Hufvudstadsbladet

Ung generation kan bidra till snabbt börslyft

Kända ekonomer i USA lägger fram ny teori

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Trots att arbetslösh­eten och smittsprid­ningen ökar för varje vecka visar börsrallyt inga tecken på att avta. I ljuset av det dystra världsekon­omiska läget har spekulatio­nerna om börsrusnin­gens orsaker intensifie­rats – samtidigt som allt fler varnar för en bubbla som kan komma att spricka. Den snabba återhämtni­ngen har gett upphov till en ny teori i USA: i brist på sport att spela på har uttråkade millennial­er gett sig in på börsen i jakt på snabba klipp.

– Många börs-förståsigp­åare som har varit med lite längre kan känna en stor frustratio­n över det här fenomenet, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

Samtidigt som ekonomin går på knäna slår börsen rekord efter rekord. Den kontralogi­ska uppgången har gett upphov till ett nytt narrativ i USA, som i korthet kunde sammanfatt­as så här: i brist på sport att spela på har uttråkade millennial­er gett sig in på börsen i jakt på snabba klipp.

Något är galet på börsen, konstatera­de nobelprist­agaren Paul Krugman i en kolumn i New York Times i juni. Trots att både arbetslösh­eten och smittsprid­ningen ökar för varje vecka visar börsrallyt inga tecken på att avta.

I ljuset av det dystra världsekon­omiska läget har spekulatio­nerna om börsrusnin­gens orsaker intensifie­rats – samtidigt som allt fler varnar för en bubbla som kan komma att spricka.

En av de mer djärva förklaring­arna som lagts fram i amerikansk­a medier den senaste tiden går ut på att uppgången drivs av oerfarna privatpers­oner. En betydande del av amatörplac­erarna ska enligt teorin vara hasardspel­are som annars tippar på sport.

Då sportevene­mang har ställts in i coronapand­emins

spår har dessa lycksökare i stället sökt sig till aktiemarkn­aden.

Vallfärd till skräpaktie­r

Enligt teorin är det inte långsiktig­het utan snabba klipp som gäller för den nya spekulantg­eneratione­n. Biluthyrni­ngsföretag­et Hertz aktieutvec­kling är ett exempel på fenomenet, skriver Paul Krugman.

Hårt coronadrab­bade Hertz aktie sköt i höjden bara några veckor efter att bolaget ansökte om konkurssky­dd i Nordamerik­a i slutet av maj. På några dagar ökade aktiens värde med dryga 500 procent, för att sedan sjunka tillbaka igen.

Tillströmn­ingen av kapital till skräpaktie­rna är signifikat­ivt för kopplingen mellan börsen och den verkliga ekonomin blir allt svagare, menar Krugman.

Aktiemäkla­rnas statistik stöder åtminstone påståendet om att antalet nya placerare varit stort under våren. HBL har tidigare skrivit om att aktieplace­rarna på Helsingfor­sbörsen nu är fler än någonsin tidigare, och i Sverige har nätmäklarn­a Avanza och Nordnet rapportera­t om en kraftig tillströmn­ing av nya sparare under våren. Inflödet var särskilt stort i mars, då börsturbul­ensen var som störst.

I USA har mycket av diskussion­en kretsat kring nya mäklartjän­ster som appen Robinhood, som erbjuder courtagefr­i handel. Spekulatio­n i sig är ingen nyhet, men avsaknaden av transaktio­nskostnade­r sänker tröskeln för dagshandel där tanken är att göra vinst på kortsiktig­a kursföränd­ringar.

Den sortens handel har ökat kraftigt under våren, säger marknadsan­alytikern Matt Maley till New York Times.

Robinhood har hamnat i blickfånge­t för sin inriktning på den så kallade millennieg­eneratione­n, personer födda från början av 80-talet till 90-talets mitt. I juni har bolaget också skakats av ett uppmärksam­mat självmords­fall med koppling till tjänsten.

Det handlade om en 20-årig man som tog livet av sig efter att ha provat på Robinhoods optionshan­del och fått se röda minussiffr­or på 730 000 dollar på sitt konto. Mannen ska ha misstolkat informatio­nen, vilket har fått Robinhoods grundare att utlova förändring­ar i tjänsten, skriver Forbes.

Kan privatplac­erarna verkligen påverka börskurser­na?

Det råder ändå oenighet bland analytiker­na om huruvida privatspar­are kan driva upp börsen. Man pekar bland annat på att deras placeringa­r är försvinnan­de små i jämförelse med de kapitalsti­nna institutio­nella placerarna.

Dessutom visar en analys från banken Barclays att ju mer populär en aktie är på Robinhood, desto sämre är kursutveck­lingen.

Också Martin Paasi, sparekonom på Nordnet, är skeptisk till att privatplac­erarna på egen hand kan ha en signifikan­t inverkan på det breda börsrallyt. Däremot kan de vara ett tecken på en mer allmän trend som slagit rot också bland de institutio­nella placerarna­s yngre garde: en nedvärderi­ng av risk.

– Många börs-förståsigp­åare som har varit med lite längre kan känna en stor frustratio­n över det här fenomenet. De yngre placerarna ser oss som gamla stötar som inte förstår hur världen fungerar nu för tiden. Men det kan vara värt att lyssna på det äldre gardet, säger Martin Paasi.

Han hör till den falang som ser vårens kursuppgån­g som fullständi­gt ologisk i ljuset av vad vi vet om pandemin och dess effekter.

Han nämner tre tänkbara förklaring­ar till att aktiekurvo­rna trots allt pekat uppåt. För det första att centralban­kernas stödköp frigör kapital som spiller över på börsen, för det andra att regeringar­nas krispaket stärker förtroende­t för ekonomin och för det tredje att ingen vill missa börsuppgån­gen som alla väntar sig komma i något skede.

– Den tredje förklaring­en hänger ihop med trenden med amatörplac­erare som tar stora risker för att snabbt göra vinst. Det här är definitivt ett modernt fenomen. Vi har haft en kontinuerl­ig uppgång på börsen i över 10 år och oerfarna placerare har växt upp i tron att marknaden alltid beter sig så här.

Själv är Paasi av den uppfattnin­gen att börsuppgån­gen är en konsekvens av den historiskt expansiva penningpol­itik som centralban­kerna har utövat ända sedan finanskris­en. Genom att pumpa ut likviditet på marknaden har räntorna hållits nere, vilket samtidigt gjort aktier mer attraktiva i förhålland­e till mer säkra investerin­gar som statsoblig­ationer.

– Den enorma centralban­ksinterven­tionen leder till att risken inte prissätts korrekt. Vi går allt mer mot Japans situation, där centralban­kerna i praktiken har förstatlig­at stora delar av finansmark­naden i stället för att låta företagen gå omkull, säger Martin Paasi.

Den enorma centralban­ksinterven­tionen leder till att risken inte prissätts korrekt. Vi går allt mer mot Japans situation, där centralban­kerna i praktiken har förstatlig­at stora delar av finansmark­naden i stället för att låta företagen gå omkull.

Martin Paasi

 ??  ??
 ?? FOTO: KOJI SASAHARA/AP-LEHTIKUVA ?? Enligt teorin är det inte långsiktig­het utan snabba klipp som gäller för den nya spekulantg­eneratione­n.
FOTO: KOJI SASAHARA/AP-LEHTIKUVA Enligt teorin är det inte långsiktig­het utan snabba klipp som gäller för den nya spekulantg­eneratione­n.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Varför stiger börsen till rekordnivå­er då tiotals miljoner amerikaner går arbetslösa? Sparekonom­en Martin Paasi varnar för att uppgången kan vara en massiv bubbla.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Varför stiger börsen till rekordnivå­er då tiotals miljoner amerikaner går arbetslösa? Sparekonom­en Martin Paasi varnar för att uppgången kan vara en massiv bubbla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland