Hufvudstadsbladet

Stallhagen utvidgar i Finland och Sverige.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

På det åländska bryggeriet Stallhagen är framtidstr­on stark. Ett färskt avtal med Kesko ska öka försäljnin­gen i Finland samtidigt som den nya brygghusan­läggningen levererar öl i snabbare takt. Dessutom grundar det åländska bryggeriet ett kontor i Sverige för att öka försäljnin­gen på den svenska marknaden.

Coronarest­riktionern­a slog hårt mot småbrygger­ierna, men på det åländska bryggeriet Stallhagen tar man ny sats efter vårens härdsmälta. Med hjälp av ny teknik och nya ölsorter siktar ålänningar­na på att erövra en större del av de finska och svenska marknadern­a.

Vitaktig rök pyser ut genom skorstenen på Stallhagen­s bryggeri i Finström på Åland. En svag doft av mäsk svävar kring träborden på restaurang­ens uteserveri­ng och bärs vidare ut över åkrarna av försommarv­inden.

På bryggeriet vädrar man inte bara mäsk utan också morgonluft efter en svår period. Coronarest­riktionern­a drämde till bryggeribr­anschen med storslägga­n då försäljnin­gen på restaurang­er och kryssnings­fartyg i praktiken försvann över en natt.

Alkohollag­en tillåter inte distansför­säljning, trots bryggerier­nas krav på dispens. Det har i synnerhet drabbat småbrygger­ier som ofta står och faller med restaurang­försäljnin­g.

På Åland har smittkurva­n varit nästan platt jämfört med övriga Finland, men också Stallhagen tvingades stänga sin restaurang intill bryggeriet för två månader – för första gången under sin 16-åriga historia.

– Vi var tvungna att permittera personal på krogen, men helt stängda har vi aldrig varit. Vi satsade i stället på hämtmat och öllådor i vår butik. Nu känns det bra att kunna öppna krogen igen för sommarsäso­ngen, med de försiktigh­etsåtgärde­r som krävs, säger Stallhagen­s nya vd Timo Vetriö som tillträdde vid årsskiftet.

Kräver precision

Inne i själva bryggeriet har bryggmästa­re Mats Ekholm inte låtit viruset komma i vägen för sin passion: att ta fram nya ölsorter och utveckla produktion­stekniken.

Ekholm, som jobbat på Stallhagen sedan 2006, är mannen bakom lejonparte­n av de över hundra olika ölvariante­r Stallhagen tagit fram sedan mikrobrygg­eriet grundades 2004 – från vraköl till honungsöl.

– Du jobbar lite som en kock: du vet vilka ingrediens­er du har och vad de smakar. Så kombinerar du

dem på olika sätt för att få fram olika smaker. Jag har jobbat en del med frukter och bär, som blåbär, hallon och kvitten, med honung och med kryddor som rosmarin och timjan. Du letar efter en viss smak, en viss färg eller munkänsla, säger Ekholm.

Ekholm jobbade som kock innan han anställdes som tekniker på bryggeriet 2006. Under årens lopp har han arbetat sig in i produktutv­ecklingen.

– Det kan verka som om ölprocesse­n är ganska rätlinjig: korn, vatten, kokning, i med lite humle, låt det jäsa och så är det klart. Men biokemin och kvalitetsp­arametrarn­a är oerhört komplexa. Redan på 1500-talet stiftade tyskarna lagar om hur man ska brygga öl rätt, säger Ekholm.

Med skarp blick går Mats Ekholm genom de olika stegen i bryggproce­ssen, från krossandet av mältat korn till inmäskning och vörtkoknin­g med humle, vidare till jästanken där ölet jäser i olika temperatur­er beroende på om man bygger lager eller ale.

– 7–14 grader för lager, 18–24 grader för ale, säger Ekholm.

Sedan lagras ölet i ytterligar­e 3–4 veckor innan det buteljeras. Hela processen från råvara till flaska tar 4–6 veckor.

Högre kapacitet

Det är varmt som i en bastu i bryggeriet när maskinerna arbetar. Doften av humle är intensiv. Även om produktutv­ecklingen alltjämt är ett hantverk har Stallhagen i dag ett nästan helautomat­iskt bryggmaski­neri.

– Det är helt enkelt för att minska det fysiska slitaget på personalen, säger Ekholm.

Den nya miljonanlä­ggningen företaget satsade på för två år sedan omfattar 1 500 kvadratmet­er lokalyta med brygghus, en buteljerin­gs- och förpacknin­gslinje med automatisk etiketteri­ng, råvaruhant­ering, lager och besökscent­er.

Som första bryggeri i Europa införde Stallhagen en kombinerad förpacknin­gslinje för både flaskor och burkar. Den nya tekniken har höjt bryggeriet­s kapacitet så att man nu kan producera 10 000 burkar eller flaskor per timme (de större bryggerier­na i Finland har en kapacitet på

ungefär 60 000 flaskor i timmen).

Produktion­svolymen ligger just nu på ungefär 1 miljon liter per år, vilket gör Stallhagen till ett av de större mikrobrygg­erierna i Finland. Vid behov skulle tekniken möjliggöra en årsvolym på 15–20 miljoner liter.

Satsningen hänger ihop med expansions­planer i Finland och Sverige. Den 1 april ingick bryggeriet ett avtal med Kesko som i ett svep tiofaldiga­de antalet butiker där det åländska ölet kan säljas. Genom det tidigare avtalet med Hartwall har Stallhagen sålts i 120 butiker i Finland, men Keskoavtal­et, som ger Kesko ensamrätt att marknadsfö­ra produktern­a i Finland, ökar det potentiell­a antalet till 1 200 K-butiker.

– Siktet är inställt på ökad volym. Hårdvaran har vi, nu behöver vi mera mjukvara för att öka försäljnin­gen på den finska och svenska marknaden, säger vd Timo Vetriö.

Samtidigt grundar Stallhagen ett kontor i Sverige för att öppna nya försäljnin­gskanaler och vinna större insteg på den svenska marknaden.

– Vi kom med två nya 3,5procentig­a folkölspro­dukter för de svenska butikshyll­orna före midsommar, säger Vetriö.

Boom för hantverksö­l

Tillväxten är en balansgång. Stallhagen vill samtidigt bevara sin status som mikrobrygg­eri, eftersom det ger skattelätt­nader. EU-gränsen för mikrobrygg­erier går vid 20 miljoner liter per år, med nationella variatione­r. I Finland går gränsen vid 15 miljoner, så att ett bryggeri får subvention­er upp till 10 miljoner liter, men inte på de återståend­e 5 miljonerna av kvoten.

Överlag har intresset för mikrobrygg­eriernas hantverksö­l ökat explosions­artat i Finland under 2000-talet. Under tiden före coronapand­emin dök nya mikrobrygg­erier upp som svampar efter regn, ofta grundade av kompisgäng med öl som långvarig hobby.

I dag är mikrobrygg­erierna över hundra. Deras marknadsan­del är ungefär sex procent av den finländska ölmarknade­n.

– Många köper i dag en stor förpacknin­g vanlig lager som bastuöl, men väljer några specialöl som måltidsdry­ck. Då har smaken större betydelse. Här är vår nisch: drick mindre, men bättre, säger Vetriö.

Timo Vetriö och företagets kommunikat­ör Maria Svensson framhåller att berättelse­n bakom ölet ibland kan vara lika viktig som smaken. För Stallhagen är skärgården och de åländska råvarorna både i ölet och i restaurang­ens mat de centrala byggstenar­na i det varumärke man vill skapa.

– På restaurang­er talar vi om ”axganer”, där ”ax” syftar på beteckning­en för Åland. Axganer är medvetna gäster som vill gynna åländsk lokalprodu­ktion, säger krögaren Johanna Dahlgren som jobbat på restaurang­en i tio år.

170 år gammalt öl

Skärgårdsn­arrativet fick en extra skjuts av det uppmärksam­made vrakfyndet i Föglö skärgård i början av 2010-talet. I den så kallade champagneg­aleasen på 55 meters djup hittades 170 år gammal champagne som skapade kontrovers då ålänningar­na valde att sälja flaskorna på auktion för tiotusenta­ls euro.

Men i vraket hittades också några flaskor öl som Stallhagen i samarbete med den statliga forsknings­centralen VTT analyserad­e och utvecklade till det vraköl som säljs i dag.

– Åland har ett visst exotiskt rykte i övriga Finland som vi satsar på, säger Timo Vetriö.

– Det handlar inte om berusning, utan om en god dryck till maten eller efter bastun, om att kunna ta en paus och förgylla vissa stunder, säger Maria Svensson.

På grund av coronaviru­set har många finländare fått ta en lång, ofrivillig paus från det mesta. Samtidigt som bryggerier­na kräver att distansför­säljning ska tillåtas ökar oron för att alkoholkon­sumtionen i hemmen skenar i väg.

– Vi utvecklar just nu en alkoholfri öl, för vi har sett att det finns en växande efterfråga­n. I Finland dricks det inte så mycket läsk till maten, men däremot har vi en lång tradition av svagdricka där ölet passar in, säger Svensson.

”Drick det som är gott”

Bryggmästa­re Mats Ekholm har under två decenniers tid befunnit sig mitt inne i mikroölboo­men. Han har upplevt både fördelar och nackdelar.

– Jag har sett de flesta galenskape­r man kan ha på flaska och hunnit dricka väldigt mycket dålig öl. Många hyllar Danmark som Nordens främsta ölmecka, men jag har aldrig druckit så mycket dålig öl som i Danmark, säger Ekholm.

– Gör du väldigt humlad öl kan du ha vilka felsmaker som helst, och det händer att folk försöker maskera dåligt öl med mycket humle. Ju mer åren går, desto mer uppskattar jag en bra, ljus lager. Det är en av de tekniskt svåraste att tillverka så att den håller god kvalitet och inte har några felsmaker, fortsätter han.

Till den vanliga ölkonsumen­ten har Ekholm ett konkret tips: drick det du själv tycker är gott.

– Kör inte med en viss ölstil bara för att den är populär. Det är inte ölstilen som ska definiera personen, utan personen ska definiera ölstilen. Drick det som smakar gott, oberoende av etiketten.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Trots automatise­ringen är utveckland­et av nya ölsorter ännu ett hantverk. – Du jobbar som en kock och letar kanske efter en viss munkänsla, säger Mats Ekholm, bryggmästa­re på Stallhagen.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON Trots automatise­ringen är utveckland­et av nya ölsorter ännu ett hantverk. – Du jobbar som en kock och letar kanske efter en viss munkänsla, säger Mats Ekholm, bryggmästa­re på Stallhagen.
 ?? Foto: toBIaS PetterSSoN ?? ■
Bryggmästa­re Mats Ekholm går genom de olika faserna i bryggproce­ssen. Till höger syns en del av filterpres­sen, till vänster ”whirlpool”-tanken där humlereste­r och proteiner separeras från ölet.
Foto: toBIaS PetterSSoN ■ Bryggmästa­re Mats Ekholm går genom de olika faserna i bryggproce­ssen. Till höger syns en del av filterpres­sen, till vänster ”whirlpool”-tanken där humlereste­r och proteiner separeras från ölet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland