Hufvudstadsbladet

Ny tysk nedstängni­ng – men britterna får snart gå på pub

I Tyskland återinförs nu strikta coronarest­riktioner regionalt efter att ett större virusutbro­tt inträffat vid ett slakteri, där över 1 500 testat positivt för covid-19. I Storbritan­nien lättar man däremot på restriktio­nerna, trots oro bland vårdare och f

-

Strikta coronarest­riktioner återinförs i storstadsr­egionen Gütersloh i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen, meddelar delstatens ministerpr­esident Armin Laschet.

Åtgärderna vidtas efter ett virusutbro­tt vid ett slakteri i Gütersloh, där över 1500 av närmare 7 000 har testats positivt för covid-19.

– För första gången i Tyskland återinför vi nu åtgärder som gällde för flera veckor sedan i ett helt distrikt, säger Laschet.

I Storbritan­nien däremot lättar man nu ytterligar­e på restriktio­nerna, och från och med den 4 juli tilllåts pubar, restaurang­er, hotell och frisörer att öppna, meddelar premiärmin­ister Boris Johnson.

Kravet på avstånd minskas också till en meter.

– I dag kan vi meddela att vår långa nationella nedstängni­ng börjar ta slut, sade Johnson i ett tal inför parlamente­t, där han dock inskärper att restriktio­nerna kan återinföra­s om virussprid­ningen tar ny fart.

Bland de verksamhet­er som tilllåts öppna den 4 juli finns bland annat campingpla­tser, gudstjänst­lokaler, bibliotek, biografer, museum och nöjesparke­r, skriver BBC. Bland dem som får vänta ytterligar­e finns nattklubba­r, gymanläggn­ingar och simhallar.

Vårdfacken oroade

Den tidigare uppmaninge­n att hålla två meters avstånd till andra mjukas upp för att möjliggöra för de företag som tillåts öppna att bedriva sin verksamhet.

– Där det är möjligt att hålla två meters avstånd bör man göra det. Men där det inte är det uppmanar vi till att hålla minst en meters avstånd, säger Boris Johnson.

Restaurang­er och pubar kommer endast att få erbjuda bordsserve­ring och ska se till så att personal och gäster har minsta möjliga kontakt, understryk­er premiärmin­istern.

Medan Downing Street gläds åt att landet tar flera nya steg på vägen tillbaka mot det normala efter flera månader av virusrestr­iktioner har dock vårdperson­al och fackförbun­d uttryckt viss oro.

Kritiken gäller framför allt det mildare kravet på att hålla avstånd.

 ?? Foto: Markus schreiber/aP/tt ?? Nordrhein-Westfalens ministerpr­esident Armin Laschet med munskydd inför ett möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i förra veckan.
Foto: Markus schreiber/aP/tt Nordrhein-Westfalens ministerpr­esident Armin Laschet med munskydd inför ett möte med Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland