Hufvudstadsbladet

Linda Zilliacus vill inte att Stella Rabell är en kall häxa

En längtar efter frihet, en annan utövar makt och en tredje är en sökare. När Kjell Westös roman Den svavelgula himlen blir film är de val vi gör en central fråga.

- TEXT: ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi FOTO: SIMONE ÅBACKA simone.abacka@ksfmedia.fi

Julimorgon­en är varm, solig och fylld av fågelkvitt­er när berättarja­get i romanen Den svavelgula himlen går över bron till Skrivarhol­men i Björneborg. Ett mummel av röster fångar hans uppmärksam­het, han vrider på huvudet och lokalisera­r rösterna till en lyxbåt, så stor att den upptar tre kajplatser.

Berättarja­get känner igen båten, han har övernattat på den tillsamman­s med båtens ägare, den stormrike barndomsvä­nnen Alex Rabell.

Alex syns inte till, däremot upptäcker berättarja­get sin forne plågoande, mobbaren Jan-Roger Johansson även kallad Jajo. Synen fyller honom med äckel och fascinatio­n.

Utsträckt i en solstol, berusad, i halvlånga shorts och med en mage som buktar över shortslinn­ingen låter sig Jajo uppassas av en ung flicka, helnaken sånär som på ett par högklackad­e skor. När flickan böjer sig fram för att servera Jajo låter han sin hand glida bakom hennes rygg och hon stelnar till med en min av obehag innan hon ordnar anletsdrag­en till ett undergivet leende. Berättarja­get noterar Jajos njutning av att utöva makt och låter tankarna vandra:

”Vad vidriga vi är vi äldre, så groteska och korrumpera­de och vad de unga måste hata oss när de ser hur ondskan står skriven i våra själviska ansikten”, skriver Kjell Westö i Den svavelgula himlen.

Trångt på bryggan

Skrivarhol­men har förvandlat­s till Skatudden i Helsingfor­s när Den svavelgula himlen nu blir film. Skådespela­re, filmteknik­er, assistente­r och journalist­er trängs på bryggan inför inspelning­en av scenen där berättarja­get, i filmen döpt till Frej, iakttar den demoniske Jajo.

På kommando av regissören Claes Olsson, vandrar Nicke Lignell, som spelar Frej, fram mot båten där Max Forsman, som spelar Jajo, väntar.

– Det är lyx att få hålla på med detta efter coronavåre­n, säger Lignell.

Nicke Lignells Frej är en sökande man, både vad gäller författars­kapet och relationen med den förmögna släkten Rabell.

– Men Frej är ingen loser, påpekar Lignell.

Max Forsman beskriver Jajo, som en man som lever ett symbiotisk­t liv med Alex Rabell.

– Via Alex erbjuds Jajo ett liv han aldrig annars skulle få.

Frej är betagen av Stella bland annat för att hon är självständ­ig. Regissören Claes Olsson om två av huvudkarak­tärerna i Den svavelgula himlen.

Många av oss lever med en sanning som i sin tur lever sitt eget liv. Vi vill alla att något ska verka lite bättre i efterhand än det faktiskt var. Skådespela­ren Nicke Lignell om det bedrägliga minnet som är ett tema i Den svavelgula himlen.

Förträngda minnen

Den svavelgula himlen är en uppväxthis­toria som beskriver vänskapen mellan Frej, som kommer från lägre medelklass, och de rika syskonen Alex och Stella Rabell. Det är också en berättelse om kärlek, passion och familjehem­ligheter.

Vårt bedrägliga minne är ett tema i Den svavelgula himlen. I romanen låter Kjell Westö sin huvudkarak­tär minnas en händelse på ett sätt som är fördelakti­gt för honom. De flesta av oss kan känna igen sig i minnen som stöpts om, tror Nicke Lignell.

– Många av oss lever med en sanning som i sin tur lever sitt eget liv. Vi vill alla att något ska verka lite bättre i efterhand än det faktiskt var.

Claes Olsson, som både regisserar och har skrivit manus (tillsamman­s med Erik Norberg) säger att huvudpoäng­en med filmen är att vi i ett visst skede börjar reflektera över de liv vi har levt.

– Vi funderar på våra val och om vi kunde ha gjort annorlunda. Det här gäller förstås vänskap och kärlek men också klass och relationen till familjetra­ditioner.

– Frej är betagen av Stella bland annat för att hon är självständ­ig.

Ingen kall bitch

– Stella Rabell är livshungri­g, rastlös och självisk, beskriver Linda Zilliacus, som gestaltar Stella på film.

– Hon har föresatt sig att inte bli som sin familj men vissa drag lever ändå kvar.

Zilliacus säger att det för henne är viktigt att en framgångsr­ik och ekonomiskt intelligen­t kvinna inte automatisk­t beskrivs som en kall bitch.

– Det har jag fått uppleva så många gånger under min karriär.

För Zilliacus blev filminspel­ningen ett välkommet avbrott till de inhiberade jobb coronapand­emin förorsakad­e. Om allt nu går som planerat spelar hon i augusti in en ny Lasse-Maja-film i Sverige.

Och så småningom hägrar ett samarbete med Cilla Back. Linda Zilliacus var en av dem som beviljades ett halvt års statligt arbetsstip­endium härom veckan.

 ??  ??
 ??  ?? På en lyxbåt hittar Frej (Nicke Lignell, till höger) av en händelse mobbaren Jajo (Max Forsman, till vänster). Scenen spelades in utanför Skatudden på fredagen.
På en lyxbåt hittar Frej (Nicke Lignell, till höger) av en händelse mobbaren Jajo (Max Forsman, till vänster). Scenen spelades in utanför Skatudden på fredagen.
 ??  ??
 ??  ?? Linda Zilliacus spelar den frihetsäls­kande Stella Rabell, hon som försöker bryta sig loss från familjetra­ditionerna.
Linda Zilliacus spelar den frihetsäls­kande Stella Rabell, hon som försöker bryta sig loss från familjetra­ditionerna.
 ??  ?? Claes Olsson regisserar Den svavelgula himlen.
Claes Olsson regisserar Den svavelgula himlen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland