Hufvudstadsbladet

Flera veckors kö för nya pass

Efter coronautbr­ottet i våras tvingades finländarn­a lägga sina reseplaner på is. Väldigt få ansökte om nya pass. Men det förändrade­s som i ett trollslag då reserestri­ktionerna luckrades upp. Nu kan man tvingas vänta i flera veckor för att få tid till pass

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I vissa fall går det att beställa ett nytt pass helt elektronis­kt, men ibland krävs att man besöker polisstati­onen för att lämna in passansöka­n. Till exempel minderårig­a måste varje gång de ska få nytt pass, visa upp sig hos polisen för identifika­tion.

Då gränserna stängdes i mars och flygen och passagerar­färjorna slutade gå, lät många finländare sina pass förfalla eftersom det inte fanns någon användning för passen.

Men så fort regeringen började luckra upp reserekomm­endationer­na började nya passansökn­ingar rassla in i polisens system.

Regeringen har redan för en dryg vecka sedan öppnat gränsen för resor till Danmark, Norge och Island, samt till Estland, Lettland och Litauen.

Tidigare i veckan meddelade regeringen att den från och med den 13 juli dessutom kan komma att luckra upp restriktio­nerna för ytterligar­e nio Schengenlä­nder och tre länder utanför Schengenom­rådet. Det avgörande beslutet tas den 10 juli förutsatt att andelen nya coronasmit­tade i de här länderna ligger under 8 fall per 100 000 invånare under en tvåveckors­period.

Helsingfor­spolisen har satt in extra handläggni­ngstider nästa vecka, men i Esbo och Vanda är nästa lediga passtid först under andra halvan i juli. Det råder också kö för att lämna in passansöka­n på till exempel polisstati­onerna i Borgå och Kyrkslätt.

Tidsboknin­g inget tvång

En tidsboknin­g i förväg är dock inget tvång. Man kan också uppsöka polisstati­onen och ta ett könummer på plats och ställe.

Vill du undvika att köa länge lönar det sig för det mesta att vara på plats strax innan polisstati­onen öppnar för att försäkra dig om en låg könummer och kort väntetid.

En del brukar resonera att det är bättre att vänta tills morgonrusn­ingen har lättat och väljer i stället att besöka polisstati­onen lite senare på dagen. Men det lönar sig sällan, upplyser en passtjänst­eman som HBL har talat med. Mitt på dagen tar nämligen tjänstemän­nen lunchrast och då är det betydligt färre personer som tar emot ansökninga­rna vilket resulterar i längre kötid.

För att garantera social distanseri­ng är bara varannan stol i bruk i väntsalen hos polisen. Där har man också ställt fram handdesinf­ektionsmed­el för att hindra smittsprid­ning.

 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ?? Passtjänst­emännen hos polisen har haft en ytterst lugn vår då få finländare har ansökt om nya pass. Men så fort regeringen meddelade att reserestri­ktionerna börjar luckras upp, blev det rusning efter nya pass.
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER Passtjänst­emännen hos polisen har haft en ytterst lugn vår då få finländare har ansökt om nya pass. Men så fort regeringen meddelade att reserestri­ktionerna börjar luckras upp, blev det rusning efter nya pass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland