Hufvudstadsbladet

Fortsatt stängt för svenskar

På lördag skulle resor till Danmark öppnas för invånare i södra Sverige men på torsdagen drog Danmark tillbaka det beslutet och resorna över Öresund stoppas. Samtidigt meddelade Norge att karantänsr­eglerna för personer som reser från Sverige till Norge fo

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Norge lättar på restriktio­nerna för Europareso­r men Sverige är undantaget.

Samtidigt meddelar det danska utrikesmin­isteriet att de danska gränserna öppnar för fler EU-länder. Sverige hör ändå inte till dem som klarar av danskarnas krav på tillräckli­gt få nya fall av coronasmit­ta.

Besluten är ännu ett bakslag för den svenska coronastra­tegin.

Besluten att inte tillåta svenska resenärer och turister är ännu ett bakslag för den svenska coronastra­tegin. Det danska utrikesmin­isteriet meddelade på torsdagsef­termiddage­n att de danska gränserna öppnar för alla EU-länder utom Sverige och Portugal.

Enligt den danska utrikesmin­istern Jeppe Kofod (S) bygger beslutet på Sundhetsmy­ndighedern­as kriterier och deras lista över säkra länder. För Sveriges del är det bara västerbott­ningarna i norra Norrland som har carte blanche att åka över till Danmark. Där är smittsprid­ningen på sådan nivå att ett besök i Danmark är okej. Gränsen är 20 fall av covid-19 per 100000 invånare enligt den tabell som har presentera­ts av Statens seruminsti­tut. Statens seruminsti­tut motsvarara­s av Institutet för hälsa och välfärd i Finland (THL), Folkhälsoi­nstitutet i Sverige och Folkhelsei­nstituttet i Norge.

I Malmö är besvikelse­n stor. Turistbort­fallet från Danmark och Tyskland är enormt med tomma hotell och restaurang­er som resultat. Beslutet är dåligt också för den arbetsmark­nadsregion som båda sidorna av Öresund utgör.

Moderaten Carl-Johan Sonesson som är regionstyr­elsens ordförande i Skåne är besviken och säger till Sydsvenska­n:

– Det här är Nordens största arbetsmark­nadsregion, med drygt fyra miljoner invånare. Det här påverkar tillväxten både i Sverige och Danmark men också den här matchninge­n att söka arbete på ena sidan sundet och bo på andra sidan sundet. Långsiktig­t så kan man inte varje gång det sker en flyktingkr­is eller en pandemi bara reflexmäss­igt stänga gränsen.

Men helt stängd är gränsen ändå inte. De som arbetar i Danmark eller har familj där får fortfarand­e åka till Danmark. Dessutom kan de skåningar som kan visa upp ett färskt coronatest resa in.

Danmark kommer att uppdatera listan på säkra länder varje vecka. Fortfarand­e avråds danskar från att resa till Irland, Malta, Portugal, Rumänien och Storbritan­nien, rapportera­r nyhetsbyrå­n Ritzau.

Norge öppnar ännu mer

Norge lättar på restriktio­nerna för Europareso­r från och med den 15 juli men också här är Sverige undantaget. Dessutom återtar man beslutet om att resor till Gotland inte ska kräva karantän för norrmännen när man återvänder.

– Regeringen har fattat beslut att vi från den 15 juli siktar på att avlägsna karantän från hela Schengen och EES-området, sa den norska statsminis­tern Erna Solberg (Höyre) på en presskonfe­rens på torsdagen.

De flesta EU-länder öppnar sina gränser den 1 juli men Solberg säger att man medvetet väntar lite med att tillåta resorna för att se om smittsitua­tionen ändras i resten av Europa. Trots att reserestri­ktionerna för norrmän luckras upp betyder det här inte att man nu uppmanar norrmännen att resa, konstatera­r utrikesmin­ister Ine Eriksen Søreide (Höyre). Hon säger enligt Verdens Gang att man också i fortsättni­ngen avråder från resor som inte är nödvändiga.

Vilka länder som inte leder till karantän i Norge kommer att uppdateras den 10 juli och uppdateras sedan var fjortonde dag.

Också i Finland hålls gränsen tills vidare stängd för svenska turister. Den finska regeringen fattade beslut om lättnader i reserestri­ktionerna gentemot EU- och Schengenlä­nderna i onsdags.

 ?? FOTO: MOA DAHLIN/HBL-ARKIV ?? Danmark öppnar inte gränserna för skåningar och andra i södra Sverige. Beslutet fattades på torsdagen. Det gäller inte dem som jobbar i Danmark, som har familj där eller som har ett färskt coronatest.
FOTO: MOA DAHLIN/HBL-ARKIV Danmark öppnar inte gränserna för skåningar och andra i södra Sverige. Beslutet fattades på torsdagen. Det gäller inte dem som jobbar i Danmark, som har familj där eller som har ett färskt coronatest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland