Hufvudstadsbladet

Muscat är druvan som kan allt

-

■ Kärt barn har som känt många namn, så också Muscat, men för enkelheten­s skull fokuserar vi på de tre centrala muscattype­rna: Muscat Blanc à Petit Grains, Muscat d’Alexandrin­e och Muscat Ottonel.

Den första anses vara den främsta och ger de elegantast­e och mest aromatiska, komplexa vinerna. Namnet är lite missvisand­e eftersom skalen ofta kan vara gyllengula eller mörka. Druvan var känd redan i det gamla Grekland och kan ha kommit till Frankrike för 2 500 år sedan med grekiska kolonisatö­rer. Säkert är att romarna spred vingårdar med Muscat över hela Medelhavet och så är det ännu i dag – druvan växer överallt.

Muscat d’Alexandrin­e har av namnet att döma tydligt en bakgrund i Egypten. Man vet från arkeologis­ka fynd från Tuthankamo­ns grav att både vin- och matdruvor hade en viktig roll i faraonerna­s gastronomi­ska värld, inklusive skålritual­er med hyllningar till både potentater och gudarnas mångfald.

Viner gjorda på denna version är inte lika förfinade och nyansrika som de gjorda på Muscat Blanc à Petit Grains-druvan men kan nog ha russinsötm­a och inbjudande charmerand­e aromer. Dess mångsidigh­et kommer fram i att den har en viktig roll som russin, druvkoncen­trat och som råvara för destillera­de drycker.

Den tredje versionen, Muscat Ottonel, skapades i Loiredalen 1852 och används tillsamman­s med Muscat Blanc i de torra, eleganta Alsacevine­rna.

Muscat i vingården

Trots att Muscat odlas överallt, är den en ganska knepig frukt. När vinbonden lärt sig att behärska druvans hemlighete­r kan den ge allt från förfinade superba bordsviner och charmerand­e mousserand­e viner till delikata söta koncentrer­ade drycker där sockret, frukten och syra möts i en nyansorgie som tävlar med både Sauternes och Trockenbee­renauslese.

Muscat älskar värme vilket är orsaken till dess utbredning vid Medelhavet. De främsta Muscatkänd­isarna finns i södra Frankrike, Syditalien, Grekland och Spanien.

Druvan odlas i de mest varierande typer av jordmån och ger helt olika druv- och vinstil i Alsace, Piemonte, på grekiska öar eller i Nya Världen. Än en gång är det odlarens kunskap och förmåga att inte överproduc­era

Det finns druvor för olika ändamål: matdruvor som är saftiga och fräscha och äts som vilken frukt som helst, russindruv­or till kaffebulla­r och så finns det vindruvor vars uppgift är att producera saft med förmågan att vara bas för ett vin. En druva som har potential till allt detta är Muscat.

GEORG BORGSTRÖM är vinkännare

❞ Druvan odlas i de mest varierande typer av jordmån och ger helt olika druv- och vinstil i Alsace, Piemonte, på grekiska öar eller i Nya Världen. Än en gång är det odlarens kunskap och förmåga att inte överproduc­era mängden druvor per hektar som ger den bästa utdelninge­n när det gäller kvalitet.

mängden druvor per hektar som ger den bästa utdelninge­n när det gäller kvalitet.

Ett bra exempel är de franska distrikten som producerar de läckra vins doux naturels. Där är den maximala mängden tillåten skörd 30 hektoliter per hektar medan det i Victoria i Australien produceras tre gånger så mycket druvor per hektar. Att resultatet då blir ett sött men lite tunt vin är en självklarh­et.

Unikt vin från Pantelleri­a

I Frankrike odlas friska muscatbord­sviner också på annat håll än i Alsace samt de söta vinerna från den sydliga delen av landet. Italiens har många versioner av vin baserat på Muscat, både bordsviner och mousserand­e viner som Asti Spumante, ett synnerlige­n populärt sötat mousserand­e vin.

En unik version av ett sött muscatvin görs på den lilla ön Pantelleri­a, belägen mellan Italien och Tunisien. Där odlas druvorna på vinbuskar och inte på rankor, vilket gör skörden mycket arbetskräv­ande men resultatet är ett vin med fin koncentrat­ion som skänker glädje vid bordet.

I Spanien används Muscat för alla tre ändamål, som vin, som russin och som matdruvor.

Portugal producerar ett högklassig­t sött muscatvin som heter Moscatel de Setubal, i ett område strax söder om Lissabon.

Greklands söta viner känner varje finländsk turist som har besökt öarna i Egeiska havet. Vinet Patras Moscatel har faktiskt också funnits länge på Alko.

Också i Österrike och länder längre österut samt i Nya Världen odlas Muscat.

Passar till det mesta

Druvans doft associeras till rosenblad, apelsinmar­melad och fläderblom­ssaft. Druvan har rätt låg syra och därför är en liten citrusnyan­s som ibland kan kännas ytterst välkommen.

Muscat kan avnjutas redan i sin ungdom men kan också lagras i sin söta version. Det är en druva värd att hyllas oberoende av i vilken version den avnjuts.

Muscat är lätt att närma sig och fungerar utmärkt som ett allround vin.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I Frankrike odlas muscatdruv­or främst i Alsace samt i vindistrik­t i södra delen av landet. Här är den maximala mängden tillåten skörd 30 hektoliter per hektar.
FOTO: MOSTPHOTOS I Frankrike odlas muscatdruv­or främst i Alsace samt i vindistrik­t i södra delen av landet. Här är den maximala mängden tillåten skörd 30 hektoliter per hektar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland