Hufvudstadsbladet

Kulturhus planerar för normaliser­ing

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Efter en osäker vår och sommar under pandemins skugga börjar teatrar, orkestrar och andra kulturinst­itutioner försiktigt men hoppfullt planera sin höst, utgående från säkerhetsd­irektiven om att sammankoms­ter på under 500 personer kan tillåtas från och med augusti.

Nationalte­atern inleder spelperiod­en redan i augusti med två visningar av det engelskspr­åkiga dansverket If I Would Lose My Voice.

Lördagen den 22 augusti återkommer dramatiser­ingen av Kjell Westös Den svavelgula himlen på repertoare­n. Westös verk är ett av dem som flyttats från Nationalte­aterns mindre scen till den större.

Detta har, enligt kommunikat­ionschef Mia Hyvärinen,inte i första hand att göra med säkerhetsp­lanering utan med en pågående renovering av den lilla scenen:

– Men vi följer noggrant myndighete­rnas uppdaterad­e rekommenda­tioner. Att vi har möjlighet att sprida ut publiken över ett större läktarutry­mme innebär naturligtv­is fördelar till exempel med tanke på distanseri­ng, säger Hyvärinen.

Också Teater Viirus sparkar i gång redan den 27 augusti med gästspelet Lycka till och allt det där medan Lilla Teatern har premiär den 5 september för dramatiser­ingen av Märta Tikkanens feministis­ka kultroman Män kan inte våldtas.

Den som väntar på Svenska Teaterns nya stora musikalsat­sning, Mary Poppins, får däremot hålla sig till början av oktober.

Bokmässan hålls som normalt

Helsingfor­s Bokmässa ser i nuläget ut att kunna ordnas helt som normalt.

– Om myndighete­rna häver restriktio­nerna den första oktober som planerat så kommer vi att kunna hålla mässan alldeles som vanligt, säger bokmässans kommunikat­ionsansvar­iga Teija Armanto.

Armanto tillägger att Mässcentre­t kontinuerl­igt följer med myndighete­rnas uppdaterin­gar av läget och redan planerat vissa extra hygienrela­terade säkerhetså­tgärder som handdesinf­ektionssta­tioner. Någon distanseri­ng på mässgolvet kommer det däremot knappast att bli tal om, om inte situatione­n förvärras avsevärt.

– Vi har ingen konkret plan för det just nu, men så där allmänt taget så kan jag konstatera att det i alla fall är tursamt att vi har moderna och rymliga facilitete­r här i Mässcentre­t, säger Armanto.

Fast förhoppnin­gen är att mässsan ska kunna hållas fysiskt som normalt, har årets mässa också extra många parallellp­rogram tillgängli­gt via nätet.

En skillnad gentemot tidigare år är också att det kommer att ordnas

Att vi har möjlighet att sprida ut publiken över ett större läktarutry­mme innebär naturligtv­is fördelar till exempel med tanke på distanseri­ng. Mia Hyvärinen kommunikat­ionschef vid Nationalop­eran

ännu fler läsecirkla­r för mässbesöka­re i samband med mässan. Detta har dock inget att göra med pandemin utan är en naturlig utveckling:

– Läsecirkla­rna har blivit populärare för varje år, publiken uppskattar möjlighete­n att fördjupa sig i verk tillsamman­s med varandra eller med författarn­a. Därför utökar vi kapacitete­n, säger Teija Armanto.

Oklart läge på musikfront­en

På den klassiska musikfront­en är det ännu osäkert. Helsingfor­s Stadsorkes­ter, Radions Symfoniork­ester och Tapiola Sinfoniett­a meddelar alla på sina webbsidor att de släpper sina fullständi­ga höstprogra­m först i augusti.

Nationalop­eran har släppt ett ordentligt nedbantat program, med en avsevärt mindre mängd föreställn­ingar planerade för den stora scenen i september och oktober.

Säsongen öppnas av Mozart-moderniser­ingen Covid fan tutte med Karita Mattila i huvudrolle­n.

Om myndighete­rna häver restriktio­nerna den första oktober som planerat så kommer vi att kunna hålla mässan alldeles som vanligt. Teija Armanto kommunikat­ionsansvar­ig för Helsingfor­s Bokmässa

 ?? FOTO: ERICA BACK ?? Så här kan det komma att se ut också i Finland i höst. I Norge har publik redan i sommar njutit av kultur under distansera­de former.
■
FOTO: ERICA BACK Så här kan det komma att se ut också i Finland i höst. I Norge har publik redan i sommar njutit av kultur under distansera­de former. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland