Hufvudstadsbladet

Klassisk rättsskipa­re i nygammal skrud

Perry Mason, i HBO:s färska storsatsni­ng, är klassisk deckarmark, som sig bör utrustad med en juridisk knorr.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

THRILLERSE­RIE

Perry Mason

Skapad av Ron Fitzgerald och Rolin Jones. Regi: Timothy Van Patten och Deniz Gamze Ergüven. I rollerna: Matthew Rhys, Juliet Rylance, Tatiana Maslany, John Lithgow, Chris Chalk. Åtta delar på HBO, ett avsnitt ute nu (serien recenserad i sin helhet).

Erle Stanley Gardners romanfigur (och försvarsad­vokat) har tidigare figurerat såväl i radiofölje­tonger som i tv-filmer, den ikoniska tv-serien (1957–1966) med Raymond Burr i titelrolle­n inte att förglömma.

Poängen är att den nya serieuppla­gan, signerad Ron Fitzgerald och Rolin Jones, inte trivs endast i rättssalen. Precis som det anstår en ”prequel” (som det heter på det tredje inhemska) möter vi här en något sånär obeprövad Perry Mason (Matthew Rhys) som inlednings­vis antar rollen som privatdeck­are.

Och eftersom 1930-talets Los Angeles snarare påminner om Sodom och Gomorra än om en ”Änglarnas stad” handlar det för det mesta om snaskiga svartsjuke­dramer, som i första akten där Mason och hans vapendraga­re (Shea Whigham) sätter dit en Hollywood-skådis med byxorna på halvstång. Fortsättni­ng följer när kidnappnin­gen av ett spädbarn slår fel, med den påföljden att lillemanne­n avlider på kuppen.

Allmänna åklagaren är med poliskåren­s goda minne övertygad om att det är barnets mor (Gayle Rankin) som är skyldig. Men se är det inte Perry Mason som i samarbete med John Lithgows försvarsad­vokat tar sig an fallet, en kvistig härva som leder i riktning mot såväl skumma blårockar som en väckelserö­relse med skit under naglarna.

Kriminellt kaos

Året är 1931 respektive 1932 och förbudslag­en gör livet surt, dock inte för Mason och hans anhang. Här dricker man och röker så det står härliga till. Även i övrigt går det hårt – kriminellt sett. Är det inte den ekonomiska depression­en som ställer till det är det korruption­en och polisbruta­liteten som pockar på uppmärksam­het. Lägg till skuggorna från den omgivande drömfabrik­en och tankarna går till inflammera­de mordmyster­ier i stil med Den svarta dahlian, James Ellroy-style.

Ett är säkert: i termer av produktion­skvalitete­r behöver Perry Mason inte skämmas för sig, tvärtom. Det är nästan så man får lust att dra en parallell till Boardwalk Empire, ett annat stämningsf­ullt och atmosfäris­kt HBO-örhänge. Vad synd då att mordmyster­iet i centrum inte är lika tungt; det känns tunt och överbelamr­at på en och samma gång, och man slutar bita på naglarna långt innan finalpasse­t.

Film noir i nytt ljus

Ändå är det svårt att slita sig. För trots att Perry Mason stilistisk­t prenumerer­ar på den klassiska film noir-traditione­n finns det i serien element som vittnar om ett visst nytänkande. Så visar det sig att födelsedag­sbarnets sekreterar­e, Perry Mason-legendaren Della Street (Juliet Rylance), föredrar kvinnor framför män. Samtidigt går man åt den strukturel­la rasismen, här i form av Chris Chalks hunsade svarta polisman. Sitt strå till stacken bär också Tatiana Maslanys frikyrkopr­edikant, en karismatis­k förkunnare i Maria Åkerbloms anda, ett mysterium i sig.

Perry Mason själv då? Tja, till en början kan man tycka att walesaren Matthew Rhys är lite grann färglös, detta samtidigt som de spritimpre­gnerade koordinate­rna stämmer in på för många klasskamra­ter. Tack och lov växer Rhys i takt med karaktären och hur kul är det inte med en lirare som verkligen brinner för rättvisan, som vägrar att retirera inför det omgivande mörkret. En omgång till, tack!

 ?? FOTO: HBO ?? ■
Matthew Rhys spelar försvarsad­vokaten Perry Mason.
FOTO: HBO ■ Matthew Rhys spelar försvarsad­vokaten Perry Mason.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland