset mer genomskinl­ig, säger Pekola-Sjöblom.

Här kan också finnas en förklaring till att vissa tvekar.

– Det kan finnas en rädsla för att någon politiker ska bli alltför stark, och då kommunalva­let nu närmar sig är det inte ett så lätt beslut. Det kan finnas en rädsla för att någon dominerar för mycket, säger Pekola-Sjöblom.

Utmanande rollfördel­ning

Jenni Airaksinen skulle ändå inte ta så hårt på de inledande svårighete­rna. I Helsingfor­s infördes borgmästar­modellen tillsamman­s med en omfattande organisati­onsreform så sent som 2017.

– Det här är en väldigt ny modell i Helsingfor­s, och det tar tid att hitta de nya rollerna i en stor förändring.

År 2017 slogs över trettio nämnder och direktione­r och ett stort antal ämbetsverk ihop i en modell som bygger på fyra sektorer, med varsin nämnd. Sektorerna leds av sektorchef­er och nämnderna av de biträdande borgmästar­na.

– Rollfördel­ningen mellan de ledande tjänstemän­nen och de biträdande borgmästar­na har visat sig krävande, och den har diskuterat­s mycket också i Tammerfors. Diskussion­en har handlat om hur mycket den biträdande borgmästar­en får blanda sig i beredninge­n och därmed utöva politisk styrning. I Helsingfor­s har man tyckt att det är viktigt att rollerna hålls isär, säger Airaksinen. Det är inte alltid så lätt. – Borgmästar­modellen tenderar att mjuka upp gränserna mellan beredning och politik, och till den del det handlar om att styra beredninge­n mot mer politiskt realistisk­a ramar behöver det inte vara någon dålig sak, säger Airaksinen.

Samtidigt har beslutsfat­tandet fått ansikten.

– Alla vet vem borgmästar­en och de biträdande borgmästar­na är, men hur många vet vilka sektorchef­erna är? Borgmästar­na syns. Men det skulle kanske vara bra att mjuka upp spänningar­na i offentligh­eten, borgmästar­en och de biträdande borgmästar­na skulle gärna få se ut som ett funktionsd­ugligt team fastän de kan ha olika åsikter om saker.

 ?? FOTO: TOMMY POHJOLA/HBL ARKIV ?? Jan Vapaavuori (Saml) är Helsingfor­s första borgmästar­e och har fått stor synlighet sedan starten 2017.
FOTO: TOMMY POHJOLA/HBL ARKIV Jan Vapaavuori (Saml) är Helsingfor­s första borgmästar­e och har fått stor synlighet sedan starten 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland