Hufvudstadsbladet

Sommarvärm­en får algerna att frodas

Det varma vädret har lett till allt fler algobserva­tioner under den senaste veckan.

- SPT

Den veckovisa algrapport­en från Finlands Miljöcentr­al bekräftar att det varma sommarvädr­et har satt fart på algblomnin­gen både i sjöarna och i havsområde­na. Om det varma vädret håller i sig väntas blomningen öka också under kommande dagar.

Trots att allt fler algobserva­tioner gjorts under den gånga veckan, handlar största delen av observatio­nerna ute till havs endast om små mängder cyanobakte­rier, även kallade blågrönalg­er. Inne i landet har majoritete­n av mätningsst­ationerna inte ännu påträffat cyanobakte­rier.

De observatio­ner som under den senaste veckan gjorts ute till havs har varit i Finska viken och i Skärgårdsh­avet. Några enskilda observatio­ner har också gjorts i Bottenhave­t nära Raumo och i Bottenvike­n söder om Nykarleby.

Vid de nationella observatio­nsstatione­rna inne i landet har mindre mängder cyanobakte­rier påträffats vid 41 stationer. Vid sex stationer har riklig algblomnin­g rapportera­ts och vid en av stationern­a har blomningen rentav varit mycket riklig.

Det varma vädret påverkar också vattentemp­eraturen, både i havsvattne­t och i landets sjöar. Havsvattne­t är mellan 10 och 22 grader. I sjöarna är vattnet nu omkring 3–7 grader varmare än normalt för tidpunkten: i södra och mellersta Finland ligger yttemperat­uren mellan 20 och 24 grader medan vattnet i norr är kallare, mellan 5 och 21 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland