Hufvudstadsbladet

De springer för att främja psykisk hälsa

Över 200 kilometer genom skog och över berg och sjöar väntar Bernhard Forstén, Eddie Myrskog, Valtteri Ikäheimo och Linus Lehto, grundarna av den ideella föreningen Bold Projects. Just nu springer de fem ultramarat­onlopp under fem nätter och samlar samtid

- TEXT: ANNA KORKMAN anna.korkman@ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA simone.abacka@ksfmedia.fi

Rutten som de unga männen tar sig an korsar spektakulä­ra finländska landskap och består av fem etapper. Varje etapp är ett ultramarat­onlopp vilket innebär en löpsträcka på över 42 kilometer.

Starten skedde i Fredriksha­mn på torsdagskv­ällen med sikte på första delmålet Salpalinja i Villmanstr­and. Vidare ska gruppen pausa i Kyykoski i Kouvola, Repovesi nationalpa­rk i Kymmenedal­en och vid hällmålnin­garna i Astuvansal­mi i Savolax. Om allt går enligt planerna avslutas projektet Bold Offroad på toppen av berget Neitvuori i S:t Michel i början av nästa vecka.

– Vi springer om nätterna eftersom det är svalare då och vi inte behöver dricka lika stora mängder vatten som på dagen. Energibeho­vet är större om man springer i gassande solsken. Vi ska försöka sova om dagarna, vilket kanske inte blir helt lätt eftersom det utlovas tropiska temperatur­er, säger Bernhard Forstén.

HBL träffar honom och Eddie Myrskog en dag före avfärd. De ska parvis orientera sig fram, med karta och kompass i hand och starka nattlampor på huvudet.

De uppskattar att distansen för de nattliga loppen blir upp till 60 kilometer, vilket de klarar av på omkring 10 timmar.

Kombinerar med välgörenhe­t

Bold Projects är en förening vars syfte är att genomföra projekt som kombinerar extrema idrottsutm­aningar med insamling för välgörande ändamål.

Vi springer om nätterna eftersom det är svalare då och vi inte behöver dricka lika stora mängder vatten som på dagen.

Bernhard Forstén

Föreningen grundades år 2018 och sedan dess har gruppen genomfört två stora projekt.

I fjol rodde alla fyra från Stockholm till Helsingfor­s samtidigt som de samlade in pengar för Östersjön.

I augusti 2018 sprang en del av gruppen 100 kilometer och uppmärksam­made då bröstcance­rforskning. Båda gångerna lyckades de samla ihop omkring 12 000 euro för välgörande ändamål.

I samband med Bold Offroad har gruppen startat en insamling för Mieli psykisk hälsa Finland, en förening som arbetar för att främja psykisk hälsa i Finland. Valet av välgörenhe­tsorganisa­tion stod klart sedan länge.

– Psykisk hälsa berör alla och det känns också speciellt aktuellt nu i och med coronakris­en, säger Bernhard Forstén.

Mieli utbildar frivilliga som vill arbeta för psykisk hälsa hos befolkning­en, sprider informatio­n och erbjuder krishjälp till behövande. En sida för donationer har öppnats på Bold Projects plattform.

Coronakris­en störde planeringe­n

I år tvingades medlemmarn­a i Bold Projects improviser­a en hel del på grund av de praktiska problem och osäkerhete­r som coronakris­en ställde till med.

– Det blev ett ganska spontant projekt i år eftersom allt var så oklart ännu för några månader sedan på grund av coronakris­en. Men vi ville hålla verksamhet­en vid liv och springa, det kan vi, säger Eddie Myrskog muntert.

Under vårens lopp har kvartetten tränat med sin nygrundade löparklubb Bold Running Club.

Bär ni hela utrustning­en med er? – Nej, vi har en kompis som transporte­rar tält, spritkök och annan större utrustning till varje delmål. På ryggen bär vi ryggsäckar som rymmer 11 liter och som innehåller bland annat en 2,5 liters vattenpåse, lite kläder, en torrpåse, några måltider, snacks, sportdryck­er, första hjälpen-väska och kameror för dokumentat­ion, säger Bernhard Forstén.

När vattnet tar slut litar de på att bäckar och sjöar finns till hands för påfyllning.

Fem ultramarat­onlopp bestående av varierande terräng och vattenhind­er är en utmaning som heter duga. Förutom Linus Lehto är ingen i gruppen erfaren orienterar­e men alla har god kondition och de har lärt sig av tidigare projekt.

– De tidigare projekten har lärt oss att det absolut viktigaste för att klara av extrema prestation­er är en positiv mentalitet och det har vi, säger Myrskog och Forstén instämmer.

Mest oroliga är de över att stöta på björnar.

Det är möjligt att följa med äventyret i realtid via föreningen­s Instagramk­onto @bold.projects.

 ??  ??
 ??  ?? Eddie Myrskog och Bernhard Forstén springer tillsamman­s med Linus Lehto och Valtteri Ikäheimo fem ultramarat­onlopp. Starten skedde i går på torsdag kväll.
Eddie Myrskog och Bernhard Forstén springer tillsamman­s med Linus Lehto och Valtteri Ikäheimo fem ultramarat­onlopp. Starten skedde i går på torsdag kväll.
 ??  ??
 ??  ?? Rutten för Bold Offroad sträcker sig från Fredriksha­mn till Neitvuori i S:t Michel och består av varierande terräng och olika former av vattenhind­er.
Rutten för Bold Offroad sträcker sig från Fredriksha­mn till Neitvuori i S:t Michel och består av varierande terräng och olika former av vattenhind­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland