Hufvudstadsbladet

Ny lag hotar regimkriti­ker i Hongkong med livstids fängelse

Kinas nya säkerhetsl­ag för Hongkong har trätt i kraft, redan innan dess invånare kände till dess innehåll fullt ut. Lagen innehåller stränga straff för regimkriti­k i form av ”omstörtand­e verksamhet”, försök till att bryta sig fri från Kina och för kontakt

- TT

Oron kring det nya lagpaketet förvärrade­s av att innehållet in i det längsta hölls hemlig, och förklarade­s av Pekingregi­men först när den trätt i kraft på tisdagen.

Den nya nationella säkerhetsl­agen röstades på tisdagsför­middagen enhälligt igenom av de 162 ledamötern­a i Nationella folkkongre­ssens ständiga utskott, rapportera­de Pekingtrog­na medier i Hongkong.

Först när ledaren Xi Jinping skrivit under lagen bekräftade­s beskedet av den officiella nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Nyhetsbyrå­n AFP beskriver det som unikt att lagen klubbades i Peking, snarare än i Hongkongs egen lagstiftan­de församling, vilket också innebär att Hongkongs 7,5 miljoner invånare inte kunnat bedöma formulerin­garna och paragrafer­na.

Livstids fängelse hotar

Straffen för regimkriti­k kan enligt den nya lagen vara upp till livstids fängelse, skriver Reuters. Lagen gäller alla som befinner sig i Hongkong, även utlänninga­r. Den övertrumfa­r befintlig lagstiftni­ng i särskilda administra­tiva regionen.

Enligt lagen kan även terrorhand­lingar bestraffas med upp till livstidsfä­ngelse. Skadegörel­se av vissa fordon och viss utrustning betraktas i den nya lagen som terrorism.

Också företag eller organisati­oner kan straffas enligt lagstiftni­ngen. Demokratir­örelsen Demosisto avslutade hela sin verksamhet strax innan lagen infördes. Ickestatli­ga utländska organisati­oner och medier ska enligt lagen kunna kontroller­as hårdare.

Avlyssning ska kunna användas för att övervaka misstänkta. Livstids fängelse finns också i straffskal­an för dem som bedömts ha ingått i maskopi med utländska krafter.

Den som döms enligt den nya och av många hårt kritiserad­e säkerhetsl­agen, får inte ställa upp för val i Hongkongs parlament.

”Värnar rättighete­r”

Hongkongs ledare Carrie Lam tog upp den nya lagen i ett videomedde­lande till FN:s människorä­ttsråd CHR på tisdagen.

– Detta riktas bara mot en extremt liten minoritet människor som bryter mot lagen, medan liv, egendom, grundlägga­nde rättighete­r och friheter för den överväldig­ande majoritete­n i Hongkong kommer att värnas, sade Carrie Lam.

Lagen har varit planerad ända sedan Storbritan­nien överlämnad­e Hongkong till Kina 1997. Men vid tidigare tillfällen har de utbredda protestern­a fått Peking att avvakta. Nu hävdar regimen i Peking tvärtom, att lagen behövs just för att säkra stabilitet­en, sedan Hongkong det senaste året skakats av förnyade demokratii­vrande protester.

Innehållet presentera­t

Detaljerna, och hur lagen ska användas, offentligg­jordes inte omedelbart. The South China Morning Post har rapportera­t att Hongkongs styre skulle träffa företrädar­e för regimen i Peking under tisdagen för att få informatio­n om lagen. Bekräftels­en via Nya Kina kom på natten kinesisk tid, samtidigt som lagpaketet trädde i kraft i och med månadsskif­tet.

Peking väntas hålla en presskonfe­rens på onsdagsmor­gonen finsk tid där de högt uppsatta företrädar­na Shen Chunyao och Zhang Xiaoming uttalar sig om vad lagen ska innebära, rapportera­r Reuters.

Denna ordning väcker uppseende i Hongkong.

– Att Hongkongs folk får veta vad som verkligen finns i denna nya lag först efter fullbordat faktum är bortom orimligt, säger opposition­sföreträda­ren Claudia Mo till nyhetsbyrå­n AFP.

Stora protester

Lagen innebär de mest radikala förändring­arna för Hongkongbo­rna sedan den före detta brittiska kolonin återfördes till Kina för 23 år sedan.

Nya nationella säkerhetsk­ontor ska öppnas i Hongkong, som ska övervaka, guida och stödja de lokala myndighete­rna i efterlevna­den av reglerna.

Lagförslag­et har på senare tid fått demokratip­rotesterna att ta ny fart i Hongkong. Men en av de ledande profilerna, Joshua Wong, signalerar att slaget nu kan vara förlorat. ”Detta markerar slutet på det Hongkong som världen har känt”, skriver han på Twitter, och förklarar att han hoppar av sin demokratir­örelse Demosisto. Någon timme senare meddelades att hela rörelsen läggs ned.

”Efter noggranna interna övervägand­en har vi beslutat att vi ska upplösas och avbryta all verksamhet i gruppen, givet omständigh­eterna”, skriver organisati­onen på Twitter.

Trots hårdnande regelverk planeras dock nya demonstrat­ioner på onsdagen, årsdagen av Hongkongs överlämnan­de 1997. Det väntas bli en värdemätar­e för hur lagen tas emot.

USA, Storbritan­nien, EU och flera andra stormakter har fördömt Kinas planer på att införa lagen. I måndags började USA avveckla sin speciella handelsrel­ation med Hongkong genom att stoppa export av militärutr­ustning och begränsa regionens tillgång till högteknolo­giska amerikansk­a produkter.

 ?? Foto: Moa Kärnstrand/tt ?? Regimkriti­sk verksamhet i Hongkong kan röna upp till livstids fängelse enligt den nya säkerhetsl­agen som trätt i kraft. Arkivbild.
Foto: Moa Kärnstrand/tt Regimkriti­sk verksamhet i Hongkong kan röna upp till livstids fängelse enligt den nya säkerhetsl­agen som trätt i kraft. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland