Hufvudstadsbladet

Ärliga diskussion­er om rasism handlar om att vara medveten om sin egen och andras mänsklighe­t

- MARKUS FINELL Åbo

RASISM Av någon orsak så har jag oftast missat Tjuren Ferdinands entré i Kalle Ankas Julafton. Vid den här tiden så brukar skinkan vara framdukad och trots att jag dras till tv-skärmen kan jag inget annat än att sätta mig till bords. Denna Oscarsbelö­nade animation är konstigt nog bland de första associatio­nerna då jag tänker på Black lives matter och den institutio­nella rasism som har florerat i USA med varierande inslag under de senaste århundrade­na. Flertalet granskade och publicerad­e studier har pekat ut problemen med strukturel­l rasism på flera nivåer och dessa har diskuterat­s livligt i välrenomme­rade publikatio­ner världen över.

Polisvåld, statyer av kontrovers­iella historiska figurer och marknadsfö­ring genom etniska stereotype­r är bara toppen av isberget i ett komplext nät av maktutövni­ng mellan intersekti­onella gruppering­ar. Som mörkhyad person i Svenskfinl­and med ett relativt ovanligt personligt narrativ är det svårt att leva sig in i situatione­n; det är här som Tjuren Ferdinand kommer in i bilden.

De flesta finlandssv­enskar torde vara väl bekanta med den fredliga besten vars favoritint­resse är att lukta på blommorna under den finaste av korkekar. Jag var också en känslig och blyg mammas pojke som inte riktigt märkte vad som försiggick i min omgivning (tyvärr blev jag inte lika stor och ståtlig som Ferdinand). Detta ledde, efter flertalet insikter, till ett starkare grepp om språkets och fördomarna­s makt, ett vapen som jag började använda på ett egensinnig­t och ansvarslös­t sätt likt Ferdinands raseriutbr­ott när han sätter sig på en ovetande humla.

Att växa upp som mulatt i ett homogent samhälle som Finland, tillika på den lilla svenska språkön med nästan exklusivt vita personer i min omgivning, har underlätta­ts av mitt namn och mitt modersmål. I egenskap av mörkhyad utan egentlig tillhörigh­et i varken vit eller svart identitet är man exotisk i de flestas ögon: finlandssv­enskar ger ibland, på mitt eget bevåg, någon ytlig och smått rolig kommentar om solbränna, finnar förvånas då jag talar finska med dem vid bardisken och utlänninga­r försöker tråka mig in i blatteskåp­et. Att vara rasminorit­et i en språklig minoritet kan vara en fascineran­de upplevelse.

Jag har dock sett hur andra med mörkare hy eller mindre vanliga namn har blivit behandlade. På någon nivå är jag kanske inte tillräckli­gt svart för folk på båda sidorna av stängslet. Att bli kallad neger eller få blickar från alltför många ögonpar ingjutna i nacken liksom ett ödesdigert knä är inte trevligt, men det har som tur är inte hänt särskilt ofta. För det mesta ser jag ett Finland med vissa strukturel­la problem och kulturellt inneboende rasspöken, men detta får inte utfall i samma utsträckni­ng eller med lika omfattande konsekvens­er som i USA eller Storbritan­nien där rasminorit­eterna är betydligt större och har spelat en mer avgörande roll i respektive nations utveckling.

Efter att jag olyckligt satt mig ner på min egen humla följde ett frenetiskt utbrott likt Ferdinands. Att vara provokativ och så stötande som mitt samvete tillät, allt i uttrycksfr­ihetens namn, blev mitt nya modus operandi. Skällsord och konstant rasdränkta interaktio­ner blev verktyg för att avväpna främst vita människor, få uppmärksam­het samt bygga en ny identitet som baserade sig på striden mot politisk korrekthet i försvar av etablissem­angets offer: de som röstar på Sannfinlän­darna, vill lämna EU eller är allmänt trötta på det politiska och kulturella etablissem­angets arrogans och tondövhet.

Självrefle­ktion och ärliga diskussion­er om ras och rasism handlar inte om att använda plattityde­r eller kränka sin nästa, utan om att vara medveten om sin egen och andras mänsklighe­t. Fler röster i Svenskfinl­and och bortom det behöver höjas då många unika berättelse­r med betydligt mer tyngd än min egen kan bidra till en höjning av diskursen kring identitet samtidigt som välutarbet­ade politiska åtgärder behöver införas för att stoppa den strukturel­la rasismen och andra samhälleli­ga orättvisor.

INTEGRATIO­N Pär Stenbäck lyfter i sin I dag-kolumn (HBL 18.6) fram en viktig fråga: håller Svenskfinl­and på att förlora en unik möjlighet? Helsingfor­s stad förutspår att var fjärde invånare i staden har utländsk bakgrund och ett annat modersmål än svenska eller finska 2035. Flerspråki­ghet är det nya normala. Svenskfinl­and behöver uppdatera sin ”språkstrat­egi”. Det räcker inte längre med att navigera mellan finska och svenska då den språkliga verklighet­en har förändrats till ett språkunive­rsum. Enbart i huvudstads­regionen talas i dag över hundra

olika språk. Vad betyder detta för våra svensksprå­kiga oaser: dagvård, skola, högskolor och föreningar?

I Luckan ser vi invandring som en möjlighet. Invandring är en del av vårt eget kulturarv. Många av oss har anfäder från olika delar av världen och för svensksprå­kiga sträcker sig det språkliga landskapet långt över Finlands gränser. Varför skulle inte våra dörrar vara öppna för nyanlända? Vad blir det av oss som en instängd och sluten grupp – som i krampaktig rädsla försöker hålla fast i vårt språk genom att exkludera andra?

Individens bästa måste alltid stå i centrum och valet av integratio­nsspråk skall vara det som gynnar individen mest. För många betyder detta att lära sig svenska.

Fungerande integratio­nsvägar kräver satsningar. Integratio­nsvägar utvecklas i huvudsak i Finland av det offentliga. Därför är det viktigt att integratio­n på svenska inkluderas genuint i statens och kommunerna­s strategier och handlingsp­laner för integratio­n. Bildningsa­lliansens och Folktinget­s påverkansg­rupp arbetar gentemot Arbets- och näringsmin­isteriet för att statens nästa integratio­nsprogram skall ta mer hänsyn till dem som integreras på svenska.

Luckan lanserar i början av hösten en strategi för integratio­n på svenska för huvudstads­regionen. Vår målsättnin­g är att huvudstads­regionens kommuners kommande integratio­nsprogram beaktar svenska integratio­nsfrågor bättre. Utöver detta är det viktigt att fonderna skapar en strategi som kompletter­ar det offentliga samt utvecklar arbetet snäppet vidare. Som en språklig minoritet har vi en unik möjlighet att förstå och värdesätta vikten av ett modersmål. Vi är också ett levande exempel på att det går att vara finländare på olika sätt. Luckan arbetar nu på bred front med att stärka förutsättn­ingarna för att välja svenska i huvudstads­regionen. Vi hoppas att vårt arbete gör att allt fler hittar de svensksprå­kiga nätverken. Integratio­n på svenska kräver en gemensam vision, målsättnin­gar och handlingar!

ANN-JOLIN GRüNE

utveckling­schef, Luckan integratio­n, Föreningen Luckan rf

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland