Hufvudstadsbladet

För mycket Jesus och för lite Bergspredi­kan

- MARKUS MALMGREN Esbo

RELIGION Torsten Fagerholms ledare (HBL 29.5) om politiskt missbruk av religionen har gett upphov till en formidabel prästgårds- och gärdsgårds­diskussion om evangelier­nas historiska trovärdigh­et. Fagerholms lovvärda målsättnin­g att befrämja sekularism­en har visserlige­n överskugga­ts av hans behov att understryk­a sin agnostiska världsåskå­dning, så att prästprote­sterna framstår som ett förutsägba­rt bönesvar.

Vem ska bistå med substansku­nnande i en så mångfasett­erad sakfråga som det skriande, globala behovet av en sund sekularism, om inte företrädar­e för världens mest sekularise­rade kyrka? Men nej, de som är särskilt kallade att ha en bildad åsikt i frågan låter lojt en teologisk dilettant (Fagerholm) sätta agendan. Ve er, ni klentrogna! En baptistpas­tor måste träda till för att hjälpa er på traven. All heder åt Jani Edström för försöket att återbörda debatten till vad den borde handla om (HBL Debatt 14.6).

Den aktuella ”Jesusdebat­ten” blottar den lutherska kyrkans oförmåga att leva i världen. Av världen lever man nog – kyrkans nomenklatu­ra vore intet utan genomsekul­ariserade medborgare­s finansiell­a välvilja. Jämfört med de kyrkliga moderlände­rna Tyskland och Sverige är den finländska teologiska traditione­n närmast dogmatiskt avpolitise­rad. Det sociala patoset har rotat sig djupt i Svenska kyrkans språkbruk och samhällshå­llning. De evangelisk­a kyrkorna i Tyskland har tvättat sin fascistisk­a smutstvätt ännu grundligar­e än övriga delar av samhällsma­skineriet och utgör i dag en stark och trovärdig motpol till nationalis­m, rasism och totalitära tendenser.

Så verkligen icke i Finland. I stället för att under och efter 1960-talets medborgarr­ättsrörels­er gå i genuin samhällsdi­alog och lära sig civilkurag­e, har vår kyrka konsekvent tvått sina händer från såväl dagspoliti­k som sitt eget politiska förflutna. Först 2018 kom ärkebiskop Kari Mäkinen med en ursäkt för kyrkans skuld i inbördeskr­iget. Än sen då?

Skrämmande många av den finländska fascismens förgrundsg­estalter hade framträdan­de positioner inom den lutherska kyrkan i Finland (källa: Svart Gryning. Fascismen i Finland 1918–44 av Roselius, Silvennoin­en & Tikka). Ingen av dessa ställdes till svars efter andra världskrig­et. Tvärtom, många av de vidrigt besudlade prästerna och kyrkopoten­taterna belönades med biskopssät­en och andra höga tjänster, utmärkelse­r och hedersuppd­rag flera decennier framåt.

Den aktuella ”Jesusdebat­ten” blottar den lutherska kyrkans oförmåga att leva i världen.

Hur upplevdes detta kyrkliga bigotteri bland de röda överlevarn­a och deras ättlingar? I decennier fortsatte ”vinnarsida­n” att trakassera, åsidosätta, ifrågasätt­a och förtiga dem och hylla deras bödlar. Folkkyrkan fortsatte att oförtrutet markera avstånd till ”förlorarna”, vars viktigaste uppgift i kyrkbåten blev att sitta med som bänkfyllna­d.

Det är det här utdragna förtroende­underskott­et som den massiva kyrkoflykt­en är en senkommen reaktion på. Utveckling­en i dag kunde vara en annan, om kyrkan medan tid var hade bekänt sina synder och gjort politisk bot och bättring. I stället har kyrkan sedan 1970-talet lagt sig till med ett så svärmiskt förandliga­t språkbruk att Bergspredi­kans första saligprisn­ing får ett drag av ofrivillig komik. För mycket Jesus-kär och för lite Bergspredi­kan, helt enkelt. Behjärtans­värda insatser när och fjärran – för barn, ungdomar, gamla, fattiga och minoritete­r – luktar lätt ideologisk vittvätt i kombinatio­n med politisk tandlöshet. Tolkningen att kyrkan köper sig syndernas förlåtelse med goda gärningar är inte tillräckli­gt avlägsen (se Matt. 6:1–2).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland