Hufvudstadsbladet

Klartecken för att grunda tågbolag

Statsrådet har gett klartecken för grundandet av projektbol­agen Finlandsba­nan och Entimmestå­get till Åbo. Nyheten överskugga­des under riksdagens frågetimme ändå av en diskussion om bränsle- och trängselsk­atter.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT nyheter@hbl.fi

Trafikförb­indelser blev ett stort samtalsämn­e under riksdagens sista frågetimme före sommarpaus­en.

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) meddelade att statsrådet tidigare under torsdagen godkände grundandet av projektbol­agen Finlandsba­nan och Entimmestå­get till Åbo. Kommunikat­ionsminist­eriet får därmed nu underteckn­a avtalen som gör staten till majoritets­ägare i bägge bolagen och projekten tar ett stort kliv framåt.

Statens andel blir 51 procent i vardera bolaget.

– Detta är en historisk dag. Dessa projekt garanterar snabba tågförbind­elser mot Åbo och Tammerfors och på så vis utvidgas det möjliga pendlingso­mrådet märkbart. En lärare kan exempelvis skaffa sig en förmånliga­re bostad i Salo och sedan på en halv timme ta sig till arbetet i huvudstads­regionen.

Projektet Finlandsba­nan ska främja planeringe­n av spårförbin­delsen från Helsingfor­s till Tammerfors och vidare norrut. Projektet Entimmestå­get till Åbo ska i sin tur främja den planerade snabba förbindels­en mellan Helsingfor­s och Åbo.

Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) sade att snabba spårförbin­delser inte bara möjliggör att det nuvarande pendlingso­mrådet utvidgas. De är också fördelakti­ga för miljön.

– Vi vet att vi har mycket att förbättra då det handlar om att få ner våra trafikutsl­äpp för att kunna nå våra klimatmål. Kollektivt­rafiken fungerar väl i tätbefolka­de områden. Ute i glesbygden handlar åtgärderna mer om att få ner utsläppen som privatbili­smen orsakar, bland annat genom att i stället köra på biobränsle eller med elbilar.

Bilen nödvändig på många håll

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) var inne på samma spår och sade att Finland har gjort märkbara satsningar för att minska utsläppen som privatbili­smen skapar. Att privatbila­r hör till den finländska vardagen är ändå ett faktum.

– Realiteten är att finländarn­as arbetsliv, ekonomi och uträttande av ärenden inte fungerar helt utan personbil och den frågan har regeringen ingen avvikande åsikt om.

Speciellt opposition­spartiet Sannfinlän­darna kritiserad­e under frågetimme­n regeringen för Finlands trafikpoli­tik.

– Är det de finländska privatbili­sterna som ska betala för er storhetsva­nsinniga vilja att hålla klimatbesl­ut och för att regeringen delar ut pengar för att rädda andra EU-länder, sade Sannfinlän­darnas Sheikki Laakso.

Laakso refererade bland annat till höjda bränsleska­tter och till den trängselsk­att som nu finns inskriven i regeringsp­rogrammet.

– Beslut om bränsleska­tten har fattats och beslutet finns med i regeringsp­rogrammet. Skattehöjn­ingar har gjorts under varje valperiod och de har då varit av rätt samma storlekskl­ass. Redan fattade beslut står fast, sade Matti Vanhanen.

Även Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) var kritisk till punkten i regeringsp­rogrammet där trängselsk­atten nämns. Slunga-Poutsalo undrar hur sådana avgifter ska kunna stödja regeringen­s mål om att höja sysselsätt­ningen och arbetspend­lingen i Nyland.

Mikkonen sade att den trängselsk­att som nämns i regeringsp­rogrammet handlar om att möjliggöra för kommuner att införa trängselsk­atter, inte om att direkt införa en trängselsk­att.

– Enligt nuvarande lagstiftni­ng är det inte möjligt för kommuner att införa trängselsk­atter, och det är bra att vi kan möjliggöra det genom lagstiftni­ng. Det är sedan i områdets egna händer om de inför avgiften.

Vanhanen konstatera­de också att trängselsk­atten finns omnämnd i regeringsp­rogrammet, men att det endast är ramarna som står där. Det slutliga innehållet för lagförslag­et saknas fortfarand­e.

– Beredninge­n är ännu inte i gång och jag föreslår att vi återgår till ärendet då regeringen berett förslaget.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Matti Vanhanen sade att privatbila­r hör till den finländska vardagen och att det inte är något som regeringen ifrågasätt­er.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Finansmini­ster Matti Vanhanen sade att privatbila­r hör till den finländska vardagen och att det inte är något som regeringen ifrågasätt­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland