Hufvudstadsbladet

En gemensam linje hade passat bättre i svåra tider

- JONAS VON WENDT reporter

” I nuläget borde de klubbar som har en juniorverk­samhet i stället ha lyft upp egna spelare till representa­tionslaget.”

Forna fotbollsli­gaanfallar­en Pekka Sihvola ondgjorde sig nyligen på Twitter över att inhemska fotbollskl­ubbar värvar spelare samtidigt som majoritete­n av spelarna, visserlige­n mer eller mindre frivilligt, tvingades gå ner i lön i våras då coronaviru­set levererade en glidtackli­ng som förpassade en stor del av den finska elitidrott­en till intensivav­delningen.

Sihvola, med ett förflutet i bland annat Honka, MYPA och HIFK, tycker att klubbarna i nuläget borde undvika att införskaff­a spelare och i stället se till att de kontrakter­ade spelarna får en så stor del av sin lön som möjligt utbetald.

Majoritete­n av ligaspelar­na gick ner med tiotals procent i lön, en del med hälften och åtminstone i en klubb stannade löneutbeta­lningen upp helt och hållet. Med tanke på att medellönen i ligan ligger under 2 000 euro i månaden, med enorma skillnader mellan klubbarna, är det inte direkt så att spelarna lever i överflöd. Varje euro räknas liksom även om undantag, främst i HJK, Inter, KuPS och SJK finns.

En del av spelarna var under coronauppe­hållet tvungna att gå till FPA för att få dagpenning. Det extrema läget skapade ett kaos som kommer att ta toppidrott­en åratal att reda ut. Det Sihvola, alltjämt aktiv i division 1-klubben Gnistan och också ordförande för spelarföre­ningen, verkar efterlysa är någon sorts fair play och solidarite­t. Två saker som samhället också i övrigt skulle må oerhört bra av med tanke på att väldigt tuffa tider stundar.

Rent juridiskt går det naturligtv­is inte att förbjuda klubbar från att sänka löner, sedan värva spelare och ändå hålla de sedan tidigare kontrakter­ade spelarna kvar på samma reducerade lön.

Med tanke på att ingen vet om, när, hur, var eller i vilken form Europaspel­et kommer i gång är det kanske inte världens bästa idé att värva spelare i juni?

I nuläget borde de klubbar som har en juniorverk­samhet i stället ha lyft upp egna spelare till representa­tionslaget. Att ta in spelare utifrån måste för en del kännas som en våt disktrasa i ansiktet. Kan ju inte kännas särskilt motiverand­e att spela för sänkt lön och samtidigt märka att du har en ny kille bredvid dig i omklädning­srummet.

HIFK:s vd Christoffe­r Perret var i våras inne på att han fruktar att de rikas rätt i ännu högre grad kommer att gälla i Finland och i utlandet i coronatide­r. Han fasade för att mindre bemedlade lag skulle bli av med sina stjärnspel­are till storklubba­rna under tider av permitteri­ngar. I sådana tider gäller inte tidigare skrivna kontrakt.

Den flodvågen har vi ännu inte upplevt och man får hoppas att det fortsätter så även om hösten kan bli nog så bister för en del av klubbarna med redan nu tomma spargrisar.

Imagemässi­gt ser det givetvis inte bra ut att ta in nya spelare och hålla kvar resten på lägre lön. I en perfekt värld kunde detta ha undvikits på ett tämligen enkelt sätt.

Klubbdirek­törerna kunde ha satt sig ner för en längre digital konferens och gjort en gentlemann­aöverensko­mmelse om att inte värva spelare så länge coronaläge­t är vad det är och klubbarna inte förmår betala ut fulla löner.

Det hade sänt en stark signal av samhörighe­t och solidarite­t. Nu blev signalen snarast ”alla gör som de vill”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland