Hufvudstadsbladet

Svensk OS-medaljör avstängd för dopning

Brottaren Jenny Fransson fälls för dopningsbr­ott och stängs av i fyra år. Det är det strängaste straffet för en idrottare som fälls första gången.

- TT-HBL

– Vi kommer givetvis att överklaga, säger hennes ombud Mats Larsson till DN.

Det var den 3 februari som Svenska brottnings­förbundet meddelade att brottarens A-prov påvisat ett positivt testresult­at av den anabola steroiden metyltesto­steron. Enligt DN rör det sig om ytterst små mängder, vilket försvaret hänvisat till. Det fanns två respektive sex nanogram per milliliter av två metabolite­r av metyltesto­steron i Franssons urinprov.

Franssons ombud Larsson har hävdat att laboratori­et vid Karolinska sjukhuset i Huddinge inte helt följt den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas analysprot­okoll. Enligt honom ligger mängden av den förbjudna substansen så nära gränsvärde­t att minsta oklarhet i mätprocedu­ren gör att det positiva resultatet kan ifrågasätt­as.

– Hade det varit så att Jenny administre­rat metyltesto­steron några dagar före dopningspr­ovet hade det handlat om oerhört mycket högre nivåer. Då hade det här inte spelat någon roll, säger Larsson.

Enligt DN:s uppgifter hänvisar Dopningsnä­mnden dock till att Huddingela­boratoriet är ackrediter­at av Wada och innehar tillräckli­g kompetens för att utföra dopningste­st. De dopningste­ster som tas av antidopnin­gsorganisa­tionen Suek i Finland analyseras också nu för tiden i samma labb i Stockholm.

Inlednings­vis hävdade Fransson att hon utsatts för ett sabotage och att någon skulle ha preparerat hennes vattenflas­ka. Hon övergav senare den teorin. Larsson kan inte besvara hur den anabola steroiden hamnat i Franssons kropp, men hänvisar till andra fall där idrottare fått i sig små mängder av en förbjuden substans bland annat av att ha ätit kött.

I väntan på B-provet blev Fransson, 32, av med platsen i Sveriges OS-trupp och dessutom ströks hon från EM i Rom. Sedermera var även B-provet positivt. På meritlista­n har hon VM-guld 2012 och OS-brons 2016.

 ?? ■ FOTO: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT ??
■ FOTO: ALEKSANDAR DJOROVIC/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland