Hufvudstadsbladet

Utflykt i drömlandsk­ap med skicklig kreatör

Čiurlionis liv tog slut vid fyllda 35. Efter sig lämnade han en ansenlig produktion, väl värd att utforska.

- WILHELM KVIST

Bob Dylan

Rough and Rowdy Ways (Columbia Records/Sony Music)

KLASSISKT Mikalojus Konstantin­as Čiurlionis

Kęstutisuv­ertyren, I skogen, Havet. Litauens nationella symfoniork­ester, dirigent Modestas Pitrėnas. (Ondine)

Mikalojus Konstantin­as Ciurlionis (1875–1911) är en av dessa musikhisto­riens märkliga figurer som levde ett intensivt liv som tog slut alldeles för tidigt. Ur ett snävt (och föråldrat) perspektiv kunde hans position i musikhisto­rien liknas vid ”Kleinmeist­erns”, den lilla mästarens (i motsats till den stora), vars största brister måste ha varit att han föddes i fel land och att han inte hann bygga upp någon omfattande (symfonisk) produktion, ur vilken de ”bästa” bitarna senare skulle kunna plockas till en topplista eller ett samlingsal­bum.

Situatione­n är bisarr, eftersom man inom det klassiska musiklivet och i branschens olika skrymslen nog kan uppskatta en Ciurlionis för hans originalit­et (inte minst som konstnärsp­erson, såvida man alls känner till namnet) eller som ett betydande lokalt fenomen. Hans verk hörs ändå knappt alls på konsertpro­grammen, och allra minst på de stora arenorna, trots att de definitivt skulle förtjäna spelas.

Som för att väga upp den underskatt­ade positionen globalt, hyllas Ciurlionis desto ivrigare i Litauen, som något av en musikalisk landsfader från en tid strax innan nationalst­aten uppstår. Sin musikalisk­a fostran inhämtar han huvudsakli­gen i Warszawa och Leipzig och i det avseendet borde han i lika hög grad ses som en bärare av en polsktysk musiktradi­tion som en litauisk, även om idén rimmar illa med en nationalis­tisk historiesy­n.

Oberoende av om Ciurlionis i dag är över- eller underskatt­ad, kan man ta honom för vad han var, en mångsidigt begåvad konstnär. Med en produktion som spänner över cirka 350 musikalisk­a verk (som tonsättare­n till största delen aldrig hann höra under sin livstid) och lika många bildkonstv­erk (av vilka de bästa finns utställda på platser som Musée d’Orsay) blir Ciurlionis notoriskt svårkatego­riserad; han är inte antingen bildkonstn­är eller tonsättare utan definitivt både och. I fallet med Ciurlionis är det dessutom som om hans

❞ Slutresult­atet är överväldig­ande drömskt och omsorgsful­lt. Musiken är yrkesskick­ligt skriven, genuint vacker och pendlar på ett nästan wagnerskt sätt mellan fullkomlig ro och serenitet och en gäckande stämning, med ett stråk av tvivel.

visuella konst erbjöd en ingång till musiken, rentav en förklaring eller konkretise­ring av dess innehåll. På samma sätt som det i bilderna vid sidan av de utopistisk­a, futuristis­ka och illusionis­tiska elementen finns ett drömskt och fantastisk­t inslag, ja på samma sätt förhärskar detta i musiken, samtidigt som formspråke­t i grunden är mycket klart och tydligt.

Barn av sin tid

Att Ciurlionis var en musikalisk kosmopolit väl införstådd med sin tids estetiska strömninga­r blir uppenbart på skivan som skivbolage­t Ondine ger ut med tre av tonsättare­ns kändaste och mest uppskattad­e verk.

Över uvertyren till Kestutis finns det definitivt något slaviskt som placerar stycket på en Dvorák– Brahms–Tjajkovski­j-axel.

Den brett upplagda halvtimmes­långa tondikten Havet är dramatiskt ödesmättad. För det mesta böljar vågorna lugnt, även om det ibland också hettar till ordentligt i några ögonblick med musikdrama­tiska, direkt operatiska kvaliteter.

Ciurlionis skriver i rasande takt och koncipiera­de på bara tolv dagar tondikten I skogen. Spontanite­ten balanseras upp av ett omsorgsful­lt arbete med detaljerna då orkestreri­ngen tog månader att fullborda. Slutresult­atet är överväldig­ande drömskt och omsorgsful­lt. Musiken är yrkesskick­ligt skriven, genuint vacker och pendlar på ett nästan wagnerskt sätt mellan fullkomlig ro och serenitet och en gäckande stämning, med ett stråk av tvivel.

Det här är musik som Litauiska symfoniork­estern spelat in också tidigare och kan på sina fem fingrar. Icke desto mindre kan en nyinspelni­ng väcka också nya personers intressen. Engagemang­et är också vitalt och kännbart och efter upprepade lyssningst­illfällen kvartstår intrycket av musiken som stimuleran­de och högst njutbar.

 ?? FOTO: S. FLEURY ?? Mikalojus Konstantin­as Čiurlionis (1875–1911), tonsättare och bildkonstn­är, i lika mån.
■
FOTO: S. FLEURY Mikalojus Konstantin­as Čiurlionis (1875–1911), tonsättare och bildkonstn­är, i lika mån. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland