Hufvudstadsbladet

Kuivisto ute efter finskt rekord

Sara Kuivisto fortsätter sin jakt på det finska rekordet på 800 m – trots att det inte blir några stora mästerskap i sommar.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Det blir inga stora mästerskap i sommar, men Sara Kuivisto fortsätter sin jakt på det finska rekordet på 800 m. Borgå Akilles-löparen är nöjd med sin utveckling – i synnerhet har hon blivit ännu snabbare än förut. I dag springer Kuivisto sitt första 800metersl­opp för säsongen i Esbo.

Det var i augusti förra året som Sara Kuivisto gav publiken i Esbo skrämselhi­cka genom att störtdyka över mållinjen. Ett misstag som hon försöker undvika på lördag, då hon springer 800 m i Alberga igen.

– Jag hade sett på boboll före loppet, så kände mig lite inspirerad att slänga mig i mål, säger Sara Kuivisto skämtsamt.

Lördagens lopp blir faktiskt Sara Kuivistos första tävling på huvudsträc­kan 800 m i sommar. Och den här gången behöver hon inte springa ensam, som då hon löpte 1 000 m under midsommarh­elgen i Saarijärvi.

– Det är definitivt roligare att vara flera som springer, då sträckan är över 600 meter, säger Borgå Akilles-löparen.

Norsk utmanare

Norges Hedda Hynne, som förra sommaren sprang 800 m på 2.00,53, utmanar Kuivisto i Esbo. Hare är Sanna Erkinheimo, som springer första 400 m.

– Jag skulle helst springa fort, så hoppas det inte blir ett taktiskt lopp. Men jag har inte satt några enorma målsättnin­gar tidsmässig­t, säger Kuivisto.

Harens uppgift är också ganska viktig om det ska bli en bra tid. Den får inte inleda för fort.

– Det värsta är om haren springer så fort att man inte hinner med i början, tröttnar, och sen då man kommer ikapp sänker man sin fart till samma fart som haren, säger Kuivisto.

Gås oplockad

Förra sommaren förbättrad­e Kuivisto sitt PB till 2.01,85. I VM i Doha förbättrad­e hon också sitt PB på 1 500 m till 4.08,85. Men det är 800 m som är hennes favoritstr­äcka.

– Jag har en gås oplockad med 800 m, säger hon och syftar på det finska rekordet.

Det finska rekordet innehas av Tuuli Merikoski-Silius, som sprang tiden 2.00,59 år 1991. Kuivisto är femma i alla tiders statistik i Finland. Kuivistos tränare Ari Suhonen innehar herrarnas finska rekord, 1.44,10.

Kuivisto hade en inte helt problemfri vinter, med lite magsjuka och annat, men våren gick utmärkt, trots att hon tvingades inställa det planerade utomlandsl­ägret. Hon upplever att hon gått framåt.

Snabbheten blir bättre

– Många säger att det inte går att utveckla sin snabbhet efter en viss ålder, men det känns som att jag är ett undantag. Min snabbhet har hela tiden blivit bättre, säger Kuivisto, 28.

– Under hela vintern har jag tränat med spikskor varje vecka. Snabbheten finns där.

För ett par år sedan berättade Kuivisto att hon prövat att springa 100 m under ett träningspa­ss. Tiden blev 12,2.

– Jag prövade i själva verket i går. 12,0, säger Kuivisto med glimten i ögat.

– Men lägg helst inte i rubriken att jag ska springa 100 m i Kalevaspel­en.

Osannolik resultatra­d

Veckan före midsommar prövade Kuivisto sin snabbhet i två 400 meters lopp. Osannolikt nog lyckades hon springa exakt samma tid två gånger inom tre dagar: 56,04.

– Ingen aning hur det är möjligt, säger hon.

– Jag hade kanske förväntat mig lite bättre tid, men det är svårt att springa 400 m, man borde springa mera för att lära sig.

Hennes rekord på 400 m är 55,26, vilket hon satte 2017. Hennes egenskaper är kanske bättre för 800 m än 1 500 m.

– För att springa fortare på 1 500 m borde jag förbättra på 3 000 m. Men 3 000 m känns hemskt. Det är som att jogga, säger Kuivisto, som sprungit 3 000 m på tiden 9.19,51.

I form i augusti

Kuivisto har också hunnit med ett 600 meters lopp i sommar. Det blir ytterligar­e en tävling på samma sträcka senare i juni i Vanda. Hon planerar också att springa ett 800 meters lopp i Schweiz i början av juli.

– Efter det tar jag en träningspa­us för att vara i form i augusti. Men vi har egentligen inga planer för augusti. Det lönar sig att inte tänka så långt framåt, säger Kuivisto.

Hon kommer troligen att bo i alpstugorn­a i Pajulahti i juli. Det fungerade bra förra året, då hon satte PB både på 800 m och 1 500 m efter att ha vistats där.

Jag skulle helst springa fort, så hoppas det inte blir ett taktiskt lopp. Men jag har inte satt några enorma målsättnin­gar tidsmässig­t.

 ?? Foto: Vesa MoilaNeN/lehtikuVa ??
Foto: Vesa MoilaNeN/lehtikuVa
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sara Kuivisto har tävlat på sträckorna 400 m, 600 m och 1 000 m i sommar, men i Esbo blir det första 800 meters loppet i sommar.
■
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sara Kuivisto har tävlat på sträckorna 400 m, 600 m och 1 000 m i sommar, men i Esbo blir det första 800 meters loppet i sommar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland