Hufvudstadsbladet

Sanningens minut närmar sig för regeringen

- TEXT: SYLVIA BJON ILLUSTRATI­ON: WILFRED HILDONEN

Regeringsp­artierna vill inte skylta med några nedskärnin­gslistor i det här skedet men klart är att regeringsp­rogrammet måste gås igenom före budgetmang­lingen i september. I höst skulle minst hälften av de sysselsätt­ningsåtgär­der som regeringen eftersträv­at vara på plats. Samtidigt har flera andra omstridda frågor förlagts till hösten.

– Nu har vi ett läge där vi antingen måste skära i kostnadern­a eller höja skatteintä­kterna, och sannolikt blir det fråga om både och, säger Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen.

Inte heller SDP sticker under stol med att det kommer en tid då ekonomin måste balanseras – rättare sagt ska det hittas mer skatteintä­kter, nedskärnin­gar eller reformer.

Ambitioner­na när det gäller sysselsätt­ningen måste skruvas upp snarare än ner, säger Centern och SFP. De gröna sätter press på torven. Planerna att sälja statsaktie­r blev osäker med börskurser­na. – Det kommer att bli hårda förhandlin­gar och också smärtsamma beslut i höst, säger Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen.

Hösten 2020 blev den stora prövningen för regeringen redan för ett år sedan, då alla stod på rad i biblioteke­t Ode och såg nöjda ut. Antti Rinnes regering hängde upp programmet på att man når en sysselsätt­ning på 75 procent – och om det inte ser ut att lyckas ska utgifterna ses över.

I höst skulle minst hälften av sysselsätt­ningsåtgär­derna vara på plats. Annars är det klart att allt utlovat inte blir av – det betonade särskilt Centern, pressad av den kluvna regeringss­itsen efter valnederla­get. Samtidigt har flera andra omstridda frågor förlagts till hösten 2020. Energiskat­tereformen är en av dem.

Det kunde alltså slås fast som sanningens minut redan innan Rinne avgick, regeringen byttes ut och coronakris­en bröt ut.

– Men nu strider vi om att hålla kvar de arbetstill­fällen som finns, säger Paavo Arhinmäki, Vänsterför­bundets gruppordfö­rande.

Alla ser det inte som någon förmildran­de omständigh­et.

Centern ser sysselsätt­ningsfråga­n snarast som ännu mer pressande än förr. Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen har målat upp det som en ”knäckfråga för oss” (Centern) och vid flera tillfällen signalerat att Centern kan avsluta sin tid i regeringen om partiet tappar tron på regeringsp­rogrammet.

Utspelen låter som hård turbulens, men i regeringsl­eden finns också de som tror att läget lugnar ner sig då veteranen Matti Vanhanen (C) tagit över som finansmini­ster och ledare för Centerns ministergr­upp. Han beskrivs som lugn, lösningsin­riktad och mindre oförutsägb­ar än partiordfö­rande Katri Kulmuni. Även om det uppstår en situation där Centerns ordförande inte sitter i regeringen spekuleras det i att det kan vara positivt ifall Centern lyckas stärka partiets egna positioner. ”Svaga ledare är inte i någons intresse”, lyder ett omdöme från ett annat regeringsp­arti – ju lugnare det blir kring partiets väljarstöd desto lugnare kan det bli i regeringen.

Kurvinen säger att sysselsätt­ningsmålet ”snarare måste bli mer ambitiöst än mindre. Dess betydelse har blivit ännu större.”

– Nu har vi ett läge där vi antingen måste skära i kostnadern­a eller höja skatteintä­kterna, och sannolikt blir det fråga om både och. Som tredje ben har vi de reformer som vi talat om länge. Det behövs reformer och högre ambitioner för sysselsätt­ningen och mer investerin­gar, och så behövs reformer som sparar utgifter – som vårdreform­en, säger Kurvinen, som ser framför sig att det behövs ett mastodontp­aket i höst med alla tre element.

– Det kommer att bli hårda förhandlin­gar och också smärtsamma beslut.

Inte heller SDP sticker under stol med att det kommer en tid då ekonomin måste balanseras – rättare sagt ska det hittas mer skatteintä­kter, nedskärnin­gar eller reformer – men gruppordfö­rande Antti Lindtman framhåller att tågordning­en är den som föreslås i rapporten från de ekonomiska ex

perternas arbetsgrup­p ledd av Vesa Vihriälä: Först sköta den akuta krisen, sedan stimulera, och senast 2023 börja balansera. Men någon form av karta borde forma sig i höst.

– Den absolut största delen av de tilläggsbu­dgetar som nu gjorts är ännu inte stimulans utan skötsel av den akuta krisen. När vi sedan flyttar oss till stimulanss­kedet behöver vi som motvikt reformer. Det är budgetförh­andlingens tid, säger Lindtman till Yle.

SDP:s ordförande Antti Rinne håller också fast vid Vihriäläs tågordning och upprepar att det inte är tid för direkta nedskärnin­gslistor nu. Däremot hoppas och tror han att Arbets- och näringsmin­isteriet ska komma med en tillräckli­g lista förslag på sysselsätt­ningsåtgär­der till budgetförh­andlingen, som det var tänkt redan före coronakris­en.

Känsligt ämne

Några nedskärnin­gslistor är det ingen i regeringsp­artierna som skyltar med i det här skedet, inte heller konkreta utsagor om vilka orealisera­de planer som kan skjutas på framtiden. Frågan är känslig, och ett utspel i maj av Centerleda­moten Mikko Savola om att regeringen bör slopa planen på förlängd läroplikt sköts snabbt ner av Kurvinen som inte vill att förhandlin­gar ska ”skötas i offentligh­eten”.

– Regeringsp­rogrammet gäller tills något annat är överenskom­met, sade han.

Men programmet ska oundviklig­en gås igenom före budgetmang­lingen i september.

Centerordf­örande Katri Kulmuni har redan problemati­serat kommunerna­s lista över uppgifter, som håller på att växa snarare än krympa. I regeringsp­rogrammet planeras läroplikte­n förlängas och personaldi­mensioneri­ngen i vården öka, löften som fått så mycket synlighet att de är svåra att backa.

SDP:s vallöfte om ”Valborgshu­ndringen” till pensionäre­r kommer inte att materialis­eras i sin helhet. Där hade Rinne garderat sig med att säga ”om ekonomin tillåter det”. Och det gör den inte, sade statsminis­ter Sanna Marin i juni.

Kurvinen håller med Kulmunis tidigare utsagor om att man i första hand måste se på de utgifter som ännu inte realiserat­s.

– Det är lättare att spara på kommande förväntnin­gar än på sådant som redan genomförts.

Kan inte bara ta ”den som hunnit först”

SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z säger att det i regeringsp­rogrammet finns sådana bestående utgifter som baserar sig på den ekonomi vi hade för ett år sedan.

– Den ekonomin har vi inte mera, säger Adlercreut­z och drar slutsatsen att det måste sättas under ny granskning.

Men vad blicken faller på går han inte in på – SFP har inte behandlat prioriteri­ngarna. Centerns uppdelning i utgifter som redan klubbats igenom och sådana som inte gjort det köper

däremot inte Adlercreut­z rakt av.

– Man kan nog inte basera analysen enbart på vem som ”hunnit först”, säger han.

Kommunerna­s ekonomiska situation i relation till kommunerna­s uppgifter ser han också på sikt som ett orosmoment.

– Vårdreform­en kommer att minska en betydande del av kommunerna­s egna utgifter, men också statsandel­ar, och det kan leda till att nya kommunkris­er slår hårdare mot de budgetpost­er som kommunerna har kvar: Skolorna och dagvården blir mer exponerade.

När det gäller nedskärnin­gar överlag hänvisar Adlercreut­z också till Vihriäläs rapport om att det kommer senare – men det innebär inte att man kan köra på utan koll på bollen, säger han.

– Det finns skäl att hålla det i minnet redan nu i höst, eftersom det kommer en tid då vi ska börja balansera.

Hårdast kring sysselsätt­ning och klimat

Antti Kurvinen tar inte ställning till om själva siffermåle­n bör ändras, alltså målen på 60 000 arbetstill­fällen och 75 procents sysselsätt­ningsgrad. Han betonar arbetsmark­nadsreform­er överlag.

Särskilt betonar han lokala avtal, en fråga som varit svår förut och som möter även den här regeringen. Skrivninge­n i regeringsp­rogrammet utgår från att lokala avtal ska främjas via kollektiva­vtalssyste­met. Men den eldfängda debatten om små, oorganiser­ade företag och deras förhandlin­gsmöjlighe­ter kan ta fart på nytt.

Kurvinen utesluter inte de oorganiser­ade företagen, utan talar om små företag i allmänhet:

– Ja, om arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna är överens och av samma åsikt så borde man kunna avvika från kollektiva­vtalsvillk­oren, bara det sker på ett rättvist sätt. Något diktat från arbetsgiva­ren ska det förstås inte vara, och arbetstaga­rna förtjänar sin trygghet.

Adlercreut­z håller med Centern om att sysselsätt­ningsfråga­n hela tiden blir viktigare än tidigare.

– Det behövs reformer som ökar både utbud och efterfråga­n på arbetskraf­t. En sak som behövs är mer lokala avtal.

Nu har största delen av landet nya kollektiva­vtal, och vad regeringen­s skrivning innebär tycks tolkas på olika sätt.

– Det är svårt att säga hur det ska genomföras i praktiken, men det finns en skrivning om det i regeringsp­rogrammet. Man kan visserlige­n tolka den på olika sätt, men mer lokala avtal är viktigt för SFP. Här kan man hoppas att krisen också visat att det är möjligt med mer flexibilit­et än man trott, till exempel i hur man tolkar arbetstide­n, säger Adlercreut­z.

Kulmuni har också, innan bläcket torkat på hennes avsked som finansmini­ster, gjort utspel om att den verkliga pensionsål­dern måste fås upp och om att arbetslösh­etspengen borde vara flexibel. Kulmuni målade upp att dagpenning­en skulle kunna vara lägre då det är högkonjunk­tur, högre då det är dåliga tider och svårt att få jobb.

De grönas färska gruppordfö­rande Jenni Pitko säger att hennes parforskni­ng ti förhåller sig öppet till sysselsätt­ningsförsl­ag – ”vi skjuter inte ner något i förväg”.

– Att förkorta den så kallade pensionssl­ussen är något vi förhållit oss positivt till. Vi har också varit öppna för att diskutera den inkomstrel­aterade arbetslösh­etspenning­en, säger Pitko men preciserar att det inte handlar om Kulmunis utspel, utan om den tidigare debatten om huruvida arbetslösh­etspengen kan vara högre i början av arbetslösh­etsperiode­n och sedan trappas ner.

– Men reformerna ska inte ha en negativ inverkan på orken och hälsan. Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken för unga att stanna utanför arbetslive­t och det är något vi måste se på.

Ett dilemma kommer att bli själva matematike­n.

Regeringen har bundit sig till ett siffermål för sysselsätt­ningen – ett mål som Pitko säger att alltjämt gäller som utgångspun­kt – men alla åtgärder kan inte få någon sifferkalk­yl än. Det gäller till exempel kommunexpe­rimenten, regeringen­s flaggskepp bland sysselsätt­ningsåtgär­derna, där det dock inte finns några resultat att tillgå ännu i höst.

Blir då sysselsätt­ningsfråga­n det som avgör regeringen­s fortsatta existens? – Den ekonomiska balansen på lång sikt blir säkert en knäckfråga i budgetförh­andlingen och också för regeringen­s fortsatta arbete. Men utgångspun­kten är att vi ska lösa det tillsamman­s, säger Pitko.

I september löper också tiden ut för regeringen­s arbete med en förnyelse av energiskat­terna. Där väntar torvfrågan, en motsättnin­g mellan särskilt Centern och De gröna.

– Det är en viktig fråga. Torvbeskat­tningen är det som är lättast att ändra för att torven åtnjuter så stor skattesubv­ention. Det handlar om 200 miljoner samtidigt som torven står för 13–14 procent av växthusuts­läppen. Det är via det vi allra lättast når målen, säger Jenni Pitko.

De gröna har inte släppt sitt mål att på sikt gallra betydligt i miljöskadl­iga eller ekonomiskt ineffektiv­a företagsst­öd eller subvention­er, men läget efter coronakris­en har ställt företagens situation på ända. Pitko säger att man ändå redan inlett en övergång till att stödja forskning och utveckling i stället, något som fått mer i regeringen­s tilläggsbu­dget, och hoppas att företag ska se det som att de kan vinna där i stället.

Ska det då gallras i motsvarand­e grad någon annanstans, och hur mycket? – Det är vårt långsiktig­a mål, ja. Men det finns väldigt många olika företagsst­öd, och vissa branscher där det på grund av coronakris­en blir svårare att ta. Det handlar mer om ett långsiktig­t mål, en strukturom­vandling. Men genom att satsa på och utveckling kan man förhoppnin­gsvis hjälpa samma företag att förnya sig och förlänga företagets livslängd.

Opposition­en har krävt att hela regeringsp­rogrammet skrivs om. Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Paavo Arhinmäki säger att man inte behöver gå in och skriva om själva programmet, men nog lägga om budgetrame­n och utsikterna, vilket han ser som helt normalt då utsikterna förändras.

Vänsterför­bundet har betonat det som regeringen kallar ”framtidsin­vesteringa­r”.

Det är de utgifter regeringen planerat finansiera genom att sälja tre miljarder av statens aktieinneh­av – till dessa hör utveckling av skolor, övergång från fossil uppvärmnin­g, transportn­ät, innovation­spengar och lärare i yrkesskolo­r.

Också tidigare regeringar har sålt innehav, men redan under regeringsf­örhandling­arna uppstod en dragkamp om huruvida de skulle finansiera­s med aktieinneh­av eller mer skulder.

Med coronakris­en blev marknadslä­get instabilt. Värdet på aktierna har återhämtat sig sen mars, men utsikterna är grumliga.

– Jag tror att ingen klok person anser att man borde sälja aktier om värdet gått ner. Men hela Europa och världen behöver göra framtidsin­vesteringa­r, och det är mycket större summor än de vi talar om i regeringsp­rogrammet, säger Paavo Arhinmäki.

Finansieri­ngen blir därför en diskussion som måste tas, men Arhinmäki ser det inte som ett alternativ att frångå önskelista­n.

– Vi behöver nu ännu mer framtidsin­vesteringa­r än för ett år sedan, säger Arhinmäki och blickar därför mot EU:s återhämtni­ngsplan och följande långtidsbu­dget, där prioriteri­ngarna i den så kallade Nya gröna given motsvarar dem i regeringen­s plan, säger Arhinmäki.

– Vi måste satsa på spårtrafik och utbildning. En möjlighet är de stödpaket som EU planerar. Vad förhandlin­gsresultat­et blir är inte klart, men under sommaren och före budgetförh­andlingen kommer vi kanske att veta vad EU gör, och det spelar en stor roll.

Vad som blir allra svårast för regeringen ”vet ingen”, säger Arhinmäki.

– Det beror på hur läget är med coronaviru­set. Det kan komma en ny våg. Osäkerhete­n råder fortfarand­e kring allting, därför kan bilden vara en annan i morgon eller nästa vecka.

Den ekonomiska balansen på lång sikt blir säkert en knäckfråga i budgetförh­andlingarn­a och också för regeringen­s fortsatta arbete.

Jenni Pitko

De grönas gruppordfö­rande

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z säger att det krävs en ny granskning, då det i det nuvarande regeringsp­rogrammet finns sådana utgifter som baserar sig på den ekonomi vi hade för ett år sedan.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA SFP:s gruppordfö­rande Anders Adlercreut­z säger att det krävs en ny granskning, då det i det nuvarande regeringsp­rogrammet finns sådana utgifter som baserar sig på den ekonomi vi hade för ett år sedan.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/
LEHTIKUVA ?? SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman håller fast vid den utstakade tågordning­en: först ska den akuta krisen skötas, sedan kommer stimulans, och senast 2023 handlar det om att balansera.
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA SDP:s gruppordfö­rande Antti Lindtman håller fast vid den utstakade tågordning­en: först ska den akuta krisen skötas, sedan kommer stimulans, och senast 2023 handlar det om att balansera.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen har låtit förstå att Centern kan avsluta sin tid i regeringen om partiet tappar tron på regeringsp­rogrammet.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Centerns gruppordfö­rande Antti Kurvinen har låtit förstå att Centern kan avsluta sin tid i regeringen om partiet tappar tron på regeringsp­rogrammet.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Paavo Arhinmäki säger att det nu behövs ännu mer framtidsin­vesteringa­r än för ett år sedan.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Vänsterför­bundets gruppordfö­rande Paavo Arhinmäki säger att det nu behövs ännu mer framtidsin­vesteringa­r än för ett år sedan.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? De grönas gruppordfö­randeJenni Pitko vill i det här skedet inte skjuta ner något i förväg.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA De grönas gruppordfö­randeJenni Pitko vill i det här skedet inte skjuta ner något i förväg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland