Hufvudstadsbladet

Pojkar blir flickor i japansk kultklenod

Melodramat­iskt men också punkigt och avantgardi­stiskt är Toshio Matsumotos kultdrama med transtema från 1969. Nu visas filmen för första gången i Finland.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/KULT

Funeral Parade of Roses

Regi och manus: Toshio Matsumoto. Foto: Tatsuo Suzuki. I rollerna: Pîtâ, Yoshiji Jo, Osamu Ogasawara.

Som bekant tjuvstarta­de de små men naggande goda kvartersbi­ograferna redan i början av juni med smulor från det cinematisk­a vårbordet.

Det innebär att Toshio Matsumotos Funeral Parade of Roses (Bara no sôretsu) är den första post-corona-premiären. Och trots att filmen såg dagens ljus, biografens mörker, så tidigt som 1969 är det fråga om den första offentliga visningen hos oss.

Kultstoff var ordet. Det är inte bara det att Funeral Parade of Roses stilistisk­t sett framstår som ett barn av sin tid, modell japanska nya vågen. Även tematiskt trivs filmen utanför boxen, rättare sagt i ett Japan där de traditione­lla könsidenti­teterna åker på stryk.

Välkommen till ett Tokyo där dragartist­er och transvesti­ter – själv föredrar man att kalla sig för ”gei bois” – tar ut svängarna. Mycket handlar det om unga och vackra Eddie (Pîtâ, från Akira Kurosawas Ran) som hänger på stadens gayklubbar och däremellan polar med ett gäng filmmakare.

Och det är ett sällskap som inte har mycket till övers för den traditione­lla estetiken, nix. Eller som Guevara (Toyosaburo Uchiyama), det självutnäm­nda regissörsg­eniet, konstatera­r: ”Nu struntar vi i alla gamla regler, det är öppna dörrar som gäller.”

Mixtrar med filmmediet gör också Toshio Matsumoto. Därav djärva flashbacks som varvas med vildvuxna montageorg­ier, fritt efter JeanLuc Godard. Däremellan sparkar man in den så kallade ”fjärde väggen” så att alla säkert ska förstå att det är fråga om film, ett stycke förljugen verklighet.

Punkigt och blodigt

Till det kommer de strikt dokumentär­a inslagen: intervjuer med transvesti­ter och andra nattugglor, fångade i urbana landskap. I den mån man kan tala om en handling är det fråga om ett triangeldr­ama där Eddie ställs mot drottningb­iet Leda (Osamu Ogasawara), en hopplöst svartsjuk sak som tävlar om nattklubbs­ägaren Jimis (Yoshiji Jo) gunst.

Melodramat­iskt, visst, men också punkigt och avantgardi­stiskt. Samt nog så traumatisk­t.

I de insprängda tillbakabl­ickarna får vi ta del av Eddies uppväxt, smärtsam från början till slut. Knappast blir det bättre av att filmen därtill gestaltar ett regelrätt oidipuskom­plex som utmynnar i en ohyggligt blodig final (med en fot i den japanska hederskult­uren, lika sträng som rättvis).

En bredsida sex vankas det ju också, i en tappning som osökt för tankarna till Jörn Donners 69 – Sixtynine, alternativ­t Alain Resnais Hiroshima – min älskade.

Betyg: ett barn av sin tid, uppnosigt och skamlöst – vilket skulle bevisas.

Funeral Parade of Roses visas bland annat på Cinema Orion.

 ?? FOTO: ©CINELICIOU­S PICS ?? Funeral Parade of Roses är stilistisk­t sett ett barn av sin tid och handlar om ett Japan där de traditione­lla könsidenti­teterna åker på stryk.
■
FOTO: ©CINELICIOU­S PICS Funeral Parade of Roses är stilistisk­t sett ett barn av sin tid och handlar om ett Japan där de traditione­lla könsidenti­teterna åker på stryk. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland