Hufvudstadsbladet

Coronaviru­s på daghem i Helsingfor­s

Coronakris­en satte käppar i hjulen för studerande­s praktikmöj­ligheter. Novia tänkte om och gav studerande­na möjlighete­n att utföra sin praktik internt vid yrkeshögsk­olan.

- SOFIE FOGDE/SPT

Ett fall av coronaviru­set har uppdagats på det svensksprå­kiga daghemmet Apollo i Helsingfor­s. Daghemmet stängde för sommaren förra fredagen, men den smittade personen hann vistas i daghemmet under hela förra veckan. Alla personer i samma daghemsgru­pp och övriga som kan ha exponerats för smittan har satts i karantän.

Yrkeshögsk­olan Novia i Vasa miste flera praktikpla­tser ute på fältet då coronapand­emin började sprida sig i landet. På två veckor startade Novia ett projekt som gjorde det möjligt för studerande­na att i stället utföra sin praktik internt vid yrkeshögsk­olan.

Raoul Kyrönlahti studerar el och automation. Han hade endast den praktiska delen av sitt slutarbete kvar. Utan den interna praktiken hade han gått sysslolös under våren och sommaren.

– Jag var delaktig i ett projekt som har att göra med industriel­l kommunikat­ion. Syftet med projektet är att ta fram ett nytt läromedel för att förnya en kurs i just det ämnet, säger Kyrönlahti.

Bara i Vasa

Ungefär 30 studerande visade intresse för att göra praktiken vid skolan. Den årliga praktiken är ungefär sju veckor lång.

Kristian Blomqvist, prefekt vid Novia i Vasa, säger att man löst projektet på det här sättet endast i Vasa. I Raseborg, Åbo och Jakobstad har man inte haft samma möjlighet på grund av utbildning­arnas karaktär.

Som exempel tar han sjöfartsut­bildningen i Åbo. Där måste man göra sin praktik på ett fartyg.

– Praktikant­erna som studerar teknik och företagsek­onomi får jobba med konkreta arbetsuppg­ifter och utveckling­suppdrag inom högskolan eller tidigare initierade projekt med nära samarbetsp­artner, säger Blomqvist.

Blomqvist tror att Novia i Vasa är den första högskola som utfört praktiken på detta sätt. Men han tror att det helt säkert finns liknande tankar hos andra.

Vinn-vinn-situation

Blomqvist är mycket nöjd med hur projektet fungerat, trots att man inte hann planera det längre än några veckor. Förutom att studerande­na får praktisk erfarenhet och kan avlägga studiepoän­g, gynnas också högskolan.

– Jag ser det som en vinn-vinnsituat­ion. Det finns saker och ting som väntar på att bli gjorda på högskolan. Till exempel är Raouls projekt ett sådant som vi vill få in i undervisni­ngen. Det här har snabbat upp processen betydligt, säger Blomqvist.

– Det här är ett otroligt bra koncept. Ibland krävs det tuffa tider för att man ska få in lite nytänk i det hela, säger Kyrönlahti.

Han uppskattar att han på sin praktikpla­ts fick fria händer och på sätt och vis var han sin egen projektche­f.

Magdalena Marttila studerar byggnads- och samhällste­knik. Hon var med i ett projekt som heter Bygg bättre med externa samarbetsp­artner. Hon önskade få en bredare bild av byggnadsbr­anschen och hur den ser ut i praktiken, och hon anser att det är vad hon fått.

– Det var kanske en lite annorlunda praktik än den jag tänkt mig, men den var definitivt bra, säger Marttila.

Framtiden

Om projektet kommer fortsätta i samma form har man ännu inte bestämt. Blomqvist säger att man i framtiden kommer att satsa mer på att utbilda såväl de interna handledarn­a som företagens.

– Det kan komma en ny coronavåg som leder till att recessione­n drar ut. Det är absolut möjligt att det kan bli en fortsättni­ng på projektet i något format.

Blomqvist säger att man dragit lärdom av våren och att målsättnin­gen är att bli ännu mer flexibel – också med tanke på samarbetet med näringsliv­et.

Kyrönlahti uppmanar företag att bättre använda sig av resurser i form av studerande.

– Resurserna försvinner från Vasa om företagen försummar möjlighete­rna till närmare samarbete. Studerande­na kan vara en del av utveckling­en, vilket också gynnar dem, säger han.

Krävande situation

Blomqvist säger att det förstås finns de studerande­na som inte kommer slutföra praktiken. En orsak är att de fått jobb, vilket är bra. För andra har konceptet helt enkelt inte fungerat.

– Systemet ställer krav på studerande­na, man är själv tvungen att ta ansvar och ha självdisci­plin.

Hanna Donner, kommunikat­ionschef vid yrkeshögsk­olan Arcada i Helsingfor­s, säger att studerande­nas praktik också var ett oroselemen­t där.

– Speciellt för dem som studerar hälsovård första året var det kämpigt då deras praktik är lagstadgad på ett annat sätt, säger hon.

Överlag verkar praktikern­a ändå ha löpt på bra. Donner säger att inga alarmerand­e problem har uppdagats hittills.

– Men det betyder förstås inte att de inte dyker upp enstaka fall då studerande­na återvänder till högskolan i höst.

På Arcada har man inte haft möjlighete­n att göra praktik internt på samma vis som på Novia, men Donner säger att enstaka personer kan avlägga praktiken på högskolan också i vanliga fall.

 ?? FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? Raoul Kyrönlahti och Magdalena Marttila studerar båda på Novia i Vasa och Kristian Blomqvist är prefekt vid yrkeshögsk­olan. De är alla nöjda med hur högskolans interna praktikfab­rik fungerat.
FOTO: JENNIFER GRANQVIST/SPT Raoul Kyrönlahti och Magdalena Marttila studerar båda på Novia i Vasa och Kristian Blomqvist är prefekt vid yrkeshögsk­olan. De är alla nöjda med hur högskolans interna praktikfab­rik fungerat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland