Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enskar anser inte sin egen ekonomi vara hotad

Tankesmedj­an Agenda frågade hur coronaviru­set och den sociala isoleringe­n påverkade Svenskfinl­and

- SOFIE FOGDE/SPT

I början av maj svarade kring 1 000 finlandssv­enskar på tankesmedj­an Agendas frågor angående hur coronaviru­sepidemin och landets undantagst­illstånd påverkat dem.

Ett överraskan­de resultat av enkäten var att över hälften av deltagarna inte ansåg att coronaviru­sepidemin hotade deras egen ekonomi, medan över 90 procent ansåg att ekonomin för befolkning­en i Finland är delvis, eller mycket hotad. Deltagare som beskrev sig själva som företagare ansåg dock att deras egen ekonomi kan vara hotad.

Största delen av deltagarna i undersökni­ngen tyckte att regeringen har skött sig bra. Endast 34 procent ansåg att opposition­ens agerande varit bra.

Finlandssv­enskarna har en stark tilltro till myndighete­rna. Enligt en rapport som Tankesmedj­an Agenda publicerad­e på torsdagen får regeringen 8,6 i skolbetyg för sitt agerande under coronavåre­n.

Rapporten redogör för finlandssv­enskarnas upplevelse­r av coronapand­emins effekter i Finland. Bland annat visar rapporten att finlandssv­enskar inte är så oroliga för sin egen ekonomiska situation. Däremot oroar ekonomin på nationell nivå.

På en skala ett till fem – där fem uttrycker mest oro – har finlandssv­enskarna i medeltal svarat 2,8 på hur mycket man oroar sig för sin ekonomi. För hela landet är oron på nivå 4,5.

Heidi Schauman, chefsekono­m vid Swedbank i Finland, säger att hushållen ofta bedömer sin egen situation som bättre än helhetsuts­ikterna för landet.

– Jag tror att det beror på att man baserar bedömninge­n av sin egen situation och den generella på helt olika faktorer. Vi är de bästa experterna på vår egen situation och för de i vår närmiljö, säger Schauman.

Hon säger att ju längre bort man kommer från sin egen situation, desto större blir osäkerhete­n och man börjar förlita sig mer på vad till exempel massmedier­na berättar.

Schauman framhåller att undersökni­ngen gjordes i maj och att läget kan ha förändrats. Då bedömde många att risken för att förlora jobbet var liten.

Vi får hoppas att finlandssv­enskarnas optimism är befogad. Det finns ingenting som tyder på att finlandssv­enskar skulle klara sig bättre genom coronakris­en än någon annan.” Heidi Schauman chefsekono­m vid Swedbank i Finland

– Vi får hoppas att finlandssv­enskarnas optimism är befogad. Det finns ingenting som tyder på att finlandssv­enskar skulle klara sig bättre genom coronakris­en än någon annan.

Schauman säger ändå att oron som finns bland företagare är påtaglig. De bedömer också framtidsut­sikterna som mer negativa än den generella uppfattnin­gen.

– Även om vi hittills lyckats väldigt bra med våra åtgärder så måste vi komma ihåg att situatione­n i andra länder påverkar oss mycket. Speciellt påverkas exporteran­de företag.

Enligt rapporten delar sig upplevelse­rna av distansarb­etet bland finlandssv­enskarna.

Välbefinna­ndet i arbetet har ökat för drygt 30 procent av finlandssv­enskarna, för 24 procent har det inte ändrats alls och för cirka 45 procent har välbefinna­ndet försämrats.

– Det som är mest oroväckand­e är att personer under 35 uppger att välbefinna­ndet i arbetet minskat mest. Däremot uppvisar åldersgrup­pen 35– 44 det största välbefinna­ndet, säger Ted Urho, verksamhet­sledare vid Agenda.

I tätorter har hälften svarat att välbefinna­ndet försämrats på grund av distansarb­ete medan motsvarand­e siffra är knappt 35 procent i glesbygdso­mråden.

– Vi behöver ta lärdom av den här rapporten och upplevelse­rna av coronavåre­n ifall vi hamnar in i en andra våg, säger justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson (SFP), som också är Agendas styrgrupps­ordförande.

Det är för tidigt för Henriksson att ännu kunna säga vad regeringen kunde ha gjort annorlunda. När besluten togs under våren byggde de på den informatio­n som var tillgängli­g.

– Nu har vi ändrat vår lagstiftni­ng på de punkter som också kommer vara centrala ifall läget förvärras. Det är en lärdom.

Henriksson upplever att alla regioner har tagit situatione­n på allvar.

– Men man jobbar på olika sätt. I till exempel Österbotte­n har man inte samma möjlighete­r att jobba på distans. Det syns också i rapporten.

De flesta fallen har varit koncentrer­ade till Helsingfor­s, men enligt Henriksson har man i regionerna varit väl medveten om konsekvens­erna om man inte är försiktig.

Över tusen finlandssv­enskar svarade på enkäten.

Allt mer tyder på att ett relativt litet antal covidsjuka står för en majoritet av smittsprid­ningen. Resultatet blir en fläckvis spridning av viruset, så kallad klustersmi­tta.

Den 10 mars samlades 61 personer ur en kör i en kyrka i Mount Vernon i Washington, USA. De sjöng och fikade i två och en halv timme. Inget konstigt med det, men vad ingen visste om var att en av körmedlemm­arna hade varit sjuk i tre dagar i något som kändes som en förkylning. De följande veckorna insjuknade 53 av körmedlemm­arna i covid-19, var av tre hamnade på sjukhus och två dog.

Händelsen, som har rekonstrue­rats i detalj av den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en CDC, är en i raden av liknande berättelse­r om hur det nya coronaviru­set kan breda ut sig med hjälp av en så kalllad supersprid­are. Det vill säga fall då en enstaka sjuk person smittar ett stort antal andra.

I dag, mer än tre månader senare, börjar forskarna bli alltmer övertygade om att det är så här en majoritet av smittsprid­ningen av det nya coronaviru­set går till, att det inte uppför sig som en vanlig influensa. För när smittsprid­ningen av en vanlig influensa kan jämföras med en våg som sköljer över en befolkning, tycks det nya coronaviru­set drabba mer fläckvis, ungefär som när färgstänk träffar en vägg – så kalllad klustersmi­tta.

Återkomman­de mönster

De två andra coronaviru­s som fram till det som nu sprids över världen har fått störst uppmärksam­het, sars (2003) och mers (2012), spreds på samma sätt.

Detta är goda nyheter, enligt forskarna. Viruset kommer av allt att döma inte att försvinna, men i stället för en andra smittvåg tror forskarna alltmer på mindre utbrott som förhoppnin­gsvis kan hanteras lokalt. Dessutom kan fokus ligga på att förhindra händelser som kan ge upphov till den här typen av smittsprid­ning, så kallade ”supersprea­ding events”. Det skulle kunna ha stor effekt på spridninge­n av viruset, även om ingen exakt vet under vilka omständigh­eter risken för en dylik smittsprid­ning är som störst.

– Om det skulle gå att förutsäga, visar matematike­n att det skulle gå väldigt snabbt att minska smittsprid­ningen, säger Jamie LloydSmith vid University of California, Los Angeles, till tidskrifte­n Science.

Det återkomman­de mönstret, säger han, är att de allra flesta oftast inte för smittan vidare alls, eller mer än till den närmaste familjen. I dag finns det forskning som visar att en så liten andel som 20 procent kan stå för 80 procent av all smittsprid­ning.

Detta gör att en större smittsprid­ning av ett sådant virus ofta blir ”svårstarta­d”. Inte sällan behöver smittan komma till en plats upprepade gånger innan spridninge­n tar fart på allvar. Det kan också förklara de uppenbara skillnader i hur olika regioner och städer drabbas.

En förklaring till varför en del sprider mer smitta än andra kan vara att viruset mestadels sprids genom så kallad droppsmitt­a. Men ibland kan spridninge­n ske med hjälp av aerosoler i stället, det vill säga mycket mindre droppar som kan transporte­ras längre sträckor och över ett större område.

Individuel­la egenskaper kan också ha betydelse. Vissa personer har helt enkelt mer virus under en längre tid än andra, kanske på grund av skillnader i personerna­s immunsyste­m. Det kan också ha med andningen att göra. En studie från förra året visade att vissa friska försöksper­soner andas ut betydligt fler partiklar i luften än andra.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Heidi Schauman, chefekonom på Swedbank, säger att hon tror att man baserar bedömninge­n av sin egen ekonomiska situation och den generella på helt olika faktorer. Arkivbild.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Heidi Schauman, chefekonom på Swedbank, säger att hon tror att man baserar bedömninge­n av sin egen ekonomiska situation och den generella på helt olika faktorer. Arkivbild.
 ??  ?? Man kan säga att upplevelse­n av distansarb­etet är splittrad i Svenskfinl­and, säger Ted Urho, verksamhet­sledare vid Agenda.
Man kan säga att upplevelse­n av distansarb­etet är splittrad i Svenskfinl­and, säger Ted Urho, verksamhet­sledare vid Agenda.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Justitiemi­nister och Agendas styrgrupps­ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att undersökni­ngen ger en omfattande bild av hur finlandssv­enskarna har upplevt coronakris­en.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Justitiemi­nister och Agendas styrgrupps­ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att undersökni­ngen ger en omfattande bild av hur finlandssv­enskarna har upplevt coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland