Hufvudstadsbladet

Virusläget är under kontroll

Uppluckrin­gen av restriktio­ner har ännu inte påverkat virusläget i Finland och läget är överlag stabilt i landet. Det var den goda nyheten under gårdagens lägesuppda­tering. Utveckling­en i andra länder är däremot oroande.

- SOFIA GRüNWALD sofia.grünwald@ksfmedia.fi

– I Finland är coronaviru­sepidemin mycket lugn för tillfället, antalet tillfriskn­ade överstiger antalet nya insjuknade, säger LiisaMaria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t under ministerie­ts och Institutet för hälsa och välfärds lägesuppda­tering på torsdagen.

Enligt Taneli Puumalaine­n, överläkare på Institutet för hälsa och välfärd (THL), ligger reprodukti­onstalet på 0,40–0,75 för tillfället. Att restriktio­nerna luckrades upp och restaurang­er samt barer öppnade i början av månaden har inte påverkat antalet nya coronafall.

I fjorton sjukvårdsd­istrikt har inga nya fall uppdagats den senaste veckan och de nya fallen är få också i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS). Endast två personer befinner sig i intensivvå­rd för covid-19. Ministerie­t meddelar att kapacitete­n inom intensivvå­rden inte överskridi­ts en enda gång under epidemin.

Enligt Voipio-Pulkki är det däremot oroande att besöksanta­let hos alla primärvård­stjänster och rådgivning­ar, bland annat inom munhygienv­ården, har minskat under coronakris­en. Också vården av långtidssj­uka har lidit.

– Speciellt uteblivna besök på mödrarådgi­vningar är oroande, säger hon.

Social- och hälsovårds­ministerie­t uppmanar alla att börja använda vårdtjänst­er normalt igen även för icke-brådskande vård.

Världsläge­t oroande

Reserestri­ktioner har hävts för de baltiska länderna, Norge, Danmark och Island. En utredning om att avveckla gränskontr­ollerna också för andra europeiska länder fastställs senast den 10 juli. Ett av länderna på listan är Tyskland där antalet nya coronafall nu snabbt stiger igen.

Enligt Puumalaine­n kommer utveckling­en i Tyskland att följas med och beaktas när de länder listas för vilkas del reserestri­ktionerna avvecklas.

– Målet är att tillåta resor endast till ställen där epidemin är under kontroll, och läget liknar det vi har i Finland för att undvika smitta utifrån, säger han.

I Sverige visar ett minskande antal intensivvå­rdspatient­er på en förbättrin­g i virusläget trots att antalet nya fall fortfarand­e är högt. Sverige har ökat antalet tester och fler personer med svaga symtom testas nu. Därför uppdagas fler nya fall än tidigare.

I resten av världen är läget dystert.

– Tyvärr ökar smittan kraftigt på ett globalt plan. Pandemins center finns i Amerika för tillfället, och det folkrika Sydamerika är mycket drabbat. Flera delstater i USA rapportera­r också om ökande antal nya fall, säger Puumalaine­n.

Nya fall av coronasmit­ta i länder som redan haft smittan under kontroll visar också på en risk för nya smittklust­er.

– Så länge viruset finns i samhället finns möjlighet för nya fall trots att läget är lugnt nu, säger Voipio-Pulkki.

 ?? foto: LEHtIKUVA/ RonI REUKomAA ?? Antalet insjuknade i covid-19 är lågt i alla sjukhusdis­trikt, även inom HUS.
foto: LEHtIKUVA/ RonI REUKomAA Antalet insjuknade i covid-19 är lågt i alla sjukhusdis­trikt, även inom HUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland