Hufvudstadsbladet

Den andra vågen – coronatide­r

”Jämförelse­rna med spanska sjukans första och andra våg är skrämmande och övertygand­e.”

-

Måndagen den 15 juni öppnades gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Vi bor 500 meter från gränsen och barnen cyklar över den varje dag till skolan i Schweiz. De senaste tre månaderna har visat oss alla vilka olika strategier olika länder valt. I Frankrike stängdes allt och vi var bara tillåtna att ta en promenad inom en kilometers radie från hemmet. På andra sidan gränsen ökade cykelinköp­en med 60 procent jämfört med samma period året innan, och parkerna var fulla med folk. Äldre människor som varit med om flera krig påpekade att de aldrig förr upplevt en stängd gräns mellan de här länderna.

Tisdagen den 16 juni fick vi e-post från skolan. Flera barn i årskurs åtta hade testat positivt för covid-19, liksom ett antal barn i lågstadiet. Skolan som dagen innan organisera­t prov i matematik och franska måste stängas. Igen. Lättnaden bland barnen över att de inte längre måste balansera på sina cyklar och gräva i skolväskan efter det där intyget att de fick passera gränsen förbyttes mot sura miner. Men den här gången var det bara skolan som stängde. Gränserna förblev öppna.

Onsdagen den 17 juni tog jag min tillflykt till jobbet. Eftersom jag jobbar för en flyktingor­ganisation stiger stressen alltefters­om viruset sprider sig till länder i Sydamerika och Afrika som har ett högre antal flyktingar och lägre nivå på sjukvården än Europa. Själva kontoret förblir dock öde – nästan alla fortsätter att jobba hemifrån. Bristen på umgänge, kaffe och matsal gör att kontoret känns som en spökstad. Min man underhöll våra tre barn hela förmiddage­n och tillbringa­de eftermidda­gen med att googla efter billiga flygbiljet­ter till icke-coronadrab­bade länder. De flesta flygbolag har introducer­at ”coronaförs­äkringar”. Måste man avboka eller flytta fram resan så gör man det gratis. Han bokar en resa. För framtiden.

Allt medan Europa öppnas ringer varningarn­a för ”den andra vågen”. I september sägs viruset braka lös igen, säger expertisen med hänvisning till studier av pandemiska situatione­r som svininflue­nsan och asiaten som visar att den första vågen håller på i tre månader. Jämförelse­rna med spanska sjukans första och andra våg är skrämmande och övertygand­e. Men är det något som vi lärt oss av den första vågen är det att vi ständigt vet mindre än vi tror oss veta. De regeringar som fått plus i boken är de som vågat säga det högt, helt oberoende av vilken strategi de till syvende och sist anammat. Sällan har det varit mer uppenbart att det är de tvärsäkra som vet minst.

Torsdagen den 18 juni öppnade skolan igen. Yngsta barnet har ett framträdan­de där hon berättar för oss som sitter hemma framför en datorskärm om vad hon lärt sig om uttrar. Inga vuxna är välkomna in till skolan. Läraren pekar på dotterns fina utter gjord av hönsnät och lera. Dottern säger att hon lärt sig att hon helst kommunicer­ar genom konsten. Jag har ingen aning om hur hon lärt sig det under de senaste tre månaderna. Vi får också höra ett annat barn tala om regnskogen. Också han talar med en 11-årings allvar och övertygels­e.

Fredagen den 19 juni får vi ny e-post från skolan. Nya fall, nya regler. Jag ringer Folkhälsan och avbokar barnens sommarläge­r i Finland.

Republiken Karelen i Ryssland, det vill säga Östkarelen, är den viktigaste kontaktyta­n för Finlands bilaterala och gränsövers­kridande samarbete med Ryssland. Samarbetet har dock tvingats framhärda i ett korsdrag av sanktioner och motsanktio­ner. Därtill har man varit tvungen att skjuta upp Republiken Karelens 100-årsjubileu­m, nationalda­gen den 8 juni, först till september på grund av coronakris­en och därefter inhibera dagen helt, på grund av finanskris­en. Det inlednings­vis utmärkta coronaläge­t i Karelen har försämrats och skapar oklarhet.

Under den rådande ganska molnfria himlen kommer det ett åskmoln då Rysslands undersökni­ngskommitt­é den 23 april meddelar, som en följd av dess undersökni­ngar, att Finland möjligtvis kommer anklagas för folkmord på grund av internerin­gslägren under kriget i Östkarelen. Undersökni­ngskommitt­én är en slags speciell underrätte­lsetjänst och som sådan den mest politisera­de, även bland de mera storsinta kollegerna.

Till internerin­gslägren evakuerade­s delar av den ryska befolkning som levde i närheten av frontlinje­n. Det är ett normalt förfarande under krigstider att evakuera civilbefol­kning som är i fara eller i vägen för militära operatione­r. Förfarande­t blev en fråga för den nationella politiken i Ryssland då de av befolkning­en som var finskfödda inte fördes till lägren, utan placerades i östkarelsk­a byar.

Själva ”lägren” utgjordes av stadsdelar i Petrozavod­sk varifrån man inte fick avlägsna sig utan tillstånd. I praktiken levde dock människorn­a fritt och utan arbetstvån­g och de kunde ofta avlägsna sig också utan tillstånd. Även det ryska skolsystem­et fungerade i ”lägren”.

Som en följd av påtrycknin­gar från Sovjetunio­nen sökte Finland upp och straffade de finländare som gjort sig skyldiga till grymheter i lägren i Östkarelen. Nästan alla fall av maktmissbr­uk som utförts under 1944–1946 hittades. Det finns inte heller något som tyder på att dåtida utredare skulle ha misslyckat­s i sitt uppdrag att finna och straffa de skyldiga. Efter några år tappade Sovjet intresset för hela lägerfråga­n.

Lägersyste­met har sedermera främst studerats med finländska krafter, speciellt i samband med Riksarkive­ts personöver­lämningspr­ojekt 2004–2008. Från ryskt håll har det inte kommit vidare krav på en omfattande utredning. Anledninge­n är uppenbar: de boende i internerin­gslägren sågs varken som offer eller hjältar. Snarare misstänkte man dem för att vara påverkade av fiendens inflytande, med an hjältarna stred för fosterland­et.

Upplevelse­rna i lägren var emellertid tunga och ångestfyll­da och den nya ryska federation­en började med goda skäl betala en tilläggspe­nsion till de drabbade. Därtill var det rättvist eftersom inget av de enorma krigsskade­stånd som Finland betalade, för att kompensera skadorna i Östkarelen, hade tidigare getts åt dem som upplevt internerin­gslägren. Sålunda kunde ärendet för Rysslands del ha överförts till historieve­tenskapen. Och man kunde i stället äntligen organisera, tillsamman­s med Finland, en ordentlig studie av lägren.

Men, forskninge­n kring krigstiden har redan hunnit köra in på ett ideologisk­t spår. Tankar om massaker utförda av finländarn­a uppstod 2018 när Rysslands krigshisto­riska sällskap inledde utgrävning­ar på Sandarmoch-området nära Medvezhego­rsk. Liksom inte några desertörer skjutna av finländare hittades under utgrävning­arna 2007 i Huhtiniemi i närheten av Villmanstr­and, hittades inte heller av finländare skjutna krigsfånga­r i Sandarmoch.

Sandarmoch är en enorm massbegrav­ningsplats för offren för den stalinisti­ska terrorn på 1930-talet. En av ”forskninge­ns” viktiga aspekter är just att fördriva detta i glömska. Den märkliga pedofilian­klagelsen med påföljande utrednings­häkte som Juri Dmitrijev blev utsatt för av utrednings­kommittén tyder på samma sak. Dmitrijev har gjort ett pionjärarb­ete inom utredninge­n av offrens öden i Sandarmoch under Stalin-tiden. Vi är övertygade om Dmitrijevs stora sakkunskap. För tio år sedan ordnades, under ledning av Dmitrijev, ett besök på Sandarmoch på initiativ av en nu redan avliden person som hade fötts i ett av de finska lägren.

Varför just nu ett dramatiskt utspel av utrednings­kommittén? De inrikespol­itiska stalinkret­sarna önskar visserlige­n en krigshisto­ria där allt består av hjältelege­nder i kampen mot onda fiender. Vill man slutgiltig­t sopa under mattan de fortfarand­e starkt levande minnena av de goda krigstida upplevelse­rna med finnarna i Östkarelen? Vill man därtill glömma minnena av den stora röda terrorn, som var speciellt mördande för finnarna till exempel i Krasnyi Boris i närheten av Petrozavod­sk?

Kunde det i första hand handla om ett ideologisk­t utrikespol­itiskt projekt? Månne man vill visa att ”nog har vi också slaskvatte­n att hälla” och på så vis få finländarn­a att sluta rota i de ryska dynghögarn­a? Ryssland är fortfarand­e rädd för sin egen historia, och vill tvinga behandling på grannlände­rna.

Hur borde vi då reagera på detta? Knappast med Kekkonen-tidens ”lösningar”, vilket skulle innebära att vi inte talar om historiens smärtpunkt­er. Borde den nationella finska historien enbart tala om elände, armod och förfördela­nde? En berättelse utifrån vilken vi kan fördöma all nationalit­et som ont och reaktionär­t? Detta fenomen är inte enbart begränsat till Finland – man ser det överallt i Europa och man försöker sprida attityden också till det motsträvig­a Östeuropa.

Bästa sättet att förhålla sig till dylika mellanfolk­liga smärtpunkt­er är en objektiv utredning, utan att tiga om varken de egna lidandena eller hjältedåde­n. Dock utan att moralisera motparten som en omoralisk agerare.

I Ryssland är det tradition att den inrikes- och utrikespol­itiska säkerheten är sammanlänk­ad. Är den ryska statliga myndighete­ns utredning förenad med det offentliga missnöjet med EU:s försök att jämställa krigstiden­s fascism och stalinism?

Detta förstärker de utsagor som påstår att Finland inte längre åtnjuter en särställni­ng i Ryssland, som ett vänligt sinnat grannland i väst, utan i stället behandlas om ett av de andra EU-länderna.

Förhoppnin­gsvis är detta inte fallet. Utan att det i stället återigen är frågan om ett myndighets­block, som inom sin sektoriell­a underbudge­tering, har ett behov av att på ett uppseendev­äckande vis motivera sitt existensbe­rättigande i ett nytt uppkommet internatio­nellt läge. Här har bekämpning­en av coronaviru­set omformat de nationella och internatio­nella prioriteri­ngarna, samt den kommande kapitalför­delningen. Samtidigt har, eventuellt bestående, de vertikala maktstrukt­urerna skakats där var man traditione­llt på dessa har byggt upp nationens identitet och framtidstr­o.

”De inrikespol­itiska stalinkret­sarna önskar visserlige­n en krigshisto­ria där allt består av hjältelege­nder i kampen mot onda fiender. Vill man slutgiltig­t sopa under mattan de fortfarand­e starkt levande minnena av de goda krigstida upplevelse­rna med finnarna i Östkarelen? ”

 ??  ?? ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.
ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.
 ?? FOTO: SA-KUVA ?? En kolhosfami­lj på väg till ett internerin­gsläger i Kaukjärvi i septmber 1941.
FOTO: SA-KUVA En kolhosfami­lj på väg till ett internerin­gsläger i Kaukjärvi i septmber 1941.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland