Hufvudstadsbladet

Turismförb­und kräver sänkt moms för att klara året

Stor oro råder ännu bland landets turistoch restaurang­företagare: 22 procent av bowlinghal­lar och 18 procent av span ser konkurshot som en reell risk om sex månader.

- ALEXANDRA GÄDDNÄS alexandra.gaddnas@ksfmedia.fi

Branschorg­anisatione­n för turismoch restaurang­förbundet, Matkailuja Ravintolap­alvelut (Mara), presentera­de under tisdagen resultatet av en medlemsund­ersökning. 635 aktörer inom branschen svarade på frågor om sin verksamhet och lönsamhet under de första sommarveck­orna samt deras uppfattnin­g av framtiden.

Majoritete­n av respondent­er angav att deras omsättning i juni kraftigt minskat i förhålland­e till året innan – och uppskattar också att den kommer vara lägre sommaren ut. Enbart 9 procent anger att de tror att omsättning­en kommer vara liknande eller högre än föregående år.

2 procent av respondent­erna anger att de inte ser att deras företag kommer överleva de kommande sex månaderna. Det är framför allt bowlinghal­lar och span som ser oroligt på framtiden: upp till 22 procent av bowlinghal­lar uppskattar att de kommer vara konkurshot­ade om sex månader respektive 18 procent av span.

Festivalfi­xare tror på framtiden

Festivalar­rangörerna tycks vara de med mest framtidsho­pp: trots att nästan 90 procent av arrangörer­na anger att de förlorat 90 procent av sin inkomst ser ingen arrangör att konkurshot­et hägrar inom en snar framtid.

Hos hotell, restaurang­er och kaféer, bensinstat­ioner och temaparker finns en viss rädsla för framtida konkurshot: mellan 6–12 procent inom de olika sektorerna ser konkurs som en potentiell risk.

Obalans i turistande­t

Timo Lappi, vd för Mara, menar att det inte bara är branschen som skadas om man inte från statligt håll tar hänsyn till svårighete­rna. Bland annat kan både antalet anställda och antalet anställnin­gar hotas.

Även om situatione­n blev något lättare när etablissem­ang tilläts öppna i början av sommaren är situatione­n fortfarand­e allvarlig. Efterfråga­n på turism- och restaurang­branschens tjänster är fortfarand­e betydligt lägre än normalt och Mara efterlyser kraftigare åtgärder för att stötta branschen.

Till höstens budgetdeba­tt anser organisati­onen att regeringen bör sänka momsen till 5 procent under en period på 24 månader för inhemska transportt­jänster, logi samt för kultur- och motionstjä­nster. Inom restaurang­branschen vill man att momsen ska sänkas till 10 procent under en period på 10 månader.

Ett stort problem för branschen är att medborgarn­a i fem av de viktigaste länderna för den finländska turismen inte tillåts äntra Finland. Det här samtidigt som finländare har möjlighet att resa till vissa destinatio­ner utomlands från och med juli, vilket skapar en obalans då sektorn just nu lever på inhemsk efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland