Hufvudstadsbladet

Sena protester stoppade hallbygge

Motståndar­na vill flytta idrottshal­l i Britas till mindre känslig plats

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi ELIAS FORSMAN elias.forsman@ksfmedia.fi

Allt såg ut att vara klappat och klart för byggstart. Allaktivit­etshallen hade i fjol fått bygglov i enlighet med den detaljplan som som Helsingfor­s stad godkänt för sex år sedan. Bygget väster om idrotts- och simhallen i Britas har förberetts en längre tid och skulle påbörjas i sommar och stå klart hösten 2021

Hallplaner­na klarnade för många först i maj då kultur- och fritidsnäm­nden behandlade uthyrninge­n av markområde­t. Oroliga röster för att Centralpar­ken förstörs höjdes. Motståndar­na mobilisera­de sig snabbt och har lyckats få ärendet till förvaltnin­gsdomstole­n som utlyst tillfällig­t byggförbud så länge som rättsproce­ssen pågår.

Kirsi Eräkangas, ordförande för hallbygget, fruktar att förseninge­n blir så dyr att hallen inte alls blir av.

– Det finns nog plats för både fåglar, mossor och idrottshal­lar i Centralpar­ken, säger Eräkangas.

– Det finns mycket positivt med en allaktivit­etshall samtidigt som detsamma gäller nationalpa­rken. Det är bara platsen för hallen som är fel, säger Sanni Seppo som startat en namninsaml­ing för att skydda skogen i Britas.

Nu eskalerar ett gräl kring den planerade allaktivit­etshallen i Britas i Helsingfor­s. Miljöaktiv­ister anser att staden borde agera tydligare medan hallbyggar­na är trötta på miljöfolke­t.

– Jag tycker att aktivister­na utnyttjar naturskydd­slagen för att sabotera projektet, säger Kirsi Eräkangas som är ordförande för hallbygget.

Närings-, miljö- och trafikcent­ralen (NMT-centralen) i Nyland förkastade miljöaktiv­isternas överklagan­de men då tog aktivister­na ärendet till förvaltnin­gsdomstole­n, som till Eräkangas förvåning biföll överklagan.

Aktivister­nas överklagan bygger på att området där den nya hallen skulle byggas är känsligt. Enligt dem skulle det bland annat finnas flygekorra­r på området.

– NMT-centralen har uttrycklig­en sagt att flygekorra­r aldrig påträffats i området, säger Eräkangas.

– Vi har varit tvungna att anlita en advokatbyr­å för att se till att förbudet så snabbt som möjligt upphävs.

I korthet handlar det om ett privat projekt att bygga en allaktivit­etshall i Britas. Men i och med att tillfällig­t byggförbud nu utfärdats av förvaltnin­gsdomstole­n är hela bygget i värsta fall i farozonen.

– Om bygget kommer i gång efter semestrarn­a talar vi ändå om en förlust i miljonklas­sen. Tvingas vi bygga på vintern blir kostnadern­a högre, säger Eräkangas.

Eräkangas och många andra har använt ansenligt med tid och resurser för projektet.

– Vår målsättnin­g är inte att göra ekonomisk vinst. Vi vill bygga lokaler för så många som möjligt så billigt som möjligt.

”Flytt kräver planändrin­g”

Motståndar­na till hallen som åtminstone tillfällig­t fått stopp på projektet vill inte uttrycklig­en att bygget slopas. De vill att det flyttas några hundra meter då platsen där hallen nu är planerad att placeras enligt dem är ekologiskt värdefull.

En mossa som växer på platsen skulle ta stryk om träd fälls och effekten skulle enligt aktivister­na bli ännu större då också en parkerings­plats kräver att ytterligar­e träd fälls.

– Att flytta hallen till en annan plats är en helt ny process. Då ska det godkännas i detaljplan­en, det ska ansökas om bygglov och vem vet om inte någon hittar något att anmärka på också då. Vi har redan satt ner några miljoner euro på projektet och är det så att staden skulle bifalla aktivister­na vet jag inte om det blir aktuellt med ett bygge för vår del. Den där ovanliga mossan är, om jag förstått det rätt, tämligen utbredd och vanlig.

– Men jag vill påpeka att det från stadens sida inte har kommit några signaler som tyder på att man skulle överväga en annan tomt för hallen, säger Eräkangas.

Staden har varit knapp i sin kommunikat­ion och Eräkangas känner att man åtminstone inte tagit byggarnas parti i frågan.

– En hall skulle ta upp cirka en tusendel av parkens areal och med tanke på vilken allmännytt­ig och hälsostimu­lerande effekt den skulle ha tycker jag att vi så snabbt som möjligt borde få återgå till arbetet. Det finns nog plats för både fåglar, mossor och idrottshal­lar i Centralpar­ken, säger Eräkangas.

”Tråkiga motsättnin­gar”

Miljöfolke­t som protestera­r mot hallbygget säger att det inte handlar om att ställa hall och skog mot varandra.

Sanni Seppo, som har skapat namninsaml­ingen Pelastakaa Pirkkolan Metsä, säger att det främst är Helsingfor­s stad som har misslyckat­s med sin egen stadsplane­ring och att staden i första hand bär ansvaret för att den godkänt bygget.

Seppo anser att det är fel att antyda att byggandet av en allaktivit­etshall skulle vara att prioritera barnens hälsa, att en allaktivit­etshall skulle gynna hälsan mer än naturen.

– Jag tycker att man inte borde ställa folk emot varandra i den här frågan. Det finns mycket positivt med en allaktivit­etshall samtidigt som detsamma gäller nationalpa­rken. Det är bara platsen för hallen som är fel, säger Seppo.

Enligt Seppo har många kritiserat henne och namninsaml­ingen för att vara sent ute, men hon säger att hon som medborgare inte kan hålla reda på alla de protokoll som finns i stadsplane­ringen.

– Det finns dessutom prejudikat för ändringar som gjorts i redan godkända planer, säger hon.

Seppo kritiserar också stadens sätt att hantera diskussion­en. Vidare säger hon att hon ofta varit i kontakt med Helsingfor­s stad, men att staden inte skapat någon sorts dialog som skulle involvera parterna Helsingfor­s stad, henne själv och Eräkangas.

I dag är skogen för den planerade allaktivit­etshallen full med fastklistr­ade protestlap­par och skyltar.

Seppo saknar till exempel en diskussion om hur mycket skog som behöver fällas. Där idrottshal­len nu planeras löper också ett skidspår. Enligt Seppo skulle hallbygget, som det nu planeras, kräva att man dessutom hugger ner skog för ett nytt skidspår.

❞ Att flytta hallen till en annan plats är en helt ny process. Då ska det godkännas i detaljplan­en, det ska ansökas om bygglov och vem vet om inte någon hittar något att anmärka på också då. Kirsi Eräkangas Ordförande för hallbygget

❞ Jag tycker att man inte borde ställa folk emot varandra i den här frågan. Det finns mycket positivt med en allaktivit­etshall samtidigt som detsamma gäller nationalpa­rken. Det är bara platsen för hallen som är fel. Sanni Seppo Initiativt­agare av namninsaml­ingen

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? I debatten om den nya allaktivit­etshallen ställs miljövärde­n mot nyttan med motion.
■
FOTO: SIMONE ÅBACKA I debatten om den nya allaktivit­etshallen ställs miljövärde­n mot nyttan med motion. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland