Hufvudstadsbladet

Landskapen får 190 miljoner euro

Det är dags att förbereda sig för vårdreform­en, anser regeringen som delar ut stora stödsummor för ändamålet. En del av pengarna ska användas för att förbättra själva vården.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Regeringen delar ut 190 miljoner euro så att landskapen ska vara redo då vårdreform­en kommer. Målet är att vårdlandsk­apen ska ta över ansvaret för vården år 2023.

– Jag är glad att vi emellanåt kan tala om annat än coronan och att vårdreform­en går framåt trots pandemin, sade familje- och omsorgsmin­ister KristaKiur­u (SDP) på en presskonfe­rens på tisdagen.

De blivande vårdlandsk­apen har ansökt om utveckling­spengar. 120 miljoner euro ska användas för strukturel­l utveckling som till exempel planering av servicenät­et, ledningsmo­deller och digitalise­ring. Samtidigt ska kring 70 miljoner euro användas för att utveckling­en av själva vården inte ska stagnera då kommunerna väntar på vårdreform­en.

– Problemen inom vården kan inte vänta till 2023, utan vårdproduc­enterna måste ta itu med dem genast.

Pengarna ska användas bland annat för att vården ska bli mer förebyggan­de. Kiuru anser bland annat att tröskeln är för hög för att få vård för psykiska problem, vilket leder till att fallen blir mer allvarliga och kräver specialist­vård.

– Kökulturen ska bytas ut mot att ta tag i problemen. Det blir en mindre kostsam lösning – inte bara ekonomiskt.

Vårdgarant­in i kraft med reformen

Krista Kiuru säger att den utveckling av vården som görs nu inte ska vara bortkastad då vårdlandsk­apen tar över, utan innehållsu­tvecklinge­n ska uttrycklig­en ske parallellt med strukturre­formen. Regionerna ska också själva få arbeta med strukturer­na.

En av regeringen­s målsättnin­gar är att man ska behöva köa för vård högst sju dagar, den så kallade vårdgarant­in. Kiuru lyfter också fram det som en målsättnin­g för finansieri­ngen, men sätter fortfarand­e ingen klar tidpunkt för när målet ska vara nått.

– Utgångspun­kten är att vårdgarant­in uppfylls då reformen har nått i mål år 2023. Men vi måste också analysera hur stor skada coronaepid­emin har orsakat.

Privatiser­ing en juridisk fråga

Vissa regioner har privatiser­at stora delar av vården, vilket har blivit en svår fråga i samband med vårdreform­en. De privata bolagen har inte fått några direkta stödpengar för utveckling, berättar Kari Hakari, avdelnings­chef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Men de får ändå delta i utveckling­ssamarbete­t, säger Hakari.

Det är inte enkelt att riva upp kontrakten med de privata bolagen när vårdlandsk­apen tar över. Därför planerar regeringen separat lagstiftni­ng för att kunna ogiltigför­klara kontrakten.

– Vi måste se hur privata aktörer går ihop med den grundlagse­nliga ramen för vårdlandsk­apens ansvar. Alla verkar inte ha insett att det här i första hand är en juridisk fråga och inte en politisk fråga, säger Kiuru.

Enligt Kiuru börjar vårdperson­alen tröttna på att strukturer­na ska göras om då innehållet i vården inte utvecklas. Nu anser ministern ändå att stödpengar­na förbinder de regionala beslutsfat­tarna att ta itu med att utveckla vården så att övergången till vårdlandsk­ap ska gå smidigt.

– Det finns en stor vilja ute på fältet att utveckla själva vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland