Hufvudstadsbladet

Bortgångne stridspilo­ten Nils Hackzell hedras med Hornet-flygning i dag

- SOFIA GRÜNWALD

Flygvapnet hedrar bortgångne Nils Hackzell genom att flyga över Helsingfor­s med F/A-18 Hornet-plan i dag onsdagen den 1 juli då hans begravning hålls.

Nils Hackzell, född 1924, fick stridspilo­tutbildnin­g på Pilotkurs 5 på Luftkrigsk­olan i Kauhava åren 1943–1944. Han tjänstgjor­de sedan i slutet av fortsättni­ngskriget i Kompletter­ingsluftfl­ottan 35.

– Det var min fars dröm ända sedan han var liten att flyga i luftvapnet. Han byggde ett leksaksfly­gplan och bestämde sig för att bli pilot redan som femåring. När han var ungefär sexton år gick den drömmen i uppfyllels­e och han började utbildning­en, säger sonen Tom Hackzell.

Nils Hackzell blev 95 år gammal. Han sörjs av sin hustru och övriga anhöriga. Paret skulle ha firat 65 års bröllopsda­g i slutet av sommaren.

Begravning­en ordnas på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s på onsdagen. För att hedra hans minne kommer luftvapnet att flyga med F/A-18 Hornet-plan över Helsingfor­s klockan 14.30 om vädret tillåter.

– Om de närmaste anhöriga önskar en överflygni­ng så gör luftvapnet gärna det. Det kommer inte hända så många gånger till eftersom få stridspilo­tveteraner finns kvar, säger Tom Hackzell.

Nils Hackzell var medlem i veteranför­eningen Pilvenveik­ot för stridspilo­ter från fortsättni­ngskriget. Föreningen grundades 1976 och numera är endast fyra medlemmar vid liv.

– Två av medlemmar kommer till begravning­en. Pilvenveik­ot utför en ritual under medlemmarn­as begravning­ar. De lägger som de sista endast en ros på graven medan Finlandiah­ymnen spelas. Min far som var med på flera begravning­ar tyckte alltid att det var en stämningsf­ull ritual, säger Tom Hackzell.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Nils Hackzell vid ett av sina skolningsp­lan under finska flygvapnet­s 100-årsjubileu­m i Tikkakoski sommaren 2018. Hackzell var inbjuden som hedersgäst.
FOTO: PRIVAT Nils Hackzell vid ett av sina skolningsp­lan under finska flygvapnet­s 100-årsjubileu­m i Tikkakoski sommaren 2018. Hackzell var inbjuden som hedersgäst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland