Hufvudstadsbladet

Många jobbar för integratio­n på svenska

-

INTEGRATIO­N Pär Stenbäck lyfter i sin I dag-kolumn (HBL 18.6) fram ett aktuellt tema och kanske också en ödesfråga för Finland: invandring­en och integratio­nen av dem som kommer till vårt land.

Folktinget­s och tankesmedj­an Magmas befolkning­sanalys av Svenskfinl­and och Sitras rapport Mille väestölle? visar att den finländska befolkning­en minskar bland annat på grund av vår låga nativitet. Om vi lyckas med inkluderin­gen och etablering­en av de nyanlända kan vi kanske tackla bristen på arbetskraf­t i framtiden och hålla vårt utbildning­ssystem levande och tillgängli­gt i hela vårt land.

Bildningsa­lliansen ser det som viktigt att det svensksprå­kiga Finland har en mångfald som berikar vår kultur på alla nivåer. Vi jobbar just nu tillsamman­s med Folktinget för att skapa strukturer för samarbete kring integratio­n på svenska. Det treåriga projektet ska också skapa arenor för kunskapsut­byte mellan nyanlända och finländare för att främja en ömsesidig integratio­n. Målet är att påverka gentemot myndighete­r och politiker bland annat i fråga om den integratio­nspolitisk­a redogörels­e som nu är aktuell.

För att kunna jobba framgångsr­ikt med att främja integratio­n på svenska måste det göras på många nivåer och med olika parter. Vi måste gemensamt påverka och samarbeta med myndighete­r, kommuner och politiker. Vi behöver lyfta fram betydelsen av att integreras på svenska i tvåspråkig­a kommuner och se till att den svenska integratio­nen är synlig både i statens och kommunens integratio­nsprogram. Vi behöver också jobba för att involvera de nyanlända i vårt arbete och få deras insikter med i vårt påverkanso­ch utveckling­sarbete. Vi måste lära oss att jobba tillsamman­s med dem och inte för dem.

Att arbeta med integratio­n är en ständig läroproces­s som ger oss möjlighet att ifrågasätt­a egna tankar, åsikter och inställnin­gar. Det finns alltid skäl att vara självkriti­sk. Ur den synvinkeln välkomnar vi en diskussion och Stenbäcks tankar kring att erbjuda attraktiva integratio­nsvägar.

De finlandssv­enska fonderna har redan under många år beviljat medel för projekt som främjar integratio­n på svenska. Utan fondernas insats skulle många utveckling­sprojekt inte kunna förverklig­as. Av Bildningsa­lliansens fyra projekt som berör integratio­nsfrämjand­e åtgärder har tre fondfinans­ieringar, bland annat av Svenska kulturfond­en och Svenska folkskolan­s vänner.

Vi är många i Svenskfinl­and som jobbar med att främja möjlighete­rna till integratio­n på svenska, men kanske vi behöver bli duktigare på att lyfta fram det arbete som görs och visa på det resultat vi fått genom våra projekt. Bildningsa­lliansen ser möjlighete­rna med integratio­n på svenska och vi fortsätter tillsamman­s med andra aktörer att arbeta långsiktig­t med att främja integratio­nen på svenska.

Vi jobbar just nu tillsamman­s med Folktinget för att skapa strukturer för samarbete kring integratio­n på svenska.

MOA THORS ordförande

HENRIKA NORDIN verksamhet­sledare Bildningsa­lliansen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland