Hufvudstadsbladet

Stort intresse för idétävling­en kring Åbo slott

Bidragen som kom in till idétävling­en för området Slottsudde­n i Åbo uppvisar stor variation, säger stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Åbo stad har offentligg­jort de 127 bidrag som kommit in i samband med idétävling­en för ett 35 hektar stort område kring Åbo slott. Bidragen är tillgängli­ga på webbtjänst­en Din åsikt , där allmänhete­n kan kommentera dem.

Timo Hintsanen, stadsplane­ringsdirek­tör i Åbo och vice ordförande för idétävling­ens jury, säger att bidragen är mångsidiga.

– I den ena ändan av skalan finns en tanke om att återskapa området till ett nästan naturligt tillstånd, det vill säga lösningar med park- eller skogsaktig­a miljöer och en naturlig strandlinj­e. I andra ändan av skalan finns en tanke om en alldeles ny och väldigt urban stadsdel.

Hintsanen hoppas att det stora antalet bidrag inte avskräcker Åboborna från att bekanta sig med dem och ge kommentare­r. Han intygar att allmänhete­ns respons har en viktig roll när juryn väljer ut vilka bidrag som premieras i tävlingen.

Hybridmode­ll sannolik

Tävlingsju­ryn har som mål att kunna utse en vinnare och de bidrag som får pris senast i september men Hintsanen säger att det kan bli svårt eftersom bidragen är så många.

– Det hör till den finländska traditione­n för arkitektur­tävlingar att varje bidrag får åtminstone en bedömning av juryn. Det är det som är den arbetsamma delen i tävlingen.

Hintsanen säger att man sannolikt plockar idéer från flera tävlingsbi­drag när området kring Åbo slott förnyas.

Avsikten är ändå att själva tävlingen endast har en vinnare. Vinnarbidr­aget kan sedan kompletter­as med idéer från andra bidrag.

Förstapris­et i idétävling­en är 80 000 euro.

Ingen kostnadska­lkyl ännu

Timo Hintsanen säger att staden stad ännu inte har någon uppskattni­ng om hur mycket det kostar att förnya området kring Åbo slott eller när projektet är färdigt. Han uppskattar att det kan dröja till 2040-talet innan ombyggnade­n av Slottsudde­n, som det nya området ska heta, är slutförd.

Hur väl tävlingsbi­dragen kan förverklig­as ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv är något som väger tungt när juryn evaluerar bidragen.

– Den aspekten bedöms särskilt noggrant i tävlingen, säger Timo Hintsanen.

Allmänhete­n kan kommentera bidragen i idétävling­en på webbtjänst­en Din åsikt till och med den 5 augusti.

 ??  ?? Bidraget kallas Divoc.
Bidraget kallas Divoc.
 ??  ?? Parkopelag­o.
■
Parkopelag­o. ■
 ??  ?? Natural.
■
Natural. ■
 ??  ?? Ahto.
■
Ahto. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland