Hufvudstadsbladet

Jemens kvinnor mer utsatta än tidigare

-

CORONAPAND­EMIN Covid19-pandemin har ytterligar­e försvårat situatione­n i Jemen, där 80 procent av befolkning­en beräknas behöva humanitär hjälp efter hunger, kolera och fem år av inbördeskr­ig. Bland dessa finns en miljon undernärda gravida kvinnor. I ett land med ett hälsovårds­system nära kollaps är tillgång till livsviktig hjälp för gravida kvinnor och kvinnor som utsatts för våld långt ifrån en självklarh­et.

FN:s befolkning­sfond UNFPA levererar preventivm­edel och är den enda som förser livräddand­e reprodukti­v medicin och utrustning till Jemen. Fram till nu har UNFPA

försett 114 hälsoklini­ker med skyddsutru­stning till personal för att beskydda mot covid-19. Men där finns fortfarand­e stora utmaningar. Sedan coronaviru­sutbrottet i landet i mitten av maj har de reprodukti­va hälsotjäns­terna i 140 av 180 sjukhus tvingats stänga på grund av minskad finansieri­ng. Detta har ödesdigra långtgåend­e konsekvens­er. Två miljoner kvinnor och flickor i reprodukti­v ålder kan mista sin tillgång till livsviktig­a hälsotjäns­ter. 48 000 kvinnor kan dö av komplikati­oner relaterade till graviditet och förlossnin­g. Våld mot kvinnor har ökat, och kvinnocent­ren kan inte bemöta den stora efterfråga­n för hjälp.

I år gjorde Finland en viktig ökning av flexibelt stöd till UNFPA. Stödet bidrar till att UNFPA snabbt och effektivt

kan nå de mest utsatta flickorna och kvinnorna i Yemen och andra länder. Nu mer än någonsin behöver Jemens kvinnor världens solidarite­t.

PERNILLE FENGER

chef för UNFPA:s nordiska kontor, Köpenhamn, Danmark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland