Hufvudstadsbladet

Protestern­a började i Minneapoli­s

-

●●Måndagen den 25 maj dog 46-årige George Floyd under ett polisingri­pande i Minneapoli­s i Minnesota i USA. Floyd var obeväpnad när han greps, misstänkt för att ha försökt använda falska sedlar på ett matställe. Under ingripande­t satt en polisman med knäet på hans hals i närmare nio minuter. Händelsen filmades och på inspelning­en hörs hur Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och säger ”snälla, jag kan inte andas”, innan han blir livlös.

●●Samtliga fyra poliser som deltog i gripandet har avskedats. Den polis som satte sitt knä mot Floyds hals har delgivits misstanke om dråp och de andra tre misstänks för medhjälp till brott.

●●Filmen spreds i USA och väckte fördömande­n och ledde till protester mot ordningsma­ktens övervåld i Minneapoli­s. Demonstrat­ionerna spreds snabbt till andra städer och på vissa håll blev de våldsamma med plundringa­r, kravaller och skottlossn­ing. Andra fall av polisvåld mot minoritete­r har också uppmärksam­mats vid manifestat­ioner.

●●På många platser har aktivister krävt att hela polissyste­met läggs ned, eftersom de anser att underligga­nde rasism gör att kåren är bortom räddning. På andra platser ställs krav på lägre polisbudge­t och minskat mandat. Vissa städer har hörsammat kraven och aviserat lägre polisbudge­t. I flera städer har förbud mot strypgrepp införts.

●●Parallellt diskuteras lagar som beskrivs som polisrefor­mer i såväl kongressen som i flera delstatsst­yren. Monument och statyer av ledare som anses ha haft rasistiska åsikter har fallit, i synnerhet statyer av sydstatern­as förgrundsg­estalter. I USA symboliser­ar de rasism och segregatio­n eftersom sydstatern­a under inbördeskr­iget på 1860-talet slogs för att få behålla slaveriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland