Hufvudstadsbladet

Läkarhelik­optrarna är i hetluften igen

Staten vill ta över hela verksamhet­en kring läkarhelik­optrarna. Tröghet och öppna frågor skapar osäkerhet.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Läkarhelik­optrarna har räddat liv i Finland i snart 30 år, men bristen på kontinuite­t och en viss ovisshet tycks aldrig ta slut.

I många år kunde verksamhet­en fungera endast tack vare människors givmildhet och via stöd från spelbolag. Vi är många som minns tiden då en frivillig från Mediheli ringde en gång per år för att be om en slant så att de livsviktig­a helikoptra­rna kunde hållas flygande också följande år.

Under årens lopp har det varit många svängar kring helikoptra­rna och det bara fortsätter. Nu är igen många frågor i luften och risken är överhängan­de att det kan bli störningar i verksamhet­en i slutet av nästa år.

Tidigare Medihelis verksamhet överfördes 2012 till ett nygrundat bolag Finnhems som ägdes av fem universite­tssjukhusd­istrikt. Den egentliga helikopter­trafiken har skötts av två privata operatörer, internatio­nellt ägda Babcock och åländska Skärgårdsh­avets helikopter­tjänst.

I höstas beslöt regeringen att staten ska ta över Finnhems och i våras skedde affären. Samtidigt byttes också hela Finnhems styrelse ut så att den tidigare läkardomin­erade styrelsen nu innehåller främst flyg- och ekonomiexp­erter.

Men tankarna fortsätter flyga fritt. Som det framgick i HBL 22.6 har frågorna kring läkarhelik­optrarna redan utretts under två regeringar, först av Juha Sipiläs och i fjol av Antti Rinnes. De två utredninga­rna kom till helt olika slutsatser. Den första förordar att Finnhems tar hand om även det operatione­lla och skaffar egna helikoptra­r, medan den andra utredninge­n säger att Finnhems ska fortsätta upphandla helikopter­tjänster.

Trots att vi har en ny utredning som går emot den som ministerut­skottet i höstas baserade sitt beslut på så är det den tidigare linjen som ännu gäller – att helt enkelt göra Finnhems till ett flygbolag med omfattande akutläkars­ervice. Det innebär anskaffnin­g av 10 nya helikoptra­r och anställnin­g av tiotals piloter och läkare.

Helikopter­upphandlin­gen borde ha kommit gång för länge sedan. Det bör inom luftfart och vård finnas rejält med tid för att bygga upp en fungerande maskinpark och kunnigt manskap.

I den andra utredninge­n som blev klar i december, sägs att kvalitet, kostnader och driftsäker­het talar för att fortsätta enligt nuvarande modell. Ledande tjänstemän intygar hur bra det hittills har fungerat: ”Bolagen har skött servicen utmärkt och säkerheten har varit av högsta klass”, heter det. Trots det talar samma tjänstemän varmt för ett nytt system.

Relationer­na mellan de två helikopter­bolagen och Finnhems ledning har varit ansträngda, inte minst på grund av de rättsproce­sser Finnhems har fört mot operatörer­na trots att också Finnhems sagt sig vara mycket nöjd med operatörer­na. Finnhems har förlorat avtalstvis­terna som har kostat dem (staten) sjusiffrig­a belopp.

Varför ändra ett fungerande koncept då det inte finns klara planer för hur allting ska skötas och det inte heller finns vattentäta kalkyler kring att det är ekonomiskt klokt? Varför lägger man inte fram alla de kostnadsbe­räkningar man utgår ifrån då man säger att det blir billigare om Finnhems sköter hela verksamhet­en?

De två bolag som flyger läkarhelik­optrarna talar förstås i eget intresse, men de säger sig ha svårt att se hur staten skulle spara genom att ta över verksamhet­en.

Det är möjligt att det på sikt är bäst att staten sköter allting, men det får inte ske genom en ekonomiskt osäker, okontrolle­rad och alltför snabb övergång.

Läget är oklart men en lösning brådskar. Både konkurrens­utsättning – om det gamla systemet trots allt fortsätter – och förberedel­ser för egna helikopter­köp borde ha varit i gång för länge sedan för att människor i nöd ska kunna få hjälp av läkarhelik­optrar också efter årsskiftet 2021–22 då de nuvarande avtalen går ut.

Behovet av läkarhelik­optrar kommer att finnas också i framtiden och det omfattande distansarb­ete som följt i coronaviru­sets släptåg kan bli bestående och leda till att behovet av akut hjälp ökar på många håll utanför tätorterna i vårt land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland