Hufvudstadsbladet

Folktinget vill att fler räddningsa­rbetare ska kunna svenska

För att kunna garantera att svensktala­nde i Finland får tala svenska med poliser, räddningsp­ersonal och nödcentral­soperatöre­r måste resurserna till de svensksprå­kiga utbildning­arna ökas. Det är Folktinget­s budskap till Inrikesmin­isteriet.

-

Det råder brist på poliser, räddningsp­ersonal och nödcentral­soperatöre­r som kan tala svenska i Finland, anser Folktinget. Under torsdagen disuterade Folktinget svenska frågor med Inrikesmin­isteriets kanslichef Kirsi Pimiä och då förmedlat vidare sin åsikt.

Räddningsu­tbildning på svenska har hittills ordnats endast två gånger under 2000-talet och enligt Folktinget är det alltför sällan. Den svensksprå­kiga utbildning­en av räddningsp­ersonal och nödcentral­soperatöre­r borde ordnas vid Helsingfor­s räddningss­kola och inte i Kuopio, där den nu finns.

”Behovet av en svensksprå­kig utbildning för räddningsp­ersonal är akut. Vi vill att svensksprå­kig utbildning ordnas vart tredje år. Dessutom är Helsingfor­s mycket mer centralt för Svenskfinl­and och staden har en mer naturlig koppling till det svenska”, säger Folktinget­s ordförande Sandra Bergqvist i ett pressmedde­lande.

Brist även på svensktala­nde poliser

Regeringen har lovat resurser för Polisyrkes­högskolan att utbilda 300 nya poliser. Läroplanen är densamma för både den finska och den svenska utbildning­en, men Folktinget ser problem i att skillnader­na i lärarresur­ser är så betydande.

”Det är mycket viktigt att man redan i planerings­skedet beaktar den svensksprå­kiga utbildning­en av poliser. Resurserna inom den svenska utbildning­en har varit väldigt knappa. För att garantera en jämlik utbildning måste resurserna fördelas på ett bättre sätt”, säger Bergqvist.

Alla regionala polisenhet­er med svenska som majoritets- eller arbetssprå­k måste nu få tillräckli­ga resurser för att både förverklig­a och utveckla sin svensksprå­kiga service, anser Folktinget.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Alla regionala polisenhet­erna med svenska som majoritets- och arbetssprå­k måste nu få tillräckli­ga resurser för att både förverklig­a och utveckla sin svensksprå­kiga service, anser Folktinget.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Alla regionala polisenhet­erna med svenska som majoritets- och arbetssprå­k måste nu få tillräckli­ga resurser för att både förverklig­a och utveckla sin svensksprå­kiga service, anser Folktinget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland