Hufvudstadsbladet

Tumult snarare än repression att föredra i USA

- SVEN-ERIK KLINKMANN Vasa

USA Hur korrumpera­t är det amerikansk­a fria marknadssy­stemet, inte minst under den nuvarande presidente­n? Hur orättfärdi­g är samhällsap­paraten gentemot de svaga och marginalis­erade?

Vilka möjlighete­r har de svaga och marginalis­erade att hävda sin röst i ett samhälle som tycks sky spontana demonstrat­ioner och social oro som pesten?

Vilken betydelse har den tvära sväng in mot ett samhällsid­eal där invandring och social förnyelse betraktas med rädsla i denna märkliga

Make America Great Againfanta­si?

Det som tycks ha skett är ett slags omsvängnin­g av just de värden som en gång i tiden gjorde Amerika potentiell­t, än om inte de facto ”stort”, dess mångfald, befolkning­smässiga expansion och möjlighete­r för stora grupper att få erkännande och ett visst inflytande. Tillhör det inte populismen­s stora lockelser, detta att försöka trumma in föreställn­ingen om att stängda gränser är vägen att gå i en värld präglad av ökad globaliser­ing, allt mer samarbete över gränserna? Är inte det en dröm om Sparta, en spartaiser­ing av samhället som vi nu kan se så tydligt också hos oss, i den sannfinlän­dska högerpopul­ismen, med talet om

invasiva arter, en feminism som lierar sig med det främmande och liknande?

I det rådande läget kan, tror jag, en läsning av Machiavell­ianskt inspirerad­e tankar bilda en front mot de här föreställn­ingarna. Social mobiliseri­ng kan, skriver Malcolm Bull i New Left Review (nr 100, 2016), utgående ifrån Machiavell­i, antingen skada eller bygga upp staten beroende på kvaliteten på de politiska institutio­nerna. Så länge regeringen utgör ett värn för demokratin kan också en mycket skarp politisk kritik underifrån bygga upp det demokratis­ka systemet. Tumult är enligt Machiavell­i någonting gott snarare än ont så länge det politiska systemet fungerar något så när.

Också i en demokratis­k stat där förtrycksm­ekanismern­a är så starka som de är i USA är därmed tumult snarare än repression att föredra, tumult som kan leda till social förnyelse och politiska reformer. Bull avläser Machiavell­is relevans i nuet som en fråga om att undvika kontroll och repression och röra sig bort från det helt marknadsst­yrda samhället. Där kritiker av kapitalism­en ser marknadsek­onomin som korrupt och i behov av förnyelse där ser Machiavell­i den som inte tillräckli­gt korrupt, utan i behov av en uppmjuknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland