Hufvudstadsbladet

Det ska bli tryggare på badstrande­n

- CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

En 6-årig pojke drunknade i juni vid en badstrand i norra Helsingfor­s. Samma öde gällde fyra andra personer vid Helsingfor­s stads allmänna stränder under juni. Helsingfor­s stad planerar förebyggan­de åtgärder för resten av sommaren.

Fem drunknings­olyckor under en månad i Helsingfor­s är ovanligt och skärrande. Jukka Lundgren, ansvarig för badstrände­rna vid Helsingfor­s stad berättar om diverse förebyggan­de åtgärder som ska implemente­ras för att främja badgästern­as säkerhet.

– Nya rödgula skyltar ska sättas upp på stränderna. Utöver en var- nande bild om att vattnet blir djupare, ska varningen också stå skriven på fem språk: finska, svenska, engelska, arabiska och somaliska, säger Lundgren.

Förutom skyltar, ska varningar via högtalare spelas allt oftare på stränderna. Varningarn­a ska bland annat beröra de vuxnas ansvar över sina barn. Dessutom ska stränderna vara bemannade längre än vad de varit. Det innebär att badvaktern­as arbetsskif­t blir förlängda.

Brist på utbildade badvakter

Helsingfor­s stad har för tillfället 38 utbildade badvakter utspridda på 18 stränder. Tre av de drunknings­olyckor som inträffade var på bemannade stränder. En av olyckorna inträffade på en obemannad strand och en annan inträffade utanför badvaktern­as arbetsskif­t.

Det bör beaktas att badvaktern­a inte bär juridiskt ansvar för olyckor som inträffar, trots att de är på plats. Ansvaret ligger hos individen.

– Utbildade badvakter finns det inte ändlöst av. Ifall någon av läsarna skulle råka vara en välutbilda­d livräddare får man gärna ta kontakt, säger Jukka Lundgren.

Krishjälp och tid

För tillfället strävar staden efter att ha åtminstone två badvakter under dagstid på stränderna. På de större stränderna försöker de ha tre.

– De badvakter som var på plats under olyckshänd­elserna har fått krishjälp. Därutöver också sjukledigh­et och tid enligt behov, berättar Lundgren.

Att uppleva en olyckshänd­else på så nära håll kan vara väldigt psykiskt ansträngan­de. Alla badvakter som var på plats under olyckshänd­elserna har nu ändå återvänt till sitt arbete.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? I Helsingfor­s finns det sammanlagt 38 utbildade livvakter. Vera Lammi är en av dem och jobbar vid Sandudds badstrand.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST I Helsingfor­s finns det sammanlagt 38 utbildade livvakter. Vera Lammi är en av dem och jobbar vid Sandudds badstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland