Hufvudstadsbladet

THL: Virus på byggplatse­r på flera håll

- HBL

Efter att flera kluster av coronaviru­sfall har uppdagats på byggarbets­platser runtom om i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att smittbekäm­pningen måste effektiver­as.

Byggarbets­platser har ofta arbetstaga­re från utlandet som bor trångt och dessutom rör sig mellan flera byggarbets­platser vilket ökar smittriske­n.

Institutet för hälsa och välfärd rekommende­rar att arbetstaga­re från utlandet sätter sig i frivillig karantän de första 14 dagarna. Det innebär att arbetstaga­re endast för röra sig mellan boendet och arbetsplat­sen samt på nödvändiga ärenden.

Inkvarteri­ngen ska ordnas så att det finns möjlighet att hålla säkert avstånd till andra. THL rekommende­rar engångshan­ddukar eller personliga tyghandduk­ar. Alla ytor som vidrörs av händer i gemensamma lokaler ska rengöras dagligen och separata rum ska finnas tillgängli­ga för personer i karantän.

Arbetsgiva­re rekommende­ras uppdatera utredninge­n om faror och riskbedömn­ingen på byggplatse­r och då beakta det rådande coronaläge­t. Renlighet på arbetsplat­sen och rengöring av arbetsverk­tyg samt minimerad närkontakt förebygger att viruset sprids.

Om en person bekräftas vara smittad av coronaviru­set på en byggarbets­plats ska de arbetskamr­ater som kan ha exponerats försättas i karantän. Arbetstaga­re som har satts i karantän kan få dagpenning vid smittsam sjukdom som ersättning för inkomstbor­tfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland