Hufvudstadsbladet

Nya talmannen hoppas att riksdagen inte ska rösta på distans

Den nya talmannen Anu Vehviläine­n säger att hennes högsta önskan är att riksdagen i höst ska kunna återgå till det normala efter en annorlunda vår. Men samtidigt utreder man hur omröstning­ar kan ske på distans.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT nyheter@hbl.fi

– Den här våren kommer att gå till riksdagens historia som coronavåre­n. Det har påverkat arbetet otroligt mycket, säger Anu Vehviläine­n (C) under sin första presskonfe­rens på torsdagen.

Det har synts i riksdagsle­damöternas arbetssätt, i lagberedni­ngsarbetet och i parlamente­t. Riksdagsle­damöter, tjänstemän och biträden har arbetat på distans. Högst en fjärdedel av riksdagsle­damöterna har kunnat vara i plenisalen.

– Det allra viktigaste under våren har ändå varit att det här huset alltid ska vara kapabelt att fatta beslut. Vi måste kunna stifta lagar oberoende av situatione­n, understryk­er Vehviläine­n.

För att garantera kontinuite­ten i beslutsfat­tandet valdes fler medlemmar till utskotten, ifall många skulle ha insjuknat under pandemin.

I mars valde man att fokusera på lagberedni­ng relaterad till coronakris­en. En stor del av den lagstiftni­ngen har varit tillfällig.

Tiotals propositio­ner har inte kunnat presentera­s för att annat gått före.

– Om man tittar på regeringsp­rogrammet ligger lagstiftni­ngen efter i tidtabelle­n, men det är regeringen­s sak att senast under början av hösten avgöra hur man kommer ikapp, säger Vehviläine­n.

Vehviläine­n passade på att tacka personalen i Riksdagshu­set och riksdagsle­damöterna för deras arbete under de ovanliga omständigh­eterna.

– Min högsta önskan är att vi ska kunna återgå till det normala i början av hösten, säger Vehviläine­n.

Omröstning på distans

Vehviläine­n tog även upp diskussion­en angående riksdagsle­damöters möjlighet att rösta på distans, en fråga som var uppe i plenum under tisdagen.

– Vi rustar oss för att rösta på distans om det visar sig att det kommer en andra coronavåg under hösten, säger Vehviläine­n.

Det har diskuterat­s hur man kan garantera informatio­nssäkerhet­en under distansrös­tning och Vehviläine­n säger att flera alternativ utforskas.

– Vår utgångspun­kt kommer alltid att vara att fatta besluten i det här huset och att vara här fysiskt, säger Vehviläine­n.

Vehviläine­n kommentera­de inte omröstning­en om riksdagsle­damot Juha Mäenpää (Sannf) immunitet som kommer att ske på fredag.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Riksdagens generalsek­reterare Maija-Leena Paavola och riksdagens nya talman Anu Vehviläine­n talade om hur riksdagens arbete den här våren påverkats av coronakris­en.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Riksdagens generalsek­reterare Maija-Leena Paavola och riksdagens nya talman Anu Vehviläine­n talade om hur riksdagens arbete den här våren påverkats av coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland