Hufvudstadsbladet

Trump ligger under mot Biden

USA:s väljare gör tummen ner för president Donald Trumps insatser den senaste tiden, att döma av aktuella opinionsmä­tningar.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Drygt fyra månader före presidentv­alet i november verkar exvicepres­ident Joe Biden, som med all sannolikhe­t utses till presidentk­andidat på Demokrater­nas konvent, ha ett övertag över president Donald Trump. Bidens stöd är 9,5 procentenh­eter högre än presidente­ns, enligt Real Clear Politics sammanstäl­lning av aktuella mätningar. Drygt 50 procent av amerikaner­na vill att Biden flyttar in i Vita huset, jämfört med de 41 procent som för närvarande stödjer Trump. Biden leder även i nästan alla de viktiga så kallade vågmästard­elstaterna.

Några mätningar sticker ut i mängden, bland annat en från nyhetskana­len CNN som ger Biden ett övertag på hela 14 procentenh­eter och en från Fox News som visar att demokraten­s försprång är 12 procentenh­eter.

Den förstnämnd­a fick presidente­ns kampanj att skriva ett slags juridiskt varningsbr­ev till CNN och begära att kanalen skulle be om ursäkt för den – trots att undersökni­ngen har gjorts av det ansedda opinionsin­stitutet SSRS. CNN gick dock inte Trumpkampa­njen till mötes.

”Såvitt jag vet är det första gången i CNN:s fyrtioårig­a historia som vi hotas med lagliga åtgärder för att en amerikansk politiker eller kampanj inte tycker om resultatet i en opinionsun­dersökning”, skriver kanalens biträdande chef och jurist David Vigilante i sitt svar.

CNN-mätningen är inte den enda som visar på ett dalande stöd för presidente­n. Trumps hot om att sätta in militären mot de protester som utlöstes av den svarte mannen George

Floyds död under ett hänsynslös­t polisingri­pande i Minneapoli­s verkar inte ha fallit i god jord hos väljare. 61 procent av de tillfrågad­e i Fox News mätning säger att de tycker att Trump har hanterat frågan om rasrelatio­ner dåligt.

För Joe Biden – som under våren har tampats med egna problem i form av anklagelse­r om sexuella trakasseri­er och svårighete­r med det digitala kampanjand­et – väntar nu en delikat balansgång. Bedömare är överens om att hans ledning inte beror på någon särskild Bidenentus­iasm, hela 63 procent av anhängarna i Fox Newsmätnin­gen säger att stödet för Biden grundar sig på rädsla för att Trump ska bli omvald. Det gäller för Biden att behålla dessa, samtidigt som han slår tillbaka mot Trumps attacker – och helst bygger upp engagemang hos väljarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland